Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS
UEFA Champions League- bevakningen sponsras av

Super League-klubbarna uttalar sig: "Oacceptabelt enligt lag"

Super League

Barcelona, Real Madrid och Juventus vill fortfarande skapa Super League.
Nu har klubbarna publicerat ett uttalande, som svar på Uefas pressmeddelande.
"Detta är oacceptabelt enligt lag", skriver de.

Foto: Bildbyrån.

Under fredagen stod det klart att nio av klubbarna (Arsenal, Tottenham, Chelsea, Manchester United, Manchester City, Liverpool, Milan, Inter och Atlético Madrid) som tidigare ville bryta sig loss från Champions League och bilda en ny liga kallad Super League straffas.

Samtliga nio straffas med att bli av med fem procent av det man tjänar på att vara med i en internationell turnering kommande säsong. Utöver det ska klubbarna tillsammans betala omkring 150 miljoner kronor till gräsrotsfotboll. Skulle klubbarna försöka sig på ett liknande försök igen är straffat en miljard kronor.

Barcelona, Real Madrid och Juventus har fortsatt inte dragit sig ur, och verkar fortfarande vilja skapa Super League. Under lördagen publicerade de tre klubbarna ett gemensamt pressmeddelande i relation till det som Uefa beslutat, samt positionerna som de nio klubbarna tagit som drog sig ur. Enligt de tre klubbarna har det förekommit olagliga hot.

ANNONS

De skriver bland annat:

"Grundarklubbarna har lidit och fortsätter att drabbas av oacceptabla påtryckningar, hot och brott från tredje part för att lämna projektet och avstår därför från sin rätt och skyldighet att tillhandahålla lösningar till fotbollsekosystemet via konkreta förslag och konstruktiv dialog. Detta är oacceptabelt enligt lag och domstolen har redan beslutat för Super League-förslaget, och beordrade FIFA och UEFA att, antingen direkt eller genom sina anslutna organ, avstå från att vidta några åtgärder som kan hindra detta initiativ på något sätt medan domstolsförfaranden pågår."

Vidare fortsätter de med att förklara att Super League var utformad för att ''tillhandahålla lösningar på den nuvarande ohållbara situationen i fotbollsbranschen'' och att ''strukturella reformer är nödvändiga för att säkerställa att vår sport förblir tilltalande och överlever på lång sikt".

ANNONS

Trion fördömer också Uefa och Fifa för att de ''vägrat att skapa en adekvat kommunikation'', samtidigt som de hävdar att alla 12 klubbarna erkände att Super League var ett unikt tillfälle att erbjuda fans över hela världen den bästa möjliga showen och att förstärka den globala intresset för sporten, som inte är en "givet" och utmanas av nya generationstrender.

Nyheterna om fredsavtalet mellan de nio andra klubbarna och Uefa kom som ett slag för Juventus, Real Madrid och Barcelona, som passade på att svinga mot dem för deras ''inkonsekventa ställning''.

"Vi beklagar att se att våra vänner och grundare av Super League-projektet nu har tagit en sådan inkonsekvent och motsägelsefull position", skriver de.

FAKTA

Så såg det initiala formatet ut för Super League

✓ Super League ska spelas mitt i veckorna, precis som Champions League och Europa League

✓ Tolv klubbar är "grundare" och det rör sig om Milan, Juventus, Inter (Italien), Atletico Madrid, Real Madrid, Barcelona (Spanien), Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United och Tottenham (England).

✓ Ligan ska bestå av 20 lag. De 15 "grundarna" (enligt pressmeddelandet förväntas ytterligare tre klubbar ansluta till den gruppen innan första säsongen) plus fem klubbar som årligen kvalar sig in kopplat till hur de presterat säsongen innan.

✓ Superligans första matcher är tänkta att spelas i augusti och lagen ska först delas upp i två grupper bestående av tio lag. I gruppspelet ska lagen möta varandra både hemma och borta, och de tre bästa lagen i vardera grupp går vidare till kvartsfinal. Fyrorna och femmorna gör upp i ett play off (dubbelmöte) om de två sista kvartsfinalplatserna. Kvartsfinalerna och semifinalerna kommer vara dubbelmöten. Finalen, som ska spelas i maj, blir ett enkelmöte på neutral mark.

✓ Klubbarna har som plan att skapa en liknande superliga på damsidan.

Publicerad 2021-05-08 kl 11:13

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto