Blackstenius stor hjälte när Linköping vann cupen

Damallsvenskan

En svensk fotbollsstjärna avslutade definitivt sin karriär - men för en annan har det precis tagit fart. Therese Sjögrans Rosengård föll i cupfinalen - Stina Blackstenius avgjorde för Linköping.
- Det känns fantastiskt roligt, sade Blackstenius till SVT.

19-åriga supertalangen Stina Blackstenius succésommar fortsätter. Inför söndagens cupfinal på hemmaplan - 5 602 såg på - mot Rosengård hade hon redan hunnit med att vinna en titel.

Tillsammans med lagkamraterna i F19-landslaget blev det EM-guld i Israel i juli. Och Blackstenius, som gjorde två mål i 3-1-segern i finalen mot Spanien, blev dessutom turneringens bästa målskytt med sex fullträffar.

Att toppformen är bibehållen visade hon. Cupfinalen igenom plågade Blackstenius Rosengårds backlinje med sin snabbhet och skicklighet.

Frispelad

Två minuter före halvtidsvilan blev hon elegant frispelad av Pernille Harder - och fri med Rosengårds målvakt Zecira Musovic var Blackstenius iskall.

- Det var en otroligt bra passning, och jag kunde lägga in den, sade hon om 1-0-målet till SVT.

Rosengård var blekt i första halvlek. Lite bättre i andra, men kom inte närmare än Martas friläge som räddades av Katie Fraine i Linköpings-målet i den 68:e minuten.

Marta tvingades dessutom utgå i den 77:e minuten och fick, med bandagerat lår, ta plats på bänken tillsammans med stjärnlagkamraterna Ramona Bachmann och Sara Björk Gunnarsdottir som inte spelade alls på grund av skador.

Med tre minuter kvar att spela var det dags igen för Pernille Harder att agera framspelare - och Vera Dyatel spikade slutresultatet 2-0 med en kylig chipp.

Andra raka

Det var två av de senaste årens tungviktare som ställdes mot varandra cupfinalen.

Men den här gången fick Rosengård, med fyra SM-guld och tre supercupsegrar sedan 2010, ge sig mot Linköping - som nu har ett SM-guld och fem cupsegrar de senaste åtta åren.

Linköping tog även cuptiteln i fjol.

- Det känns fantastiskt roligt att vara cupmästare igen, sade Stina Blackstenius.

- Vi hade ett otroligt bra kollektiv och vi är snabba i omställningarna - det visade vi i dag.

Och nu är det definitivt färdigspelat för storstjärnan Therese Sjögran. Sveriges mesta landslagsspelare lade egentligen skorna på hyllan redan efter semifinalvinsten mot Umeå för en månad sedan. Men hon fick först hoppa in som huvudtränare när Markus Tilly sjukskrev sig - och sedan som spelare på grund av skadorna.

- De gör mål på sina chanser, vi gör inte mål på våra. De är bättre, sade Sjögran till SVT.

Återstår att se om Sjögran nu kommer att kunna fokusera på att vara sportchef för Rosengård, som planen sedan tidigare var.

Publicerad 2015-08-09 kl 20:29