Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
UEFA Champions League- bevakningen sponsras av

"Kan Pehrsson få sparken för det här?"

Champions League

Malmö FF föll mot FK Vardar och är utslaget ur Champions League-kvalet. Här är Fotbollskanalens Jonas Hanssons fem spaningar efter matchen.

Foto: Bildbyrån

En flopp. En rejäl flopp.
Det finns tre mål i Malmö FF i år: SM-guld, gruppspel i CL eller EL, och lyfta fram ett par unga spelare. Att inte ta sig till gruppspel i CL eller EL kan vara ett lika stort misslyckande som ett missat SM-guld. Idag dog ungefär halva säsongen för MFF. 

FK Vardar är inget dåligt fotbollslag. De skapade problem för APOEL år 2015 och för Dinamo Zagreb förra året. MFF hade några nyckelspelare i tveksam fysisk och spelmässig form. Då är inte avståndet gigantiskt mellan de två lagen. Men. MFF måste ta sig vidare från en sådan här omgång, och framför allt faller laget på att inte utnyttja sina chanser och defensivt svaga perioder. Bara en nolla bakåt de senaste tolv matcherna. Totalt nio insläppta de fyra senaste matcherna. 

ANNONS

Markus Rosenberg
Alla hundratals miljoner på banken, och ändå verkar så mycket av MFF:s framgångar hänga på 34-åringen Markus Rosenberg. 

Träningen i söndags slutade ungefär en timme innan utsatt tid, så det var en extremt kort träning. Markus Rosenberg spenderade den (korta) matchen i slutet med att lunka runt i mitten, och ändå såg han utmattad ut efteråt. Det fanns ingen kraft kvar. Två dagar senare skulle han vara stjärnan och spela 90 minuter i ett CL-kval. 

Pawel Cibickis form är så svag att han inte ens fick hoppa in. Magnus Wolff Eikrem fick knappt spela i våras, men skulle nu försöka ge kvalitet. Yoshimar Yotún såg vi inte mycket av under dubbelmötet. Fler spelare kan nämnas, men MFF kom av flera anledningar inte in i CL-kvalet med stjärnor i form. 

ANNONS

Blir truppen ombyggd redan i sommar?
Daniel Andersson har förmodligen på modifierbara transferplaner, med olika idéer för om MFF gick vidare idag eller inte.

Vad händer med spelarna med utgående kontrakt - Magnus Wolff Eikrem, Yoshimar Yotún, Anton Tinnerholm, Pa Konate, Oscar Lewicki, Erdal Rakip, Johan Wiland, och Jo Inge Berget? Hur många får tillåtelse att lämna i sommar? Och kommer Anders Christiansen vilja vänta ett år på nästa CL-kval? 

Det kanske blir en ombyggnation av truppen de kommande veckorna. Vilka ingångar sitter Andersson på med potentiella nyförvärv? 

Inte orättvist
Det fanns domarsituationer som kunde diskuteras, både i första och andra matchen. Det kan också diskuteras om spelares ageranden på straffar, som hur tidigt målvakten får gå ut eller hur tidigt spelare tillåts springa in i straffområdet. Saker som frustration kan riktas mot. 

ANNONS

Målchansmässigt var det fördel MFF över 180 minuter, men många av sakerna som MFF själva kan kontrollera misslyckades de med. Många klubbar får saker emot sig och tar sig ändå vidare. Inte MFF den här gången. Det som MFF misslyckades mest med att kontrollera var avsluten på hemmaplan i första matchen. Det var alldeles för dåligt och där får MFF skylla sig själva. 

Magnus Pehrssons framtid? 

Allan Kuhn fick sparken trots SM-guld. Kan Pehrsson få sparken för det här? Jag tror inte det. Pehrsson har gjort många bra saker och leder allsvenskan med sex poäng, samtidigt som Kuhn fick lämna av fler skäl än resultaten. 

Frågan är dock hur stort frågetecken som hänger kvar på MP inför ett eventuellt CL-kval nästa år. Det kändes som att MFF kom in i det här kvalet med positiva bilder, men det saknades ändå något. En Åge Hareide med mindgames och psykologiska trick? Pehrsson har de taktiska kunskaperna, men hur är det med resten?

ANNONS
Publicerad 2017-07-18 kl 20:50

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto