Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
CHAMPIONS LEAGUE

Malmö ett mål från att tjäna minst 131 miljoner kronor

Malmö FF står återigen på tröskeln till Champions League och behöver bara göra ett mål till för att nå turneringen. Ett mål som skulle medföra intäkter på minst 131 miljoner kronor.

Onsdagens kvalmatch mot Celtic såg ut att ta en ände med förskräckelse när den skotska klubben blixtsnabbt klev upp i en tvåmålsledning. Men tack vare ytterligare en i raden av starka Europainsatser lyckades MFF till sist få ordning på situationen och ordna fram ett fullt godkänt resultat. Tack vare två mål från Jo Inge Berget blev slutresultatet 3-2 till Celtic och nu behöver svenskarna "bara" vinna med 1-0 i returen på hemmaplan för att nå gruppspelet.

Ett mål som vore mycket värdefullt. I så fall kammar MFF nämligen hem ytterligare mångmiljonbelopp som till och med får prispengarna från i fjol att blekna. Ett avancemang skulle nämligen innebära garanterade intäkter på dels 18 miljoner kronor för själva kvalvinsten, plus ytterligare 113 miljoner kronor för platsen i gruppspelet. Sammanlagt 131 miljoner kronor. Det utgör en väsentlig ökning jämfört med fjolåret, då Uefa betalade ut 18 plus 81 miljoner kronor till alla klubbar som garantibelopp åt alla som kvalificerade sig till den nivån.

Men de potentiella intäkterna kan bli avsevärt högre än så. Vid sidan av grundplåten som alla klubbar får för sitt deltagande i Champions League tillkommer även den så kallade "marknadspotten" där de 32 lagen får dela på hisnande 4,5 miljarder kronor som Uefa betalar ut.

De pengarna fördelas dock inte jämbördigt, utan värdet på den inhemska TV-marknaden styr. En klubb från någon av de större fotbollsligorna, som Premier League eller La Liga, kammar hem betydligt mer än ett allsvenskt lag. Om en engelsk klubb skulle vinna årets Champions League hade den kunnat räkna hem ungefär 470 miljoner kronor, enligt Uefas fördelningssystem. Det kan jämföras med de 55 miljoner kronor MFF, enligt sin vd Niclas Carlnén, räknade med att få ut från marknadspotten för sina framträdanden förra säsongen. Siffrorna för marknadspotten 2014 offentliggörs dock inte förrän 1 september i år av Uefa.

Klart är dock att beloppet hade kunnat stiga för MFF om laget lyckats ta sig till åttondelsfinal eller längre i turneringen.

Men det stannar inte där. Utöver den fasta ersättningen och marknadsintäkterna finns också bonusar baserade på sportsliga resultat att jaga. I den förra upplagan av Champions League berättigade varje vinst i gruppspelet en nätt utbetalning på 10 miljoner kronor och ett kryss inbringade 5 miljoner kronor. Nu har Uefa höjt insatserna så att tre poäng ger drygt 14 miljoner kronor, medan man fortfarande får fem miljoner för ett kryss.

Som grädde på moset skulle MFF även av allt att döma kunna glädja sig åt tre utsålda hemmamatcher i ett CL-gruppspel, vilket förstås inte heller ska underskattas i ekonomiska termer.

Så mycket är deltagandet i Champions League värt:

Seger i kvalet mot Celtic: 18 miljoner kronor.
Plåster på såren vid förlust i kvalet mot Celtic: 28 miljoner kronor.

Deltagande i gruppspelet: 103 miljoner kronor (81 miljoner under 2014).
Prestationsbonus i gruppspelet: 14 miljoner kronor för varje vinst, fem miljoner kronor per kryss.

Fast ersättning för att nå åttondelsfinal: 52 miljoner kronor.
Fast ersättning för att nå kvartsfinal: 57 miljoner kronor.
Fast ersättning för att nå semifinal: 66 miljoner kronor.
Fast ersättning för att nå finalen: 100 miljoner kronor.
Fast ersättning för att vinna finalen: 140 miljoner kronor.

Andel av marknadspotten: 32 klubbar delar på 4,5 miljarder kronor, där klubbar från större ligor får den stora merparten.

Publicerad 2015-08-25 kl 18:31
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons