Olsson efter 1-1: Inga övermänniskor

En tuff och oviss retur väntar IFK Göteborg i Schweiz efter 1-1 hemma mot FC Basel i kvalet till Champions League.
Svårt - men kanske inte omöjligt. Göteborgs spel lovade mer.

Med en stigande formkurva följer i regel ett allt bättre självförtroende. Det märktes på IFK Göteborgs spelare att laget går allt bättre i allsvenskan när det bara tog dem sex minuter att kvittera underläget som uppstått redan i mitten av första halvlek. Och det märktes på sättet som kvitteringen kom till på: Niclas Alexandersson satte fart längs högerkanten, lade fram bollen till en överlappande Adam Johansson vars låga inlägg stöttes i mål av Thomas Olsson. Ett riktigt spelmål.

-De kom två mot en, och det är ganska tufft att stoppa det, sade Basels svenske vänsterback Behrang Safari efteråt.

Basel - ett erkänt spelskickligt lag - hade tagit ledningen efter en fast situation, när defensive mittfältaren Benjamin Huggel i den 26: minuten relativt ostört tilläts nicka in en lång hörna vid bortre stolpen.

Ingen respekt

Kanske är det alla Göteborgs träningsmatcher mot internationellt motstånd som gett resultat. De blåvita spelarna visade hur som helst ingen respekt gentemot sina gäster i första halvlek. Bollen skulle framåt, helst snabbt och helst via marken. Mest respektlös av alla var Robin Söder - knappast kartlagd i någon större utsträckning av Basels spioner. Stundtals gjorde 17-åringen lite som han ville med Basels backar i första halvlek.

Och i nästa match kan inställningen bli ännu bättre.

-Det är första ordentliga tävlingsmatchen för många av spelarna i Champions League, det har vi med oss till nästa match. Det tror jag är jätteviktigt, det är inga övermänniskor vi möter, sade IFK:s tränare Jonas Olsson.

Trots bortaplan satsade även Basel framåt från början och laget hamnade ofta väldigt högt upp i banan. Då gjorde IFK Göteborg det som renderade laget sådana framgångar i Europaspelet på 80- och 90-talen: kontrade.

Safari osynlig

Av Behrang Safari syntes annars inte mycket, förutom när han fick ett gult kort för att ha rivit ned Pontus Wernbloom. Men han var rätt nöjd.

-Vi borde vara glada med 1-1, sade han.

1-1 var långt från ett blåvitt önskeresultat. 0-0 hade givetvis varit bättre vid oavgjort för IFK Göteborg, som nu måste göra mål i returen för att gå vidare. Men IFK har fortfarande en rimlig chans till avancemang, särskilt sett till hur laget presterade i onsdagens match. Dess grundspel lämpar sig väl mot motstånd av Basels kaliber och göteborgarna kan mycket väl kontra in ett mål i Schweiz.

-De kommer att anfalla, och det kommer att göra att vi får luckor, sade Jonas Olsson och fortsatte: