Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Jättarna ställs mot varandra direkt: "Drömpremiär"

Division 1

Malmö FF och IFK Göteborg och vandrat genom seriesystemet.
Nu ställs de mot varandra i premiären av division 1.
- Vilken fest det kommer bli, säger IFK Göteborgs tränare Peter Svanström.

Foto: Bildbyrån

Det vankas jättematch i division 1 södra.

De har rusat genom serierna och nu är de framme i division 1. För Malmö FF och IFK Göteborg har satsningen på damlag inom föreningen gått som på räls, än så länge.

Nu kommer nämligen lagen att ställas mot varandra direkt i premiären av division 1 södra. En uppgift som blir en drömstart på säsongen för huvudtränare Peter Svanström och hans IFK Göteborg.

- Vilken fest det kommer bli. Premiär mot Malmö FF på hemmaplan i ett, förhoppningsvis, soldränkt Göteborg, det kan inte bli bättre, säger Svanström till Fotbollskanalen inför premiären.

Laget har gått rakt igenom seriesystemet och är nu framme i division 1, där man kommer ställas på helt andra prov än tidigare.

Annons

- Av de som fanns med i den första matchen vi spelade kommer åtta finnas med från start mot Malmö. Så vi har haft en långsiktig satsning och en stabil grupp av spelare som bildar ett homogent lag, säger Peter Svanström och fortsätter:

- Men i år kommer vi riskera att förlora matcher varje vecka. Tidigare har det bara varit ett par matcher på en säsong. Men det är vi förberedda på och vi är redo.

IFK Göteborg går givetvis in för att vinna alla matcher de spelar. Men någon brådska att nå damallsvenskan har man inte.

- Vi ska först och främst etablera oss i division 1. Vi vill absolut inte bli en klubb som åker upp och ner i divisionerna, så vi har ingen brådska på det sättet, utan vi tänker långsiktigt.

Det första steget i den långsiktiga satsningen blir alltså ett favorittippat Malmö FF, som har kört över motståndet sedan uppstarten 2020.

Annons

- Det kommer bli en tuff match. De är bra på alla positioner och har en tydlig matchplan. Men om vi lyckas hålla tätt de första 30 minuterna tror jag att det kan gå hur som helst.

Även från Malmö-håll ser man fram emot den heta seriepremiären.

- Vi har en god känsla i laget. Vi känns påkopplade och vill bara sparka igång säsongen, säger MFF-tränaren Maxim Khalil till Fotbollskanalen och fortsätter:

- Det blir en drömpremiär. Om jag fick önska på förhand var det Göteborg eller Rosengård i premiären och jag tror att det blir en välspelad match och dessutom en bra supportermatch.

Även för Malmö FF har det varit raka vägen upp till division 1, men Maxim Khalil vill inte att resan ska stanna där.

- Vi är ju Malmö och vi älskar pressen och lever med den. Men jag tror inte att det är så mycket externt, snarare internt. Vi ställer höga krav på oss själva och vill ju vinna alla matcher vi spelar.

Annons

När är tanken att ni når damallsvenskan?
- Vi vill såklart gå upp så fort som möjligt. Men det kommer bli tufft. Det är ju bara ett lag som går upp och man har inte råd att förlora särskilt många matcher. Men vi går in för att vinna varje match.  

I år ställs Malmö FF mot Rosengårds utvecklingslag och det är långt ifrån omöjligt att det kommer bli fler bataljer med de svenska mästarnas förstalag i framtiden. Men Maxim Khalil menar att det finns plats för två bjässar i Malmö.

- Vi har all respekt för Rosengård, de är ju bäst i Sverige. De har också en bra akademi och gör ett bra arbete, men jag tror att det kan bli roliga matcher i framtiden och jag tror att det finns plats för båda. Det kan gynna Malmö-fotbollen och föreningarna att ha två lag som sporrar varandra att bli bättre.

Och den resan börjar redan mot IFK Göteborg, vad får vi för slutresultat?

Annons
- Hmm. Då får jag nog tippa på 3-0, avslutar den förväntansfulle Malmö-tränaren Maxim Khalil.

Publicerad 2023-04-08 kl 10:00

DAM

1 minuts lästid

Opererad – hoppet om EM lever

"Kan vara tillbaka till sommaren"
Damallsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto