Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Så straffas Super League-klubbarna

Super League

Super League-klubbarna straffas efter utbrytarförsöket.
Detta meddelar Uefa under fredagen.

Foto: Bildbyrån

För ett par veckor sedan deklarerade tolv storklubbar (Barcelona, Real Madrid, Atlético Madrid, Milan, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Tottenham, Chelsea och Arsenal) att man ville bryta sig loss från Champions League och bilda en ny liga kallad Super League. Men efter protester från bland annat spelare, ledare och supportrar lades projektet på is sedan merparten av de tolv klubbarna dragit sig ur projektet.

Hur som helst kommer klubbarna att straffas för utbrytarförsöket och under fredagen meddelar Uefa, enligt nyhetsbyrån AP, att nio av klubbarna (Arsenal, Tottenham, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Milan, Inter och Atlético Madrid) samtliga straffas med att bli av med fem procent av det man tjänar på att vara med i en internationell turnering kommande säsong. 

ANNONS

Dessutom ska klubbarna tillsammans betala 15 miljoner euro, omkring 150 miljoner kronor, till gräsrotsfotboll.Skulle klubbarna försöka sig på ett liknande försök igen är straffat en miljard kronor.

De resterande klubbarna som ville skapa Super League (Barcelona, Real Madrid och Juventus) har ännu inte deklarerat att man på allvar drar sig ur. Detta gör att det fortfarande återstår att se hur de kommer att straffas.

FAKTA

Så såg det initiala formatet ut för Super League

✓ Super League ska spelas mitt i veckorna, precis som Champions League och Europa League

✓ Tolv klubbar är "grundare" och det rör sig om Milan, Juventus, Inter (Italien), Atletico Madrid, Real Madrid, Barcelona (Spanien), Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham (England).

✓ Ligan ska bestå av 20 lag. De 15 "grundarna" (enligt pressmeddelandet förväntas ytterligare tre klubbar ansluta till den gruppen innan första säsongen) plus fem klubbar som årligen kvalar sig in kopplat till hur de presterat säsongen innan.

✓ Superligans första matcher är tänkta att spelas i augusti och lagen ska först delas upp i två grupper bestående av tio lag. I gruppspelet ska lagen möta varandra både hemma och borta, och de tre bästa lagen i vardera grupp går vidare till kvartsfinal. Fyrorna och femmorna gör upp i ett play off (dubbelmöte) om de två sista kvartsfinalplatserna. Kvartsfinalerna och semifinalerna kommer vara dubbelmöten. Finalen, som ska spelas i maj, blir ett enkelmöte på neutral mark.

✓ Klubbarna har som plan att skapa en liknande superliga på damsidan.

Publicerad 2021-05-07 kl 19:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto