Fem års väntan är över - AIK är klart för damallsvenskan

Damallsvenskan

AIK är klart för damallsvenskan.
Laget vann under lördagen med 5-1 mot Bollstanäs och säkrade uppflyttningen med tre matcher kvar att spela.
- Vi hade väldigt bra energi i dag, säger Emma Santamäki till SportExpressen.

Allt var upplagt för en perfekt eftermiddag på Skytteholms IP, och det blev det också. AIK säkrade uppflyttning till damallsvenskan med tre matcher kvar att spela. I matchen mot Bollstanäs krävdes det bara en poäng, men AIK tog alla tre.

Matchens första mål var en riktig delikatess. AIK försökte hitta in med bollen i straffområdet, men den nickades och sparkades bort - trots det var faran inte över. Utanför straffområdet väntade Sophia Redenstrand. Hon tog ned bollen med knät och slog sedan till på halv-volley. Bollen ställde Bollstanäs-målvakten och letade sig in i mål. Detta efter bara nio minuter.

1-0 stod sig länge i den första halvleken. Men precis innan domaren skulle blåsa av matchen skulle AIK göra 2-0. Den här gången var det Clara Härdling som gjorde mål från distans.

Den andra halvleken började inte perfekt för de gulsvarta. Efter bara fyra minuter fick Bollstanäs straff. En straff som Malin Elsilä Engdahl satt säkert och reducerade till 1-2 för Bollstanäs.

Men tio minuter senare skulle AIK utöka igen. Emma Santamäki slog till med ett ritkigt hårt skott, kanske hårdare än de två första distansskotten. Fyra minuter senare skulle kapten Matilda Rosqvist göra 5-1 och stänga matchen helt efter fint förarbete från Rosa Kafaji.

Just Rosa Kafaji skulle även hinna med att göra 5-1.

Matchen slutade 5-1 och betyder att AIK är klara för spel i damallsvenskan 2021. Trots att det är tre matcher kvar att spela. Ytterligare ett lag ska bli klara för uppflyttning. I nuläget ligger Hammarby två med fem poäng ner till trean Morön - som möter varandra i morgon.

Publicerad 2020-10-24 kl 14:52