TV: Från flopp till världstränarens nyckelspelare - så förändrade en kväll på Anfield allt

Marcos Llorente låg bakom 23 mål när Atletico Madrid vann La Liga 2020-21.
Men det var inte förrän en kall marskväll på Anfield som han verkligen slog igenom.
Detta är historien om hur Llorente gick från floppstämplad mittfältare till Diego Simoenes offensiva nyckelspelare.

Se Llorentes insats på Anfield i spelaren ovan.

Matchen mellan Liverpool och Atletico Madrid kan ses hos Telia och C More, med studiostart 19:30. Avspark är 21:00.

26-årige Marcos Llorente var en av de mest tongivande spelarna när Atletico Madrid vann La Liga i fjol. På 37 ligaframträdanden noterades han för tolv mål och elva assist. Men han var inte alltid ett offensivt vapen för "Los Colchoneros".

När Llorente värvades från stadsrivalen Real Madrid 2019 var han defensiv mittfältare och var tilltänkt att ersätta Rodri som lämnat för Manchester City. Värvningen möttes med stor kritik från "Atleti"-supportrarna. Dels för att Llorente fostrats hos Real Madrid och supportat rivalen sedan barnsben, dels för att han knappt fick spela i Zinedine Zidanes lagbygge. Skulle en mittfältare som knappt fick spela i Real Madrid ersätta Rodri, en av världens bästa balansspelare?

Och i början blev det inte mycket spel i Atleti heller. Llorente roterades med Thomas Partey och Saúl Ñiguez på de två centrala mittfältspositionerna, där den förstnämnde sällan fick starta och/eller spela 90-minuters matcher. Till slut skolades trotjänaren Koke in som balansspelare och ersättare till Rodri istället. Men allt skulle ta en drastisk vändning för Llorente - och det var en marskväll på Anfield som förändrade allt.

När Atleti reste till Anfield för returmötet i Champions Leagues sextondelsfinal, med en 1-0-seger i bagaget från matchen på Wanda Metropolitano-stadion i Madrid, chockerade Diego Simeone med att ställa upp Llorente som släpande anfallare.

Liverpool tog ledningen precis innan halvtid genom Georginio Wijnaldum och det målet tog sedan Liverpool till förlängning då resultatet vid slutsignalen var 1-1 i målskillad. Där fick hemmalaget en drömstart när Roberto Firmino gjorde 2-0 fyra minuter in i den första förlängningskvarten - men då klev Llorente fram.

I den 97:e minuten reducerade Llorente till 2-1 genom ett välplacerat avslut från straffområdeskanten och i den 105:e minuten lurade han bort både Virgil van Dijk och Jordan Henderson för att sedan skjuta in 2-2, också från straffområdeskanten. Matchen slutade till slut 3-2 till Atletico, som gick vidare, efter att Alvaro Morata punkterat matchen i den 121:a minuten - framspelad av Marcos Llorente.

Visserligen stängde världen ner efter matchen, då det var bland de sista matcherna som spelades innan covid-19 lamslog världen. Men när fotbollen drog igång igen spelade Llorente från start som släpande anfallare i Atletico Madrids startelva och noterades för två mål och fyra assist.

Dock var det först säsongen därefter, när Atleti vann La Liga-titeln 2020-21, som Llorentes stora genombrott kom med, som tidigare nämnt, tolv mål och elva assist på 37 framträdanden. När man läser den offensiva produktionen, från just Llorente, är det viktigt att komma ihåg var allt började: Den där kvällen på Anfield, när Diego Simeone kastade upp en floppstämplad defensiv mittfältare som anfallare.

Publicerad 2021-11-03 kl 12:00