Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
CHAMPIONS LEAGUE

Så kan svenska lag seedas i CL och EL – viktig helg för MFF

Foto: Bildbyrån

I helgen kommer mycket avgöras gällande de svenska lagens seedning i Champions League- och Europa League-kvalet.
Fotbollskanalen har med hjälp av Lennart Hedstigen sett över de svenska lagens situation.

Den kommande veckan blir avgörande för vilken svårighetsgrad de svenska klubbarna får i Champions League- och Europa League-kvalet i sommar. För att reda ut allt har Fotbollskanalen tagit hjälp av Lennart Hedstigen, som driver hemsidan Uefaranken.

Det finns två olika seedningar hos Uefa: land och klubbar. Landets ranking spelar i det här fallet ingen roll, då det avgör hur många platser som varje land får. Sverige har en plats till Champions League och tre till Europa League.

Varje enskild klubb har också poäng baserat på tidigare framgångar i Europa för både klubben och landet. Malmö FF (16,945 poäng), AIK (9,945), IFK Norrköping (4,945), och Östersund (3,945) är de svenska bidragen i år. 

I varje omgång går seedningen till den hälften av lagen som har högst poäng. Därefter möts ett seedat lag och ett oseedat i ett dubbelmöte. Det innebär att ett seedat lag generellt får möta ett sämre lag, och därmed har större chans att ta sig vidare.

I Europa League är situationerna till en början enkla. AIK och IFK Norrköping går bägge in i omgång 1 som seedade. I omgång 2 kommer Östersund in, men är oseedat precis som IFK Norrköping. AIK är seedat i omgång 2.

Om lagen går vidare är det i omgång 3 som det blir klurigt att räkna ut situationen för AIK. De svartgula ligger i dagsläget på plats 30 på rankingen i omgång 3, där de måste upp på topp-29 för att komma på övre halvan. Det finns därför hopp om att AIK blir seedat även i den omgången, men det är fortfarande för mycket som kan hända åt olika håll.

- Nu avgörs en hel del cuper, då blir det lite ändringar där och det är även lag två till fyra i serien som kvalar till Europa League, eller tre till fem, eller fyra till sex. Det blir lag både uppifrån och nerifrån, så det blir fler ändringar där, säger Hedstigen.

Kan man säga när AIK får veta om de blir seedat eller inte?
- Det kommer nog dröja till fjärde juni skulle jag säga, sista omgången. Möjligtvis förste juni när en del cuper avgörs. Just nu ligger AIK precis och balanserar på strecket.

Om någon svensk klubb tar sig vidare väntar play off innan gruppspel. AIK och IFK Norrköping måste därmed gå igenom fyra rundor, och Östersund tre, för att nå hela vägen.

I Champions League är det ännu krångligare. Malmö FF går in i omgång 2 som seedat. Där kan de få möta lag från exempelvis Irland, Andorra, Ungern, eller Slovakien.

Det som ska avgöras den här och kommande helg är vilken seedning Malmö FF får om de går till omgång 3. I dagsläget ligger de på plats elva, men behöver hamna topp tio för att bli seedat. Det som avgör är guldstriderna i Tjeckien och Polen.

I Tjeckien leder Slavia Prag ligan med två poäng inför sista omgången som spelas idag lördag. Om Slavia Prag vinner ligan, och inte Viktoria Plzen, så är det fördel för Malmö FF mot Slavia Prag. I Polen är det fyra lag som gör upp med två matcher kvar.

- Det är Legia Warszawa som inte ska vinna. Andra lag som segrar går alldeles utmärkt. 

Legia Warszawa är just nu serieledare, men det är tre lag som endast är två poäng bakom. De fyra lagen har dessutom matcher mot varandra i den sista omgången.

För Malmö FF gäller det alltså att Viktoria Plzen och Legia Warszawa INTE vinner sina ligor de här två helgerna. Gör dem inte det så är Malmö FF seedat i omgång 3. Samtidigt är det en viss tur att de fortfarande har chans att bli seedat.

- Det har fallit rätt väl ut skulle jag. Att både Maccabi Tel Aviv och Dinamo Zagreb missade ligatitlarna är ju faktiskt en överraskning, och att Legia inte har säkrat i Polen... De har sånt försprång att de borde kunna göra det. Och att Slavia Prag är uppe och slåss med Viktoria Plzen, det är riktigt förvånande.

En seedning kan vara skillnaden mellan att möta någon av Olympiakos, Celtic, och Salzburg, eller någon av Sheriff (Moldavien) och Hafnarfjördur (Island) i omgång 3.

Om Malmö FF även tar sig förbi omgång 3 väntar play off. Vid förlust i play off går de in i Europa Leagues gruppspel, vid vinst i Champions Leagues gruppspel.

Datumen är också spikade för lottningarna till omgång 1 och 2 (19 juni), omgång 3 (14 juli), play off (4 augusti), och gruppspel (24 och 25 augusti). Datumen gäller både för Champions League och Europa League. 

Summering av de svenska klubbarnas situation

Malmö FF (Champions League)
Seedat i omgång 2. Seedat i omgång 3 om Viktoria Plzen och Legia Warszawa inte vinner ligatitlar.

AIK (Europa League)
Seedat i omgång 1 och 2. Seedat i omgång 3 om resultaten går deras väg, det vet vi någon gång under de första dagarna i juni.

IFK Norrköping (Europa League)
Seedat i omgång 1. Inte seedade i omgång 2.

Östersunds FK (Europa League)
Inte seedat i omgång 2.

Publicerad 2017-05-27 kl 09:00
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons