Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Beskedet: Efter supporterupproret - damallsvenskan prioriteras

Damallsvenskan

Tidigare har allsvenskan och superettan prioriterats när man satt spelschema och spelordning.
Men nu blir det ändring på det.
- Damallsvenskan och herrallsvenskan kommer att gå i första hand, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare på EFD till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Det var i januari som flertal supportergrupper gick ut i ett öppet brev där man kritiserade Elitfotboll Dam, Svensk Elitfotboll och Svenska Fotbollförbundet. Man menade att man inte blivit hörd och att spelschemat som skulle förbättras nu var värre än i fjol, mer specifikt pekar man på dåliga tider och dåliga matchdagar.  

- Ingenting av den kritiken vi har lyft fram har man tagit till sig. Skulle det spela någon roll om det är avspark en timma senare? Det blir så jävla supporterfientligt och dessutom är en avsparkstid klockan 18:00 mitt i middagen. Vi är jätteförundrade över att man fortsätter med den tiden, sade Simon Sandström, supporter och poddare, till Fotbollskanalen då.  

ANNONS

Beskedet då från både SvFF och EFD var att man skulle ha ett möte för att se hur man kan samarbeta vidare i frågan så att situationen inte uppstår igen.  

Nu har EFD, SvFF och Sef haft sitt möte.  

- Vi kom överens om att vi skulle förändra arbetssätt framöver, vilket var hela poängen med grejen. Vi ska försöka se över hur man har jobbat historiskt och hur man ska jobba framåt, säger Tomas Hoszek, generalsekreterare, på EFD till Fotbollskanalen.  

Vad landade ni i?
- Vi landade i att vi, förbundet och SEF gemensamt kommer att sätta spelordningen framöver så att det blir rätt ordning. Allsvenskan herrar, Obos damallsvenskan och nästa blir superettan och elitettan.  

Det kommer att ske en konkret ändring?
- Absolut. Vi kommer också att ha avstämningsmöten under säsongen, det kommer alltid grejer som kommer upp som man behöver hantera, så vi kommer ha en dialog där emellan. Så det är bra.  

ANNONS

I praktiken innebär det att damallsvenskan och herrallsvenskan ska värderas lika högt då det är de två högsta ligorna i Sverige – vilket man inte gjort tidigare. Då har herrallsvenskan och superettan prioriterats högst och sedan har damallsvenskan och elitettan tagits i beaktning.  

- Damallsvenskan och herrallsvenskan kommer att gå i första hand och sedan superettan och elitettan. Tidigare har det varit så att man har gjort herrallsvenskan och superettan i samma körning i stort sett och sedan har vi kommit in i bilden därefter och det har inte varit så lyckosamt, säger Hozsek.  

Hur viktigt har det varit att supportrarna har drivit på det här?
- Det har varit viktigt så klart, men vi har själva haft den insikten eftersom damerna tar mera plats och vi börjar få mer utrymme i media, så det blir högre krav på att det ska fungera. Vi tycker att det är bra att supportrarna har kommit in och visat att de bryr sig.  

ANNONS

Supportrarna vädjade efter en schemaförändring – bara under våren krockar fyra av Hammarbys dammatcher med herrmatcherna. Och Hozsek stänger inte dörren för att det kan bli schemaändringar redan i vår.  

- Det vi kommer att göra nu är att ha en dialog med klubbarna och supporterorganisationen. Sedan ska varje enskild supportergrupp som stöttar ett enskilt lag eller är kopplade till ett lag prata med sin egen klubb för att de ska föra in sina delar i processen utifrån ett klubbperspektiv. Med exempelvis Hammarby som har varit i ropet är det viktigt att man pratar med Hammarby och att de tar med sig det in i spelordningsmöten.  

Men det är då inget som ändras nu till våren?
- Det kan bli så. Jag säger inte att det inte är svårt, men det kan bli så. Vi har inte stängt någon dörr utan vi kommer att samla in information från klubbarna och sedan kommer vi ha ett möte med SFSU (Svenska Fotbollssupporterunionen) när det är klart. Sedan kommer vi också att se om vi kan göra något åt de här sjutton omgångarna som är lagda, det är mycket som berörs och det blir en del följdeffekter.  

ANNONS

Till höst då sätter man spelschemat tillsammans?
- Ja, så är det. Vi ligger inte exakt i par med allsvenskan, men vi ska försöka tillsammans få skillnad på ett bra sätt, det ligger i planen.  

Publicerad 2023-02-03 kl 13:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto