POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

ANNONS
DAMALLSVENSKAN
2v

Eidevall vill överraska i CL - med ungt bygge: "Chanslösa i att värva de bästa"

Foto: Bildbyrån.

Rosengård vill spela Champions League-kvartsfinal 2021. 
Nyckeln? En ung och utvecklingsbar spelartrupp. 
- Vi måste utbilda spelare och hitta spelare i ett tidigare skede än Lyon och Wolfsburg, säger tränaren Jonas Eidevall till Fotbollskanalen. 

Jonas Eidevall ledde under hösten 2013 Rosengård till SM-guld och åttondelsfinal i Champions League, men lämnade somaren därpå för att sedan inför förra säsongen återvända till klubben, då det blev en snöplig tredjeplats i damallsvenskan. I år vände det igen, första SM-guldet på fyra år och säkrat Europa-spel till nästa säsong. 

Eidevall förlängde under torsdagen sitt avtal med två år och är tydlig med att han nu har siktet inställt på att lyckas med Rosengård i Europa. Det är nästa stora mål. 

- Det är väl jättemycket som lockar med att fortsätta här. Det är satsningen ut mot Europa som lockar och att det känns som att vi har en väldigt spännande trupp på plats som tagit kliv under hösten, har stor potential och kan ta ytterligare kliv. Det känns väldigt spännande att se vad den här truppen kan åstadkomma mot europeiskt motstånd, säger han till Fotbollskanalen.

Rosengård missade till den här säsongen Champions League-spel, men var senast i fjol med och åkte då ut mot Slavia Prag i turneringens åttondelsfinal. Innan dess har laget både radat upp kvartsfinal- och semifinalplatser i turneringen.  

Men i dag är läget möjligen lite annorlunda gentemot senast Rosengård spelade Champions League-kvartsfinal för ett par år sedan. Under senaste åren har allt fler storklubbar statsat på damfotboll, vilket lett till att fler europeiska klubbar har blivit konkurrenskraftiga. 

Eidevall tycker sig därmed ha en rimlig, men utmanande målsättning om att Rosengård ska ta sig till CL-kvartsfinal. 

- Det är en tydlig målsättning från min sida och att vi har den satsningen. Det innebär någonstans i det också att vara ett kontinuerligt topplag i damallsvenskan, som helst av allt ska vinna nästa år och i sämsta fall kvalificera sig för Europa via en andraplats. Det är nästa kliv spelmässigt och organisatoriskt och något extraordinärt att sikta mot, säger Eidevall och fortsätter:

- Med tanke på alla pengar som i dag har kommit in i europeisk damfotboll och klubbarna som är med är det svårt och därför ska det här vara vår första målsättning. Vi är sett till den nuvarande rankingen nia i Eruopa, vilket innebär att om ett av de åtta bästa lagen kvalificerar sig för Champions League nästa år och vinner första matchen i första omgången är det något av de åtta lagen som vi får möta i en plats om kvartsfinalen. Det är en supersvår utmaning att ta sig till en kvartsfinal, men möjligt om vi genomför satsningen. 

Hur tycker du att dagens trupp ser ut för den satsningen? Behöver ni förstärka?
- Jag känner att vi definitivt har en stomme som känns jättebra för det, samtidigt som vi nog behöver ut och spetsa till lite grann för att klara av och uppfylla den målsättningen. Vi behöver använda fönsteret i vinter och kanske i sommar för att hitta helt rätt spets till truppen. 

Eidevall har tidigare pratat om en föryngringsprocess av Rosengårds trupp. Nu tycker han att balansen är bra, men vill fortsätta satsa på att rekrytera utvecklingsbara spelare. 

- Jag tycker att vi har en rättså bra balans i hur truppen ser ut i dag åldersmässigt, samtidigt som jag tycker att varje spelartransfer i sig är unik. Man får titta på vad det finns för förutsättningar att utveckla och sälja vidare. När vi tittar efter att ta in spets måste vi titta brett, men i idealfallet är det såklart alltid bättre att investera i spelare, som givetvis har ett namn i dag, men ännu större i morgon.

Samtidigt finns det också en risk att spelare lämnar, då Rosengård har flera landslagsmeriterade spelare föreningen. Anna Anvegård och Nathalie Björn är två spelare som under förra säsongen imponerade och som dessutom numera har en fast plats i Peter Gerhardssons svenska landslag.

- Risken är väl alltid relativt hög när man spelar bra i landslag och i en klubb som Rosengård, samtidigt som jag tror att många spelare känner som mig, att man ser fram emot nästa år, då det är en möjlighet för spelarna att mäta sig i europa. Det ska krävas mycket för att spelare ska lämna oss, menar Eidevall. 

Eidevall tycker nämligen att den här satsningen är lite annorlunda mot klubbens tidigare satsningar mot Europa. Nu är det tydligare att föreningen bygger på ett yngre lag. Det är unga utvecklingsbara spelare som ska visa vägen. 

- Klubben har haft många olika satsningar, där man har varit väldigt snubblande nära att ta sig till semifinal flera gånger senaste åren, men med en annan typ av lag. Då har det varit fler meriterade spelare och spelare som legat lite högre i ålder. Det vi bygger på nu är ett yngre lag. Jag tror att vi kan överraska väldigt, välidigt många. Vi har spelare som ännu inte varit ute i de största klubbarna i Europa. Det är därmed en annorlunda typ av resa och satsning än vad de tidigare Champions League-satsningarna har varit, säger han.

Eidevall jämför årets satsning med hur det var när han ledde laget i Champions League under 2012/2013, då det blev uttåg mot Wolfsburg i åttondelsfinalen i turneringen. Då hette de yngre, utvecklingsbara spelarna bland annat Elin Rubensson och Amanda Ilestedt.

- Den här resan påminner mer om det. Då hade vi bland annat Ramona Bachmann, Sara Björk Gunnarsdottir, Amanda Ilestedt, Elin Rubensson, spelare som i dag är på hög, hög nivå internationellt och i några fall spelar de i några av de bästa klubbarna, men där och då gjorde de inte det. Vi var även nära att slå ut Wolfsburg spelmässigt 2013. Det här laget påminner mig om det och det gör mig väldigt förväntansfull. 

Är det så här du tror att svenska lag måste bygga framöver för att kunna tampas med rikare klubbar ute i Europa?
- Ja, utan tvekan. Det tror jag. Vi är chanslösa gentemot Lyon och Wolfsburg med att försöka värva de som är bäst för stunden i Europa. Vi har inte den ekonomin som krävs för det och måste göra på ett annorlunda sätt. Vi måste utbilda spelare och hitta spelare i ett tidigare skede än Lyon och Wolfsburg. 

Eidevall fortsätter:

- Vi har en idé som krävs för det här och jag hoppas att vi har en "know-how" i den här föreningen. Vi har en realistisk idé om vad som krävs, men det behövs också många tränade ögon för att hitta och se vilka egenskaper som behövs för att lyckas. Vi hoppas kunna träffa rätt förhållandevis ofta i våra rekryteringar till laget. Det är ju alltid en större svårighet att värva potential än egenskaper. Det är lätt att se hur bra en spelare är här och nu, men svårare att göra en bedömning för hur de kommer att se ut i framtiden. 

Men utöver bra rekryteringar krävs också utveckling för att nå målet. Senast föll Eidevalls lag över två möten med Slavia Prag i åttondelsfinalen i turneringen i fjol. Nästa år ska det inte upprepas. Då ska Rosengård förbi den rundan. 

- Jag tror att vi kan dra en stor lärdom från hur den hösten såg ut. När allt betydde som mest för oss i slutet av året förlorade vi mot Göteborg och Slavia Prag. Vi hade inte en tillräckligt bred trupp för att hantera det matchantalet och gick runt på ett lite för litet antal spelare, vilket gjorde att vi blev dränerade på energi. Då räckte vi inte till när allt skulle avgöras, säger Eidevall och fortsätter:

- Det ena är att vi nu ska  bygga en trupp som kan hantera både spel i damalslvenskan och i Champions League. Det andra är att Slavia Prag är rankat sjua i Europa och det är bra, men det krävs också mycket när vi ska ut och spela i Europa. Det vi har presterat i år är tillräckligt bra för guld på ett välförtjänt sätt, men som vi ka vi spela kvartsfinal 2021 måste vi vara väsentligt mycket bättre och det sett till många parametrar. Vi måste utveckla oss. Då har vi möjlighet att göra den här resan. 

Publicerad 2019-11-01 kl 09:33
ANNONS
Nästa artikel
ANNONS

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
ANNONS

Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå