Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

CHAMPIONS LEAGUE

Ranieri om återseendet med Chelsea: Fick inte tillräckligt med uppskattning

Gentlemannen Claudio Ranieri skulle aldrig säga det. Men den här gissningen är knappast vågad: Juventus tränare vill inget hellre än klå Chelsea framför ögonen på ryssen.

I den händelse att någon glömt, så här var det. När miljardären Roman Abramovitj köpte Chelsea sommaren 2003 ärvde han Ranieri, som då gick in på sin fjärde säsong som manager. Italienaren fick peka på spelarna han ville ha. Fingret riktades mot Frank Lampard, Petr Cech, Joe Cole, William Gallas och ett gäng till i en sällan skådad köprusch.

Abramovitj betalade glatt men krävde i gengäld att han omgående ville se en och annan titel hamna på Stamford Bridge.
Ranieri lyckades inte.

Andraplatsen bakom Arsenal i Premier league, klubbens främsta placering sedan ligasegern 1955, räckte inte.
Inte heller semifinalspel i Champions league.

Ville ha en vinnare

När Monaco spelade bort Chelsea var även Ranieri finito. Abramovitj ville ha en vinnare och en vinnare fann han i José Mourinho. Sett till portugisens enorma framgångar i Chelsea kan ingen säga att Abramovitj inte visste vad han gjorde.
Utom en man. Claudio Ranieri.

-Jag vann inget, men supportrarna visste mycket väl att jag byggde ett bra lag. Om jag fick tillräcklig uppskattning? Nej. Jag ville fortsätta med mitt arbete, men det var omöjligt, säger han i en intervju inför onsdagskvällens åttondelsfinal i Champions league i London.

Nu, knappt fem år senare, är Abramovitj inne på sin femte manager på sex år och även om Guus Hiddink på kort tid nått resultat, är osäkerheten kring Chelsea i stil med den som rådde när Ranieri pressades att nå snabb framgång.

Ligaracet mot Manchester United är förlorat och endast Champions league kan rädda Chelseas säsong. Juventus är visserligen i en liknande situation i Serie A, men efter skandalåren med de fråntagna ligagulden är kravbilden inte alls densamma i Turin.
Mellberg spelar?

Olof Mellberg finns med i truppen och med tanke på hans erfarenheter från Premier league är det troligt att han spelar.

Han och Ranieri kunde haft samma arbetsgivare redan i början av 2000-talet. Italienaren var redan då förtjust i mittbacken men Mellberg hamnade i Aston Villa snarare än i Chelsea när han valde att lämna Racing Santander 2001.
Nu får han chansen att hjälpa sin tränare att ge betalt för gammal ost.

Onsdagskvällens övriga åttondelsfinaler i Champions league: Real Madrid-Liverpool, Sporting Lissabon-Bayern München, Villarreal-Panathinaikos.

TT

Publicerad 2009-02-25 kl 12:26