Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Dif:s sportchef viftar undan kritiken mot Marcelo Fernández

Damallsvenskan

Tilde Lindwall kände sig respektlöst behandlad av tränaren Marcelo Fernández.
Djurgårdens sportchef svarar på kritiken.
- Ingen behandlar någon respektlöst medvetet, säger Jean Balawo till Fotbollskanalen. 
"Jag har ingen kommentar", skriver Fernández.

Foto: Bildbyrån.

Jean Balawo, Marcelo Fernández och Tilde Lindwall.

På måndagen kom beskedet: trotjänarna Tilde Lindwall och Julia Walentowicz lämnar Djurgården i vinter.

Walentowicz erbjuds inte ett nytt kontrakt och beskriver det hela som en "enorm sorg". I Lindwalls fall ville blåränderna förlänga - men 22-åringen nobbade.

I en intervju med Aftonbladet hävdar den sistnämnda att hon inte känt sig respekterad av chefstränare Marcelo Fernández sedan han tog över i somras. En situation som innebar att hon till slut kände sig tvingad att gå vidare i karriären.

- Det (beslutet att nobba ett nytt kontrakt) är på grund av hur det blev nu under hösten med tränarbytet. Man blev inte så jätterespekterad och de tog inte så bra hand om oss som har varit här ett tag. Den nye tränaren har en egen vision om vad han vill göra i Djurgården och var inte så brydd om att ha kvar det som var Djurgården i grunden, säger Lindwall till tidningen.

Annons

- Jag har inte fått respekt från honom och varken fått konkurrera på min position eller fått så mycket speltid trots att jag gjorde flest mål och mest poäng. Det är därför jag väljer att byta klubb,

Hon fortsätter:

- Jag kände det egentligen redan i somras när han (Fernández) kom men det är ändå Djurgården där jag har spelat hela mitt liv och jag ville ge det och honom en ärlig chans.

När Fotbollskanalen når sportchef Jean Balawo svarar han på den skarpa kritiken som Lindwall framför mot lagets huvudtränare.

- Generellt har jag inga kommentarer. Det är väldigt svårt eftersom alla spelare vill spela matcher, ha speltid och tävla. Det hör till. Jag tror inte någon spelare tycker det är kul att sitta på bänken. Utöver det har jag inte att lägga till, säger Balawo.

Att en spelare inte upplever sig respekterad borde oroa en sportchef?

Annons
- Just det här specifika fallet (med Lindwall) kan jag inte uttala mig om, för det är ett enskilt fall. Vad innebär det hon säger? Hon får utveckla det. Jag känner inte att jag kan kommentera det.

Du känner inte igen att spelare upplevt sig respektlöst behandlade?
- Marcelo är en vuxen människa. Han skulle inte gå runt och behandla folk respektlöst. Han har ett jobb att träna fotboll och det är ingen person som medvetet behandlar någon respektlöst.

I ett sms till Fotbollskanalen skriver Fernández följande om kritiken som riktas mot honom:

"Jag har ingen kommentar. Vi har kommuniverat det vi har från klubbens sida".

I sociala medier har Djurgården-supportrar reagerat på att de båda trotjänarna lämnar blårandigt. Balawo förstår frustrationen.

- Jag känner med dem. Det är jobbigt för oss som förening också. Det här är tjejer som utbildats hos oss och varit här länge, så det är en jobbig dag även för föreningen.

Annons

- Men sådan är fotbollen. I vissa fall vill klubben förlänga men inte spelaren, och i andra fall behöver vi göra plats i truppen för att bli bättre sportsligt. Det här är fotboll.

Aftonbladet skriver vidare att flera spelare som har lämnat har gjort det på grund av missnöje gentemot den sportsliga ledningen.

Djurgårdens sportchef tar uppgiften med ro.

- Det är väl naturligt att man inte är nöjd om man som spelare ville vara kvar men inte fick det. Ur den aspekten förstår jag att alla inte är jättenöjda, säger Balawo.

Du gör inget större nummer av det än så?
- Nej, det gör jag inte.

Portia Boakye, Sanna Kullberg, Lova Lundin, Kamilla Karlsen, Ebba Wieder och Hayley Dowd är övriga spelare som också lämnat blåränderna. Det kommer vara stor spelaromsättning i truppen inför 2024, med andra ord.

Balawo förklarar hur Dif:s plan framåt ser ut:

Annons

- Vi ska gå ner i truppstorlek och höja kvaliteten, det är vår målsättning. Vi hade en stor trupp i år och kände att det inte var helt optimalt.

- Vi vill att alla spelare ska vara nära speltid och känna konkurrens. Och om man är 23+3 i truppen - då är inte alla nära. Vi vill ha en situation där alla är nära att få spela och då innebär det att vissa spelare behöver göra plats för andra.

Fler spelare kan lämna?
- Så kan det säkert bli. Vi är fortfarande i uppbyggnadsstadiet.

Djurgården slutade elva i damallsvenskan i år.

Publicerad 2023-12-11 kl 20:11

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto