Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

"Världens bästa spelare genom tiderna är tillbaka?" - här är veckans CL-elva

Champions League

Stoppade storklubbens framfart, stor matchhjälte efter sent mål, dominerar det centrala mittfältet - här är omgångens elva i Champions League.

2:12
Nästa

Avbryt
Försök igen

Algoritm

Förklaring

PlaymakerAIs algoritm för bästa spelare är en maskininlärningsmodell som bedömer hur spelaren har presterat utifrån hur hens aktioner har påverkat lagets sannolikhet att göra mål, samt släppa in ett mål. Aktioner som bedöms är samtliga som sker med boll eller i närheten av boll i försvar samt anfallspel. Spelarens betyg bedöms sedan med andra spelare som spelat på samma position/roll som denna spelare i turneringen (detta fall Champions League).

Elvan tas sedan ut genom att finna de bästa spelarna på varje position i den bästa möjliga formation. Detta för att skapa en så verklig elva som möjligt och inte välja tre centrala anfallare i ett tremanna anfall, för att nämna ett exempel. Detta gör dock att bra spelare kan lämnas utanför om en annan vart bättre i hens position/roll.

Andra omgånen i Champions League-gruppspelet är färdigspelad och fotbollsanalytikerna hos PlaymakerAI har tagit ut en elva med hjälp av deras algoritm. 

 

GK: Antonio Adán, Sporting CP

Målvakten spikade igen mot Tottenham och stod för 5 räddningar. Högsta räddade xG i Champions League andra omgång.

RB: Alexander Bah, Benfica

Den 24-åriga dansken var en av spelarna med högst expected threat från passningar. Han stod för tre lyckade passningar in i straffområdet. Samt hela 13 bollvinster.

CB: Joël Matip, Liverpool

Toppar omgången i progressiva passningar och carries bland mittbackar. Samt att han var väldigt stark i duellspelet med låg felprocent. Fick kröna sin insats med det avgörande 2-1 målet.

CB: Brandon Mechele, Club Brugge

Hållen nolla borta mot Porto. Belgaren stod för en riktigt fin insats med 7 interceptions, toppade även PlaymakerAIs försvarsindex xT Prevented denna omgång. Som är ett mått på hur mycket man sänker motståndarens sannolikhet att göra mål genom att vinna tillbaka bollen samt avsluta motståndarens anfall.

LB: Joao Cancelo, Manchester City

Står för en assist, en nyckelpass, samt är den försvararen som genererade mest hot genom sitt drivande av boll samt dribblingar. Stod utöver det för ett otroligt starkt progressivt passningsspel. 

CDM: Joshua Kimmich, Bayern München

Tar sig in i elvan för andra veckan i rad. Säker och stabil i passningsspelet samt bidrar med att flytta bollen framåt till lagspelare. Är utöver det en bollvinnare av klass. Denna omgång står han för hela 16 bollvinster mot Barcelona och dominerar det centrala mittfältet.

CM: Ismael Bennacer, Milan

Är likt Joshua Kimmich en otroligt stark bollvinnare (14 bollvinster) på Milans innermittfält i lagets seger mot Dynamo Zagreb. Utöver det står han för en stark insats i det progressiva passningsspelet samt drivandet av boll. Och ligger i absoluta toppen i xT/90 bland innermittfältare.

 CM: Thiago Alcantara, Liverpool

Thiago stod likt Bennacer för en stark allround insats med flertalet bollvinster, var både säker i passningsspelet med hög passningsprocent samtidigt som hans klarade passningar hade väldigt hög svårighetsgrad. Ligger även han i toppen av det progressiva spelet gällande passningar samt drivandet av boll. Hittade in med 3 lyckade passningar in i boxen. 

RW:  Leroy Sané, Bayern München

Leroy Sané har fått en flygande start på CL-säsongen och tog sig denna vecka in i elvan. Stod för ett mål, 2 nyckelpassningar samt 4 lyckade passningar in i straffområdet. Utöver detta så är han näst bäst denna omgång när det gäller att höja lagets sannolikhet för mål genom sina dribblingar och drivande av boll (expected threat*).

LW: Kylan Mbappé, PSG

Bäst av yttrarna var Kylian Mbappé. Stod för hela 10 lyckade dribblingar! (Snitt på 3 per match är högt). Stod utöver det för ett mål, 1 assist och en nyckelpassning. Ett ständigt hot med bollen vid fötterna och tar sig in i elvan för andra veckan i rad.

F: Lionel Messi, PSG

Världens bästa spelare genom tiderna är tillbaka? En strålande start på säsongen för Messi. Och står även han för ett mål, en assist och en nyckelpassning. Står utöver det även han för en väldigt bra insats i sitt allmänna progressiva anfallsspel.

*Expected threat är likt expected goals en sannolikhetsmodell för mål, men istället för att kika på avslut. Så är modellen beräknad på hur mycket spelaren höjer sannolikheten för att laget senare i bollinnehavet ska göra mål genom att passa eller driva bollen från A till B.


Publicerad 2022-09-16 kl 10:35
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto