Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
CHAMPIONS LEAGUE

Platini inför nya regler: Klubbarna måste visa upp bra ekonomi för att få spela Champions League

Uefa inför nu bromsar för att hindra klubbar från att spendera mer pengar än de egentligen har. Klubbar som inte klarar att följa reglerna kommer att stoppas från spel i Europa, enligt uefa.com.

Det är Michel Platini som tagit fram de nya reglerna – ”Financial Fair Play” – med syfte att reglera klubbarnas spenderande och även hur mycket pengar som får komma från externa investerare. Uefa-kommittén ska enigt ha klubbat igenom regeln.

– Huvudregeln är ett krav på att klubbarna måste gå runt, vilket kommer fasas in över de kommande tre åren. Det här är inte enkelt att svälja för alla men förhoppningsvis förstår alla att det är nödvändigt. Reglerna finns inte där för att straffa klubbar. Vi vill inte döda någon, det är därför vi har en infasningsperiod, säger Uefas generalsekreterare Gianni Infantino.

Reglerna riktas speciellt mot klubbar som Manchester City och Chelsea, där rika investerare har pumpat in pengar i klubbarna som gjort att de kunnat spendera nästan obegränsat.

I förlängningen har det här gjort att andra klubbar – som försökt hänga på – har fått en mer ansträngd ekonomi. De nya reglerna ska förhindra detta obegränsade spenderande.

Det finns dock ett visst spelrum, då klubbarna kommer att tillåtas att spendera stora pengar på nya arenor och ungdomsutveckling.

– Klubbar kan spendera obegränsat på detta men när det kommer till löner och transfersummor kommer de tvingas att strukturera sin ekonomi på ett klokare sätt.

Utöver detta får en klubb max ha ett under skott på fem miljoner euro över tre säsonger och får ta emot upp till 45 miljoner euro i pengar utifrån för säsongerna 2013/2014 och 2014/2015. Därefter kommer de som mest att få ta emot 30 miljoner euro framtill 2018.

Regeln gäller alltså bara för klubbar som är med i Champions League och Europa League. Eftersom de klubbar som spenderar som mest siktar på dessa turneringar, kommer de tvingas anpassa sig för att kunna vara med. Den första säsong som ett lag kommer att kunna bannas från spel i dessa turneringar är 2014/2015.

Publicerad 2010-05-28 kl 18:40
Annons
Annons
Annons