Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

UEFA Champions League-bevakningen sponsras av:

Malmöfansens fest - 1000 supportrar laddar i Turin: "Tror vi kan gneta till oss en poäng"

Champions League

Malmö FF förbereder en riktig fotbollsfest mot Juventus. I centrala Turin samlas omkring tusen skånska fans inför Champions League-premiären.

- Det blir en otroligt häftig kväll, säger Anna Tinglöf till fotbollskanalen.se.

Foto: David B Larsson

MFF-fansens uppladdningspub på tisdagseftermiddagen.

Under tisdagseftermiddagen har stadskärnan i Turin färgats allt mer himmelsblå, i takt med att inflödet av tillresta supportrar ökar. Enligt Juventus utsago blir matchen på Serie A-klubbens nya arena utsåld, och av de drygt 41 000 besökarna kommer cirka tusen att vara gästande ståplatsbesökare.

En av de platser med störst tillströmning är den inofficiella samlingspub som de svenska fansen valt ut. Den ligger på en av Turins huvudgator, och när fotbollskanalen.se tittade förbi vid 15.30-tiden var stämningen på topp. I folkvimlet hittade vi bland andra Anna Tinglöf och Karin Heri, två MFF-anhängare som rest till Italien för att förena nytta med nöje. Till vardags arbetar de med projektet "MFF i samhället", som bland annat har som mål att motverka rasism och droganvändning samt att slussa ungdomar närmare arbetsmarknaden.

Annons

- Vi är här både för att ta del av Juventus arbetssätt kring sociala frågor för att se vilka erfarenheter vi kan ta med oss hem till Sverige, men också självklart för att se matchen ikväll, säger Anna Tinglöf till fotbollskanalen.se.

Om du blickar framåt mot matchen ikväll, vad ser du rent sportsligt framför dig då?

- För det första känns det jättekul att vara här, och de flesta är nog mer avslappnade än inför mötena med Salzburg och Prag. Även om segerchanserna är små på pappret den här gången tror jag att många ser det här som en skitkul grej. Man åker hit och njuter av tillfället helt enkelt. Jag har aldrig varit på en bortaresa av det här slaget förut så det är spännande att få uppleva på nära håll. Hittills går allt ganska lugnt och städat till.

Karin Heri fyller i:

- Det viktiga är att vi tagot oss hit, inte bara för mig och Anna som får lära oss mer om Juventus sociala avdelning, utan även eftersom klubben i stort kan samla erfarenheter av Europaspelet. Dessutom har vi ju två bortamatcher kvar, och tre hemma. Så vad som än händer är ingenting kört efter ikväll.

Annons

En som har en betydligt mer optimistisk inställning är Per Kindgren. Initiativet att sammankalla MFF-fansen till en gemensam samlingsplats kommer från honom, och han har använt både sociala medier och vänner för att nå ut med budskapet. För några veckor sedan hade han samma anspråkslösa grundhållning som Tinglöf och Heri, men i takt med att Juve-matchen närmat sig har han gradvis skruvat upp förväntningarna.

- Tidigare var man så jäkla glad över att ha nått Champions League att det kändes lite skitsamma hur allt skulle gå. Folk hade inställningen att "vad vi än gör så får vi stryk av Juventus och Atletico Madrid". Men nu har jag börjat tänka: "Vad fasen, nu är vi här, nu slutar vi be om ursäkt." Jag tycker att man kan hoppas på lite mer, säger Kindgren.

Hur mycket då?

- Gör vi en riktig kanoninsats, som mot Salzburg hemma, ska vi nog kunna ställa till det lite mot Juventus. Då kan vi lyckas gneta till oss 0-0 eller 1-1, även om jag vet att det är svårt.

Annons

Vad tror du om stämningen på arenan ikväll?

- Alla kommer att vara så otroligt peppade och glada. Och visst, förlorar vi med 1-0 eller 2-0 är det nog ingen som gråter sig till sömns. Det enda vi måste undvika är att det börjar rinna iväg. Hamnar vi i underläge med 4-0 eller 5-0 kan det bli ett riktigt brutalt uppvaknande mot dessa stora elefanter. Det vore ju inte kul förstås.

Hur firar ni om ni plockar poäng?

- Oj, många håller nog fortfarande på att fira Helsingborgs vinst mot AIK igår, som ju innebär att vi kommer allt närmare SM-guldet. Man får inte glömma att vi endast har tagit oss hit genom våra prestationer hemma i Sverige, och om vi vinner i år igen tror jag att vi kan göra ett ryck för de kommande fem eller tio säsongerna. Då blir det svårt att få fatt på oss, och då kommer vi att få uppleva ännu fler resor av det här slaget.

Annons

- Men poäng ikväll... Oj, det vågar jag inte tänka på. Men jag har bokat samma pub för en rejäl efterfest i alla fall.

Publicerad 2014-09-16 kl 15:27

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto