Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

DOKUMENT: Kaoset i IFK Kalmar: mordhot, ekonomisk kris och relationsdrama i A-laget

Damallsvenskan

Succé på plan - kaos utanför.
Nu kan Fotbollskanalen berätta om IFK Kalmars stökiga 2022.
 • Barn- och ungdomslagens lagkassor tömdes.
 • Spelare och ledare mordhotades.
 • Tränaren blev påkommen med att ha en relation med en spelare.
- Den typen av agerande ska inte förekomma i en klubb, säger ordförande Håkan Brynielsson.

Foto: Bildbyrån/IFK Kalmars hemsida

I oktober 2021 spelade IFK Kalmar 1-1 mot Uppsala, vilket betydde säkrat avancemang till damallsvenskan. Snabbt togs ett beslut om att satsa för att hänga kvar i landets högsta serie. Detta trots en ansträngd ekonomi.

Redan i november värvade sportchefen Tommy Nyberg in en ny tränare i David Roufpanah, som tidigare varit tränare i FC Rosengårds herrlag och scout i Sirius herrlag i allsvenskan. Kontraktet skrevs på två år.

- Jag gick in med en syn där vi behövde förenkla mycket och vi gick in med 17 nya spelare. Då behöver man lägga tid på att forma och skapa en grupp, och snabbt sätta ett spel, säger Roufpanah till Fotbollskanalen.

Annons

Precis som tränaren säger så satsade IFK Kalmar stenhårt och förstärkte laget med nya spelare, framför allt från USA, vilket landade i att man under 2022 hade en trupp med 14 av 28 spelare som värvats in från andra länder.

- Att vi värvade många spelare utomlands var på grund av erfarenheterna klubben fick från förra gången vi var uppe i allsvenskan, där man konstaterade att man var tvungen att stärka laget fullt ut för att uppnå målsättningen om att vara kvar i allsvenskan. Så det var för att laget skulle kunna hålla tillräckligt hög nivå, säger ordförande Håkan Brynielsson, som i februari tillträdde på posten tillsammans med en helt ny styrelse.

Förutom att vara ordförande i IFK Kalmar så jobbar Brynielsson även som konsult åt Kalmar kommun.

Nu hade IFK Kalmar en trupp som man tyckte var tillräckligt bra för att hänga kvar i damallsvenskan. Värre var det ekonomiskt. Den var så ansträngd att man var tvungen att på något sätt dra in pengar för att överleva.

Annons

- När vi i den nya styrelsen tillträdde så fanns det skatteskulder från året innan på några hundratusen som vi var tvungna att betala, säger Brynielsson.

Plötsligt dök det upp en möjlighet att dra in pengar. Kalmar kommun, som IFK Kalmars ordförande Håkan Brynielsson jobbar som konsult åt, köpte IFK Kalmars klubbhus Gröndal för 2,4 miljoner.

- I det läget var den affären avgörande för klubben. Det var i första hand vår likviditet som var extremt dålig. Så vi hade nog riskerat att gå i konkurs. Vi hade inte klarat av det, säger Brynielsson.

Ser du någon intressekonflikt eller dubbla-stolar-situation med att du förhandlar med kommunen för IFK:s räkning?
- Nej det gör jag inte. Det är två helt vitt skilda frågor.

Varför?
- För det första jobbar jag med helt andra frågor som konsult än vad jag gör med IFK. Och i IFK valdes jag den 24 februari och där valdes jag på IFK Kalmars årsmöte. Den hade inget med Kalmars beslut att göra. I kommunen jobbar jag med översiktsplaner.

Annons

Samtidigt som laget under våren kämpade med målsättningen om att hänga kvar i damallsvenskan så uppstod en situation som gjorde att det blev stora splittringar i truppen.

Nye tränaren David Roufpanah och en av lagets spelare blev påkomna med att ha en relation.

Flera spelare reagerade kraftigt och visade tydligt sitt missnöje med situationen.

- Jag förstår definitivt att det var spelare som reagerade på det sättet. Den typen av agerande ska inte förekomma i en klubb. Det är olämpligt med den typen av relationer. För det riskerar att skapa en konkurrenssituation och det riskerar också att skapa en situation där man misstänker saker och ting från helt andra grunder, säger ordförande Brynielsson.

David Roufpanah delar inte Håkan Brynielsson bild.

- Det är mitt privatliv och inget jag vill kommentera. Men vi har inte på något sätt haft någon incident som har påverkat vår verksamhet. Vi har alla spelare och tränare förhållit oss 100 procent professionellt till den verksamheten vi har haft. Ingenting har på något sätt skapat någon situation där någon har frångått sin professionalism. Om det hade funnits någon form av incident, relation eller händelse som hade påverkat verksamheten, då hade det varit värt att prata om, säger Roufpanah.

Annons

Hur ser du på att ordförande Håkan Brynielsson säger att det är olämpligt med den typen av relationer?
- Jag vet inte vem han är. Vem är han? Men han har inte sagt någonting till mig om det.

- Att han har åsikter om att det finns relationer på arbetsplatser? Då är det väldigt många företag och verksamheter som är fullständigt oacceptabla om man går efter hans ord.

IFK Kalmars sportchef Tommy Nyberg är den som är chef för tränarna och spelarna.

- Vi hanterade detta internt, så som man gör när det dyker upp saker som blir problem på en arbetsplats, och det här komplicerade naturligtvis saker och ting, säger Nyberg.

Hur ser du på att spelare blev besvikna och irriterade?
- Det kan jag absolut förstå.

Enligt uppgift till Fotbollskanalen ville flera av lagets spelare att F19-tränaren Richard Milton skulle flyttas upp och ingå i A-lagets tränarteam. Och så blev det.

Annons

- Det var en ganska speciell roll för mig. Jag fick försöka vara så objektiv som möjligt, och samtidigt skulle jag stötta David, för föreningen hade ju någonstans tagit ställning för att man ville behålla David, och då måste jag ju stötta det eftersom jag var anställd av föreningen. Så det gällde att lyssna in vad truppen kände och samtidigt vara ett stöd för David. Det var en knepig sits, säger Richard Milton till Fotbollskanalen.

Var det svårt?
- Ja, det blev ju en speciell situation.

Enligt uppgift till Fotbollskanalen ville flera av de missnöjda spelarna i truppen att Richard Milton skulle ansvara för laguttagningar, så att spelaren som hade en relation med David Roufpanah inte skulle få fördelar.

- Det var lite det som var min objektivitet i det. Sedan när besluten fattas så gör man alltid det utifrån hur truppläget är, vilket som är motståndet, vilka som kommer ha störst chans att prestera för oss. Vi hade ändå ganska öppna diskussioner i staben kring hur vi såg på det. Jag var så objektiv som jag kunde och som var min uppgift, sedan var det inte min uppgift att ta ut laget, för David var den som hade sista ordet, säger Milton.

Annons

Sportchefen Tommy Nyberg:

Varför är det inte bra att en tränare och en spelare har en relation?
- I en fotbollsförening komplicerar det saker och ting när det gäller uttagningar och synpunkter på det. Sedan vill jag inte kommentera det mer.

Hade ni haft råd att sparka en tränare?
- Nej.

Var det därför ni fortsatte samarbetet med David?
- Vi hade förtroende för honom.

Säsongen fortsatte och laget kämpade i botten av tabellen och var i stort behov av poäng för att hänga kvar i damallsvenskan, och i september blev det förlust med 2-6 mot FC Rosengård.

Efter matchen mordhotades fem ledare och flera spelare i IFK Kalmar, en av dem var sportchefen Tommy Nyberg, som upplevde det som otäckt.

- Det innehöll saker som skulle göras med familjemedlemmar och grova hot om repressalier för att vi hade spelat dåligt i slutet av matchen, säger Nyberg.

Annons

- Jag fick faktiskt brev från polisen i går om att man skriver av detta. Man kunde inte utreda och få fram något. Det är tråkigt och jobbigt att ta emot den typen av grova hot.

Vet du varför ni blev hotade?
- Det blir bara spekulationer och jag har sagt till polisen allt jag har att komma med.

Trots turbulensen på och utanför plan så tog sig laget samman och i den näst sista omgången säkrades kontraktet efter 1-1 hemma mot Eskilstuna.

- Det var som en kollega sa, att det är en bragd att vi klarade oss kvar, säger tränaren David Roufpanah.

Den sportsliga målsättningen var uppnådd. Men ekonomin var fortfarande väldigt ansträngd, trots försäljningen av klubbhuset för 2,4 miljoner.

Och i november klev Kalmar kommun in och hjälpte till igen, det efter att den damallsvenska klubben såg det som ett problem att man inte kunde sälja namnet på sin hemmaplan, Guldfågeln Arena, då Kalmar FF hade namnavtalet. Kontraktet mellan Kalmar FF och Guldfågeln löper fram till årsskiftet 2024-25, och därför beslutade nu kultur- och fritidsnämnden att IFK Kalmar skulle kompenseras med 450 000 kronor av kommunen.

Annons

Dagen efter bidraget från kommunen så presenterade klubben ännu ett nyförvärv från USA. Ellen McAdams skrev på ett ettårskontrakt.

- Det där beslutet med den värvningen var sedan lång tid tillbaka. Men det är självklart att vi ser över all ekonomi för att klara verksamheten. Och det är tufft, det sticker jag inte under stol med, säger ordförande Håkan Brynielsson.

Den 5 november spelades den sista omgången av damallsvenskan. Tio dagar senare stod det klart att kontraktet med tränaren David Roufpanah bröts, trots att han klarat av målsättningen att hänga kvar i serien, att han hade ett år kvar på kontraktet och att klubben inte hade klart med någon ersättare.

Då gick det att läsa: ”David har bett att få avbryta sitt uppdrag i IFK Kalmar då han väljer att gå vidare i sin tränarkarriär. IFK Kalmar är mycket nöjda med det arbete han gjort i klubben under året och önskar honom allt gott och stort lycka till i framtiden.”

Annons

Men 16 dagar senare har Roufpanah ännu inte klart med någon ny klubb.

Enligt sportchefen Tommy Nyberg var det Roufpanah själv som valde att lämna.

- Hans relation med spelaren var inget som hade någon påverkan på det beslutet som han fattade och när vi kom överens om att skiljas åt. Hon (spelaren) hade redan fått information att hon inte skulle få fortsätta hos oss nästa år, säger Nyberg.

Så här säger David Roufpanah själv, nu när det har gått drygt två veckor sedan avslutet.

- Det har förekommit och förekommer intresse från olika håll. Det kan dyka upp något. När jag bakar ihop alla aspekterna om att kunna gå vidare i kombination med situationen som har varit… jag har väldigt svårt att se att man kan ta steg. Jag tror att laget kan göra en bättre säsong rent tabellmässigt. Men det finns andra strukturella saker. Jag har jobbat tolv-fjorton timmar om dagen i princip sex eller sju dagar i veckan. Det har varit extremt mycket. Så jag hade behövt se en organisatorisk tillväxt för att se en hållbarhet över tid, säger han.

Annons

För IFK Kalmar har problemen fortsatt. Den 28 november gick P4 Kalmar ut med nyheten om att IFK Kalmar tömt sina barn- och ungdomslags lagkassor. Pengar som lagen dragit in bland annat genom att sälja bingolotter är alltså borta.

Fotbollskanalen har pratat med flera tränare för klubbens ungdomslag, som alla reser frågetecken över föreningen.

- Det här är problematiskt. Det är jävligt dåligt skött och en stor besvikelse. Ett av lagen hade dragit in väldigt mycket pengar i kassan, över 100 000 kronor. Jag är väldigt orolig för vad som händer i IFK Kalmar, säger Stefan Ekström som tränar flickor födda 2014.

Axel Jungward, tränare flickor födda 2007:

- Vårt lag har drabbats av detta. Vi hade samlat pengar i flera år. Det finns många frågetecken, hur har det kunnat bli så här? säger han.

Hur tror ni att det har gått till?

Annons
- Vi har alla ställt oss den frågan. Men vi har inte fått svar på det. Det här är jättetråkigt.

Samma dag som nyheten kom ut meddelade klubben att man skulle betala tillbaka senast i mars. Men ungdomstränarna är inte så säkra på att styrelsen kommer att stå för sitt ord.

- Vi har inte blivit lovade, men tanken är att vi ska få det… vi får väl se, säger Stefan Ekström.

- Det är klart att det finns oro, men tills vidare får ju deras ord gälla. Då avvaktar vi och ser hur det blir, säger Axel Jungward.

En dag senare ändrade sig styrelsen och säger nu att pengarna ska betalas tillbaka i december.

Samtidigt jobbar klubben för att hamna på minusresultat. Om man gör det så ryker elitlicensen.

- Vår ambition är att kunna presentera ett nollresultat vid årsskiftet. Det tror vi att vi kommer att klara. Vi jobbar stenhårt för det. Om vi inte klarar av det så får vi ingen elitlicens, säger ordförande Håkan Brynielsson.

Annons

Flera inom IFK Kalmar menar att klubben inte har ekonomi för att ligga i damallsvenskan och vill därför se ett annat tänk.

- Att ha ett allsvenskt lag kostar pengar. Det är ju många här som gärna hade sett att seniorlaget gått in i Kalmar FF och så kan vi börja om och producera egna spelare upp i A-laget, men där har Kalmar FF:s medlemmar sagt nej, säger ungdomstränaren Stefan Ekström.

Ordförande Håkan Brynielsson:

- Om vi skulle in i Kalmar FF så är det en fråga som Kalmar FF måste ta ställning till. Den diskussionen har förts i IFK Kalmar. Men det är inte vi som tar beslutet i den frågan. Men det är en fråga som är relevant att granska närmare. Men det är inte aktuellt i dagsläget, säger han.

- Det vi gör nu till kommande säsong är att titta närmare på att jobba mer med lokala och regionala spelare. Samtidigt, för att hålla tillräckligt hög nivå, måste vi ha en del utländska spelare som kan vara ryggraden i laget.

Annons

Frågan är om alla står bakom ordförandens och ungdomsledarnas tankar om en ändrad strategi?

Sportchef Tommy Nyberg:

- Det är ju det totala önskemålet för alla föreningar. Kan man producera spelare från egna led och från det lokala så finns det oerhört mycket vinster med det. Men i elitfotbollen är inte verkligheten exakt så, säger han och fortsätter:

- Vi ville klara oss kvar i allsvenskan och därför valde vi den här vägen med att värva utifrån, och den strategin var ju lyckosam.

Publicerad 2022-12-01 kl 10:40

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto