AIK vann premiären mot Örebro - efter Danielssons kanon

Damallsvenskan

AIK vann den damallsvenska premiären med 2-0 mot Kif Örebro på Skytteholms IP.
Det gjorde man efter ett kanonmål från distans av Jenny Danielsson.
- Jag såg att målvakten stod still, så jag chansade och drog till, säger Danielsson till Viaplay.

Under lördagen sparkade damallsvenskan 2022 i gång. Först ut var Hammarby som tog emot Eskilstuna United på Tele2 Arena i Stockholm. Det slutade i en riktig kalldusch för hemmalaget som till slut föll med 3-0.

Under söndagen var det dags för Stockholmsrivalen AIK att sparka i gång sin säsong, något man gjorde hemma på Skytteholms IP mot KIF Örebro - och de skulle i sin tur få en drömstart på både matchen och säsongen.

Efter tolv minuter plockade AIK-mittfältaren Hanoka Hayashi upp en misslyckad rensning från Örebro-försvaret i fint skottläge. Japanskan siktade sedan in sig och drog till. Skottet blev hårt och träffade stolpen, men marginalerna var med Hayashi då den sedan studsade från stolpen och i ryggen på Örebro-målvakten in i mål till 1-0.

AIK hade sedan övertaget i den första halvleken men Örebro letade sig in i matchen mer och mer ju längre tiden gick.

Gästerna inledde sedan den andra halvleken piggast och AIK fick försvara en del. Men i den andra halvleken var rollena ombytta och då det istället var AIK som letade sig in i matchen mer och mer ju längre tiden gick.

Örebro var nära på att kvittera med kvarten kvar att spela när Jenna Hellström fick till en fin nick i AIK:s straffområde. Men avslutet smet dessvärre, för Hellström och Örebros del, precis utanför stolpen.

I stället blev det AIK som gjorde mål och avgjorde, bara tre minuter efter Örebros kvitteringsläge. Jenny Danielsson bröt ett misslyckat uppspelsförsök från Örebros backlinje en bit utanför gästernas straffområde. AIK-mittfältaren tog sedan beslutet att dra till från distans - och vilket skott det blev. Bollen letade sig in högt i den bortre burgaveln till 2-0 AIK.

2-0 stod sig därefter och AIK gick ifrån premiären med tre poäng.

- Det var väldigt viktigt och väldigt skönt att inleda säsongen med tre poäng. Vi har jobbat på de sakerna som saknades förra året och vi känns mer stabila. Försvarsspelet sitter, som vi såg i dag. Om vi får bollen och chanserna så sätter vi dem med, säger AIK:s Jenny Danielsson till Viaplay efter matchen.

Danielsson avslöjar även att drömmålet var en ren chansning.

- Jag minns inte så bra. Men jag fick bollen i mitten och kollade upp. Då såg jag att målvakten stod still, så jag chansade och drog till. Sedan gick den in.

AIK: Majasaari - Murray, Nordin, Davison, Hallin - Danielsson, Hayashi, Nyberg, Asher - Collin, Nildén.

Kif Örebro: Enblom - Pikkujämsä, Valcic, Kovacs, Sandberg - Lockwood, Wickenheiser, Pelgander - Hellström, Öhman, Kollanen.

Publicerad 2022-03-27 kl 15:19