Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
EEEE

Så ska Vaseghpanah rädda AIK: "Jag vill se rätt inställning"

Nästa

Avbryt
Försök igen

Allt kan kokas ner till en sak: inställning. För Nazanin Vaseghpanah är det detaljen som ska rädda kvar AIK i allsvenskan.
- Alla måste verkligen ta ansvar, säger den nytillträdda tränaren.

 

Det tog sex matcher innan AIK lyckades göra mål. Ytterligare en innan säsongens första poäng trillade in. Tillsammans blev det resultatet — en poäng på sju matcher — som gjorde att Mattias Eriksson fick kliva åt sidan.

För Nazanin Vaseghpanah innebar klubbens tunga start en ny roll: hon tog klivet från assisterade till huvudtränare.

- Det har varit stressigt men också en väldigt bra period. Det är ju inte bara att ta över utan nu måste man ha koll på läget, planera träningar och veta vad för typ av förändringar man ska göra, säger hon.

"Tackla mer"

Förändringar kommer det också att bli.

Vaseghpanah vill att spelarna ska orka mer, vara tuffare och kanske framför allt visa en annan inställning än tidigare. Det var därför som hon valde att använda delar av VM-uppehållet till en mindre försäsong i Rävhagen på Gotland. Där handlade träningarna om löpning, styrka och mental styrka.

- Det som krävs, först och främst, är att vi börjar springa mycket mer, jobbar hårdare, tacklar mer och spelar mer fotboll. En match spelas inte i 45 minuter utan det gäller att vi orkar spela i 90, säger Vaseghpanah.

- Sedan ska vi så klart tro på oss själva och varandra. Så det är hårt jobb som gäller, och det har jag varit väldigt noggrann med att säga till spelarna.

Bättre inställning

Uppförsbacken är dock stor för AIK.

Efter sju omgångar och endast en poäng ligger klubben sist i allsvenskan. För att kunna klättra till säker mark krävs det att Nazanin Vaseghpanah får ordning på det mesta, men kanske framför allt defensiven med 18 insläppta och offensiven — där VM-spelaren Emma Lundh fortfarande är mållös — med tre gjorda.

- Jag vill se rätt inställning. Man ska vilja offra en näsa, en fot eller vad det nu kan vara för att se till att bollen inte hamnar i vårt nät. Sedan måste vi högre upp i banan och när vi ska spela aggressivt måste det verkligen vara aggressivt, säger hon och hoppas få se någon form av resultat från träningsperioden redan i hemmamötet med Piteå på onsdagskvällen.

- Det första vi måste ta tag i är att vi måste springa mer och jobba som ett lag. Alla måste börja ta ansvar, oavsett om man är 18 år eller 28 år. Alla som är på planen måste prata med varandra och vilja göra mål.

Se Fotbollskanalens reportage med Nazanin Vaseghpanah i spelaren ovanför

Publicerad 2015-07-08 kl 19:17
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons