Ahtinens drömmål sänkte Hammarby - CL-platsen allt längre bort

Linköping besegrade Hammarby.
Då avgjorde Olga Ahtinen med ett drömavslut.
- Tänkte: "Jag testar", säger matchhjälten till Viaplay om sitt mål.

Under måndagskvällen tog Hammarby emot serietvåan Linköping FC i den 21:a omgången av damallsvenskan på Kanalplan i Stockholm.

Och det blev en någorlunda jämn tillställning där gästerna tog kommandot direkt. Men Bajen jobbade sig in i matchen och vann både andra och tredje-bollar. Det haglade inte om målchanser -men den första Bajen-chansen kom när Madelen Janogy släppte bollen till Vilde Hasund som i sin tur hittade till Matilda Vinberg. Men bollen gick precis över.

Den bästa chansen i den första halvleken kom när Kyra Cooney-Cross drog till med ett distansskot. Men en välplacerad Cajsa Andersson stod för en fin räddning.

Och den första halvleken slutade alltjämt 0-0.

När den andra halvleken drog i gång såg Linköping ut som ett nytt lag.

I den 55:e minuten in var Cornelia Kapocs nära att springa sig fri, men Elise Kellond-Knight hade ner 22-åringen strax utanför straffområdet och ”lejonen” fick en frispark som gick rätt på muren.

Men tre minuter senare, i den 58:e minuten, kom öppningsmålet. Finska landslagsmittfältaren, Olga Ahtinen, slog till med ett riktigt drömmål när hon drog till med ett skott från distans som gick via stolpen och hittade in i det vänstra krysset. Och Anna Tamminen var chanslös.

Vissa nöjer sig med ett drömmål, medan andra söker ett andra. Drygt tio minuter fick Ahtinen bollen vid halvplan – lyfte blicken och märkte att Tamminen stod långt ut och mittfältaren drog till med ett skott. Men Tamminen hann precis tippa över bollen till hörna.

Gästerna sökte flera chanser att utöka ledningen men det var en Bajen-kvittering som var närmast. I den 72:a minuten drog Vilde Hasund till med ett dunderskott som gick i ribban och studsade ut mot en offisde-stående Janogy. Och tre minuter senare hittade Cooney-Cross till Janogy men precis som allt annat denna afton ville det inte ge med sig för Bajen.

Men det slutade inte där. Strax innan slutsignalen hade hemmalagets Emma Jansson ytterligare en ribbträff - och Amalie Vangsgaard hade en fin möjlighet att definitivt stänga matchen - men Tamminen gjorde sig stor och kunde rädda bollen.

- Jag försöker bara att få skottet på mål, det är synd att den inte går in, säger Emma Jansson till Viaplay efter matchen.

- Jag tycker vi gör en fantastiskt bra första halvlek, vi dominerar. Sen i andra tappar vi lite när de får in sitt mål och de får tryck. Vi blir stressade och får inte behålla bollen i så långa sekvenser. Det blir svårt att skapa målchanser då.

Linköping vann till slut med 1-0. Och kunde ta sin tredje raka seger. Man är också i och med vinsten endast två poäng bakom serieledande FC Rosengård. Och förlusten för Hammarby innebär att man tappar lite i kampen om den sista Champions League-platsen.

- Jätteskönt att vinna den här matchen. Det var många dueller, gula kort och frisparkar. Mycket fight på planen. Så jag är jätteglad över att vi kunde vinna, säger matchhjälten Olga Ahtinen till Viaplay, och beskriver sitt mål:

- Först försökte jag hitta in med en passning igenom deras backlinje, men så pressade ingen mig och då tänkte jag: "Jag testar".

Linköping har nu alltså guldvittring inför säsongsavslutningen.

- Vi har jätteviktiga matcher framöver. Det känns som att ingen poäng kommer komma gratis. Alla lagen kommer att ge allt mot oss, varje match kommer bara att bli svårare och svårare vilket den här hösten redan har visat. Så vi måste bara fortsätta med vårt eget spel, avslutar Olga Ahtinen.

Hammarby: Tamminen - Nyström, Sørensen, Nevin, Andersson - Cooney-Cross, Kellond-Knight - Vinberg - Janogy, Engman, Hasund.

Linköping: Andersson - Lennartsson, Fischer, Karlsson - Lennartsson, Takarada, Ahtinen, De Jongh - Selerud - Kapocs, Vangsgaard.