Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Rosengård ser inte MFF som ett hot: "Vi är en unik förening"

Damallsvenskan

Malmö FF:s damlag rusar genom seriesystemet och kan snart ta stadskampen med FC Rosengård.
Den regerande svenska mästaren är dock inte rädd för att tappa sin maktposition.
- Vi är en förening som står trygg i vår verksamhet och skiljer oss från väldigt många andra, säger Rosengårds klubbchef Jenny Damgaard.  

Foto: Bildbyrån.

Malmö FF återupprättade sin damverksamhet i samband med ett medlemsmöte 2019, och A-laget började om i division fyra året efter. Tre raka uppflyttningar senare är Skånelaget nykomling i Ettan, den tredje högsta divisionen, och rustar tungt för ett nytt avancemang.  

FC Rosengård å sin sida vann klubbens andra raka SM-guld i fjol och deltog i Champions League. De har en stark uppbackning av IT-jätten Sigma, samtidigt som stadsgrannen MFF stoltserar med ett av idrottssveriges mest profilerade varumärken.  

Resursmässigt märks skillnaden, trots Rosengårds framgångar. MFF:s Maxim Khalil är heltidsanställd som huvudtränare och assisterande sportchef, och stöttas av assisterande tränare och fysioterapeuter som är dedikerade till damlaget. Publikmässigt har de himmelsblå potential att locka en större publik än FC Rosengård - om de går upp i damallsvenskan.  

Annons

- Jag tycker att det varit ett stigande intresse hela tiden. Det började med ett väldigt stort intresse när vi startade i division fyra - det ökar och det finns ett sug efter det. Och efterhand som vi lyckas sportsligt blir inte det mindre, tvärtom, säger MFF:s vd Niclas Carlnén, som har en bakgrund i just FCR, till Fotbollskanalen.  

När tror du att det blir en kamp om sponsorer mellan er och Rosengård?  
- Jag tror inte att det kommer bli en kamp på det viset. För jag kan bara se hur det vi gör i dag, med alla de olika delarna som vi har i Malmö FF - herr, dam, E-sport och vårt stora sociala engagemang - så är där ett rätt färdigt smörgåsbord i hur man kan vara partner med Malmö FF. Vi verkar redan i dag på samma marknad, precis som vi gör med de andra elitföreningarna, så jag tror inte att det blir så mycket annorlunda än vad det är i dag.  

Annons

De låter som att ni har ett försprång som de inte kan ta igen på det området?  
- Jag kan inte svara på det. Det är tio år sedan jag var i FC Rosengård och det har hänt hur mycket som helst på den tiden. Jag kan faktiskt inte bedöma det. 

På flicksidan går klubbarna redan huvud mot huvud. Rosengård märker hur kampen om talanger hårdnar, inte minst med tanke på MFF:s enorma dragkraft i staden, men de tar också konkurrentens framfart med ro.  

- Än så länge är de bara på amatörsidan. Det är klart, om ett par år är de säkert uppe i damallsvenskan - det räknar vi så klart med. Men vi är en förening som står trygg i vår verksamhet och skiljer oss från väldigt många andra föreningar, utifrån att vi står på två lika stora ben och lägger lika mycket resurser på vår sociala verksamhet som på vår sportsliga. Vi är en unik förening i sig och vi har samarbetspartners som stöttar. Det kommer inte att förändras bara för att det är ett lag till i damallsvenskan (från Malmö). Det har vi haft tidigare också med LB07 till exempel, som också är ett Malmölag, säger FCR:s klubbchef Jenny Damgaard till Fotbollskanalen.  

Annons

Tror du att det kommer bli en kamp om sponsorer framöver? Eller är den igång redan? 
- Nej, sponsorerna skulle... Ja, det är klart att det blir konkurrens kanske. Men vi känner oss trygga i att vi har en produkt. Vi kommer inte att leverera sämre bara för att det är ett lag till i staden som har ett damlag, och nu valt att ha verksamhet för alla. Det är väl bara positivt skulle jag säga.  

Du vet inte om det finns sponsorer som velar mellan vilken klubb de vill gå in i?  
- Nej. Det är ingenting vi märker av. Här i Malmö finns andra elitföreningar med, det är inte bara MFF. Utan det är Redhawks (hockey), HK Malmö (handboll), Malmö FBC (innebandy) och så vidare. Det är redan konkurrens om sponsorerna, men som sagt, vad vi står för och hur vi arbetar i vår förening skiljer sig från övriga föreningar. Det känner vi oss trygga med att fortsätta kunna göra. 

Annons

Både Damgaard och Carlnén är eniga i att det finns plats för två Malmölag i damallsvenskan framöver.  

- Det finns helt klart utrymme. Det är fyra herrklubbar i Stockholm (i allsvenskan) och tre på damsidan. Det vore konstigt om en storstad som Malmö, som trots allt är fotbollens huvudstad, inte kan ha två damlag här, säger Damgaard och avslutar:  

- Vi (FCR) får använda vår historik och allt vi har, för vi levererar år efter år både i våra sportsliga och sociala verksamheter. Det kommer vi fortsätta att jobba för att göra.  

Publicerad 2023-02-10 kl 10:00

DAM

1 minuts lästid

Opererad – hoppet om EM lever

"Kan vara tillbaka till sommaren"
Damallsvenskan

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto