Trots krisen – stjärnduon sköt Liverpool vidare

Liverpool har den senaste månaden gått svagt i Premier League.
Men i Champions League levererar de - och säkrade avancemang till CL-kvarten.
- Det bästa laget gjorde var att inte låta någon se hur bra Leipzig är, säger tränaren Jürgen Klopp, efter 2-0-vinsten mot Leipzig, enligt BBC.

Liverpool vann den första Champions League-åttondelsfinalen mot RB Leipzig med 2-0. Den matchen spelades på neutral mark i Budapest - vilket även kvällens match gjorde. När startelvorna kom stod det klart att Roberto Firmino saknades hos Liverpool. Glädjande för svensk del var att Emil Forsberg startade för Leipzig.

Tio minuter in i matchen fick Leipzigs Dani Olmo ett fint läge att göra 1-0. Från vänster i straffområdet hamnade han ensam med Alisson. Dock lyckades brasse-målvakten parera det något tama avslutet.

I den 23:e minuten frispelades Mohamed Salah genom en magisk passning från Thiago. Anfallaren tog sig in i straffområdet, och avslutade - rakt i famnen på målvakten.

Strax innan paus trodde nog de flesta att 1-0 var ett faktum. Efter slarv från Leipzig-försvaret hamnade bollen hos Diogo Jota, som bara skulle rulla in ledningsmålet. Men på något sätt lyckades han skjuta i burgaveln.

54 minuter in i matchen fick Jota sin andra heta chans för kvällen. Återigen lyckades han inte överlista Gulácsi, och när returen kom till Salah, som fick öppet mål, blåstes han av för offside. Där och då kändes det som omöjligt för Liverpool att spräcka målnollan.

Bara minuter efter det byttes Emil Forsberg, som inte gjorde något större väsen av sig, ut.

Med 20 minuter kvar slogs Leipzigs eventuella hopp om avancemang i spillror. Salah fick bollen till höger i banan, vek in, och avslutade. Bollen rullade retligt längs marken mot den högra stolpen. Otagbart för Gulácsi. Och det var som att proppen släppte, för strax därpå hittade inbytte Origi en fristående Mane som stötte in 2-0 - vilket också blev slutresultatet.

- Vi skapade massor av chanser, men det är vi för tillfället. I den första halvleken hade vi flera jättechanser, men kunde inte göra mål. Men återigen, det bästa laget gjorde var att inte låta någon se hur bra Leipzig är. Vanligtvis är de ett monster, så det är en stor komplimang till killarna, säger Liverpool-tränaren Jürgen Klopp enligt BBC.

Laget kommer från en tuff period med sex raka hemmaförluster i ligan. En verklighet de var tvungna att försöka lämna för några timmar.

- Vi behövde stänga av allt med Premier league för att komma hit och ge det ett ärligt försök. Laget njöt av att spela ikväll , vilket är viktigt. Vi gjorde det hårdaste och smutsigaste jobbet, för detta var en stor defensiv utmaning.

Liverpool: Alisson - Alexander-Arnold, Phillips, Kabak, Robertson - Fabinho, Wijnaldum, Thiago - Mane, Salah, Jota.

RB Leipzig: Gulácsi - Mukiele, Upamecano, Klostermann - Adams, Sabitzer, Kampl, Nkunku, Forsberg - Poulsen, Olmo.