Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Dahlkvists dröm: succé i Europa och OS i Rio

Sverige (dam)

Efter en skadefylld vår och ett misslyckat VM blickar landslagsmittfältaren Lisa Dahlkvist framåt. I höst ska hon visa vägen för Kif Örebro i Champions League och längre bort i horisonten hägrar OS i Rio.

Foto: Scanpix

- Det känns jättestort och kul att klubben får spela i Champions League. Många av spelarna har inte varit med där förut, säger hon och fortsätter:

- Vi satsar på att gå vidare och att få fortsätta nästa säsong (till våren).

För Kif Örebro blir det en ny erfarenhet att testa vingarna i Europas finaste klubblagsturnering. Dahlkvist har gjort det tidigare och blir viktig med sin rutin från internationella matcher.

Champions League, som inleds i veckan och där Örebro går in senare i höst, blir bättre för varje säsong. Flera klubbar satsar stort och det blir allt jämnare i toppen.

- Tyskland har två bra lag, England har kommit starkt, det finns några franska. Det har gått framåt mycket de senaste åren, säger Dahlkvist, som uppskattar att det finns åtta starka kandidater till turneringssegern.

ANNONS

Tung säsongsstart
Höstens Europaäventyr är välkommet för Örebro, som kom tvåa i allsvenskan 2014. Laget har inte alls varit lika framgångsrikt i år och ligger långt efter topplagen.

- Ja, precis. Det har inte gått som vi har velat. Vi har haft lite stolpe ut och spelat många oavgjorda. Nu har vi börjat få ihop det, säger Dahlkvist.

- Vi tappade fem ordinarie spelare inför säsongen och sedan försvann jag och "Folke".

Dahlkvist syftar på den höftskada som höll henne borta från spel under större delen av våren. Samtidigt som nyförvärvet från Umeå, landslagsspelaren Hanna Folkesson, slet av korsbandet i april. Två tunga smällar som hade påverkat vilket allsvenskt lag som helst.

- Nu känns det bra, jag har inte känt av den sedan före VM. Det är jätteskönt att det har gått så bra, det trodde jag inte så mycket som det kändes.

ANNONS

28-åringen berättar att hon knappt kunde gå och många gånger önskade att det var en muskelskada, som bara hade gjort ont vid anspänning. Men smärtan var där - i alla rörelser.

- Jag jobbar nästan varje dag med förebyggande träning. Jag kör mycket styrketräning och rörlighetsövningar, så att musklerna runt höften är påkopplade hela tiden, säger hon och förklarar att det handlade om en led/skelettskada som kan komma tillbaka.

"Jag var jättebesviken"
Skadan till trots. Förbundskaptenen Pia Sundhage tog med Dahlkvist till VM i Kanada. En personlig framgång för Dahlkvist som fick spela mycket - men mästerskapet blev inte vad Sverige hade hoppats på. Tre oavgjorda gruppspelsmatcher följdes av en klar förlust, 1-4, i åttondelsfinalen mot Tyskland.

- Resultatmässigt var det inte alls roligt. Att vi inte hade det (avancemanget från gruppen) i egna händer och fick Tyskland så tidigt. Vi försatte oss i en svår situation, säger Dahlkvist och beskriver vad hon kände efter Tysklandsmatchen:

ANNONS

- Jag var jättebesviken. Vi hade bra stämning i laget och hade fått en andra chans. Vi hade höga mål och förväntningar.

Sveriges tidiga uttåg ur VM innebär att laget måste kvala för att fixa en plats till OS i Rio 2016. Nederländerna, Schweiz och Norge väntar i ett gruppspel i månadsskiftet februari-mars.

- Fyra lag gör upp om en plats. Tufft, men inte omöjligt, säger Dahlkvist.

Framtid inom fotbollen
Att hon i vintras flyttade hem till Örebro innebär inte att Lisa Dahlkvist ser slutet på karriären - men med skadeproblematiken i färskt minne vågar hon inte göra några långsiktiga planer.

- Jag tycker att det är väldigt kul att spela, träna och vara med i landslaget. Det är inte så många år man kan spela fotboll. Jag hoppas kunna spela länge till och att kroppen håller för det.

TT: Vet du redan nu vad som väntar efter karriären?

ANNONS
- Nej, det får visa sig.

Efter en kortare tystnad utvecklar hon sitt svar.

- Jag tycker att det är väldigt kul med fotboll, med föreningsliv och landslaget. Jag har lärt mig mycket av fotbollen och det vore dumt att kasta bort det och helt byta bransch.

TT: Du kanske är en framtida förbundskapten?
- Väldigt svårt att säga, först måste jag i så fall bli tränare.

Fakta: Lisa Dahlkvist

Född: 1987 i Järfälla.

Klubb: Kif Örebro.

Meriter: VM-brons 2011, EM brons 2013 och fyra SM-guld.

Landskamper/mål: 99/9.

Aktuell: Nyckelspelare i Kif Örebro, som spelar i Champions League i höst.

Förebild: "Marta, hon överraskar mig fortfarande och blir hela tiden bättre."

Publicerad 2015-08-10 kl 11:45

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto