TV: Brahim Diaz frälste Real Madrid med soloräd

Brahim Diaz - matchens ende målskytt efter en lysande soloprestation.

Avbryt
Försök igen

Det var ett Real Madrid utan ordinarie mittbackar som klev in i Champions Leagues åttondelsfinal mot RB Leipzig på bortaplan.

"Los Blancos" ställde upp med Aurelien Tchouameni och Nacho i mittlåset, flankerade av Dani Carvajal och Ferland Mendy.

Som bekant saknades Jude Bellingham. Den engelske stjärnan blir borta ett par veckor efter att ha stukat foten i helgens 4-1-seger mot Girona.

Samtidigt gjorde Vinicius Jr sin 50:e CL-match. Han är femte yngst någonsin att nå den milstolpen. De fyra före honom är Iker Casillas, Cesc Fabregas, Kylian Mbappé och Lionel Messi - i den ordningen.

Leipzig inledde piggt och hotade redan efter två minuter. Då hade man en boll inne som vinkades av för offside - trots att målskytten var på rätt sida.

Benjamin Sisko nickade in bollen, men Benjamin Henrichs stod i offsideposition och påverkade situationen. Assisterande domaren höjde flaggan och VAR fastställde beslutet.

- Det som är synd är att om han (Henrichs) inte står där blir det säkert mål ändå. Men jag tycker det är helt rätt att det blir bortdömt, säger Mikael Lustig i TV4 Plays studio.

Målet blev genast kontroversiellt på nätet. En som håller med Lustig är Pavel Fernandez på Marca.

- Henrichs är inte den som avslutar, men han påverkar tydligt och knuffar dessutom Andrij Lunin (Real-målvakten), säger han.

Real hade svårt att skapa farliga lägen i första halvlek, men andra hann knappt börja förrän en viss offensiv pjäs stal showen.

En felvänd Brahim Diaz vände bort en motståndare, tog sig förbi två andra, vek in från högerkanten - och skruvade in 1-0  med vänstern.

- Oj, oj, oj! Vilken prestation av Brahim Diaz! säger Adam Pinthorp i TV4 Plays sändning.

Diaz firade genom att sträcka ut armarna likt skadade lagkamraten Bellingham, som han ersatte i kväll. Engelsmannen själv skrev direkt på X:

"Oh my god Brahim!!!"

Målet innebar att Leipzig misslyckats med att hålla nollan i sina 14 senaste Champions League-matcher på hemmaplan.

Tyskarna hittade strax tillbaka till sin fina inledning och hotade med både Dani Olmo och en läcker prestation av Xavi Simons, men Real höll tätt.

Tjugo minuter återstod när gästerna kontrade via Diaz, vars passning nådde Vinicius. Brassen utmanade och stötte bollen i stolpen.

Åt andra hållet jagade Leipzig kvittering medan klockan tickade. Sesko störtade in i straffområdet och tryckte av med högern, men Lunin räddade.

Bara minuter senare skickade Amadou Haidara en volley mot mål. Även den gången var Lunin med på noterna, när han räddade ut till hörna med en hand.

Real kunde hålla undan och inkassera sin sjunde raka seger i årets upplaga av Champions League. I gruppspelet vann man alla sex matcher.

Spanjorerna har nu hållit nollan i tre av sju CL-matcher. Bara Real Sociedad är vassare (fyra). Lunin stod för totalt nio räddningar i kväll - precis som Thibaut Courtois i finalen mot Liverpool 2022.

Real-solen hade dock sina fläckar. Strax före slutet klev Diaz av med en skada i vaden. Matchhjälten själv ger en uppdatering.

- Jag vet inte just nu. I morgon lär jag testas och jag hoppas att det inte är något, säger Diaz efter slutsignalen och kommenterar även målet:

- Jag får bollen, gör min första fint och ser att de är rädda för att gå in i duell. De backar. Och så placerar jag den i bortre hörnet. Jag såg "Vini" och ville ge bollen till honom, men tvekade och sköt i stället. Det var ett snyggt mål.

Returen spelas den 6 mars på Santiago Bernabeu.

RB Leipzig: Gulacsi, Klostermann, Orban, Simakan, Henrichs, Raum, Schlager, Dani Olmo, Xavi Simons, Openda, Sesko

Real Madrid: Lunin, Carvajal, Tchouameni, Nacho, Mendy, Valverde, Kroos, Camavinga, Rodrygo, Brahim, Vinicius Jr

Alla matcher i Champions League sänds på TV4 Play.