Fluminense mästare - efter stort drama

Copa Libertadores

Fluminense är sydamerikanska mästare.
John Kennedy sänkte Boca Juniors - och fick rött kort - i Libertadores-finalen.
Inför matchen utbröt samtidigt kaos - och polis använde tårgas och sköt gummikulor.

Argentinska Boca Juniors och brasilianska Fluminense gjorde under lördagskvällen upp i Copa Libertadores-finalen, vilket är Sydamerikas motsvarighet till Champions League, på Maracanã i Rio de Janeiro.

Boca Juniors, som vunnit den prestigefyllda turneringen sex gånger, inledde offensivt, men utan utdelning, och i mitten av första halvlek kunde matchen förändrats. Boca Juniors-backen Nicolás Valentini satte då in en skalle i motståndaren Gansos bröst, men kom undan utan rött kort och fick spela vidare. Det var inte matchens sista våldsamma handling.

Fluminense skulle samtidigt få fira senare i första halvlek, för i den 36:e minuten mötte German Cano ett inspel i straffområdet och slog till direkt till 1-0 i halvtid.

Boca Juniors försökte i andra halvlek att få in ett kvitteringsmål, och fick i den 72:a minuten fira, då Luis Advincula kvitterade till 1-1. Matchen stod därefter och vägde, men slutade 1-1 efter ordinarie tid, och gick till förlängning.

Under förlängningen var Fluminense-inhopparen John Kennedy först klinisk till 2-1, innan han sedan blev utvisad efter att ha firat med supportrar. Under firandet drog han på sig sitt andra gula kort och tvingades därmed lämna planen.

- Det är det viktigaste målet i mitt liv. Jag har väntat länge på det här och i dag kom det, säger John Kennedy till brasilianska ge.

I slutet av första förlängningskvarten uppstod tumult på planen. Flera spelare stod och diskuterade, och Boca-backen Frank Fabra gav Nino en örfil, vilket ledde till ett nytt rött kort. Därmed var båda lagen nere på tio spelare på planen.

Fluminense höll i slutändan undan och vann matchen med 2-1. För första gången får Fluminense-supportrar nu fira en Copa Libertadores-titel, då den brasilianska klubben tidigare "bara" spelat en final i turneringen under 2008, där det blev förlust.

"Det är över. Jag tror aldrig att jag har sett något liknande. Bara galenskap från början. Fluminense mästare", skriver New York Times-journalisten Tariq Panja på X.

Inför finalmatchen utbröt samtidigt kaos utanför Maracanã, då Boca Juniors-supportrar skulle ta sig in på arenan. Enligt Tyc Sports uppstod strul vid insläppet, samt bråk mellan supportrar och polis, där polis använde tårgas och sköt gummikulor.

Kaoset gjorde, enligt Tyc Sports, att supportrar som hade biljetter till matchen blev kvar utanför arenan. Under själva matchen var det dock lugnt på läktarplats.

Boca Juniors: Romero - Advincula, Figal, Valentini, Fabra - Medina, Fernandez, Fernandez, Barco - Cavani, Merentiel.

Fluminense: Fabio - Xavier, Nino, Melo, Marcelo - Martinelli, Andre - Arias, Ganso, Keno - Cano.

Publicerad 2023-11-04 kl 23:43