FEM SPANINGAR: "Det går bättre för Linköping än för spelarna som lämnade"

Ett nytt misstag sänkte Vittsjö.
Här är Andréas Sundbergs spaningar.

Se höjdpunkterna från Vittsjö-Linköping i spelaren ovan.

Linköping hade problem på vänsterkanten - Klingas första 45 var väldigt bra
Lisa Klinga kom gång på gång fram på sin högerkant och Linköpings vänsterback Elin Landström hade det tufft. Tanken var att Uchenna Kanu skulle spela anfallare när Linköping hade boll, och att hon skulle falla ner till vänster på mittfältet när Vittsjö hade boll. Men Kanu såg ut att inte tycka om att spela försvarsspel så Landström blev hela tiden lämnad själv. Klingas första 45 minuter var väldigt bra. Det var hon som efter 12 minuter satte en fin passning bakom mittbacken Lisa Hurtig så att Michelle De Jongh blev helt fri, men sköt utanför. Det var även Klinga som slog inlägget till 1-0 där Clara Markstedt var stark och vann duellen mot Nilla Fischer och nickade in matchens första mål.

… men anfallsspel kan Kanu bättre
Om Uchenna Kanu var svag i defensiven så var hon desto bättre i offensiven. Kvick, teknisk och modig, och vid 1-1 spelade hon snyggt fram till Orji Ebere som blev fri, och då är det svårt att hinna med henne. Avslutet var behärskat. Linköping ska vara glada att man har Kanu och Ebere som båda är skickliga och har levererat poäng i de två första matcherna.

Vittsjö slarvade bort poäng
Vittsjö skapade ett par fina chanser där det borde ha blivit mål. Efter 12 minuter missade Michelle De Jongh ett friläge (grym framspelning av Klinga) och efter 58 minuter fick Emma Pennsäter öppet läge framför mål (grym framspelning av Markstedt på ett tillslag på volley) men sköt utanför. Under delar av matchen, framför allt i första halvlek hade Linköping problem, både med Vittsjös offensiv och också med defensiven. Mittbacken Sandra Adolfsson var fantastisk i premiären mot Rosengård och hon gjorde en ny stark insats mot Linköping. Mot Rosengård var Vittsjös försvarsspel bra men då fanns det mycket mer att önska i offensiven. Mot Linköping var offensiven bättre och man skapade tillräckligt med chanser för att vinna matchen. Slarvigt att inte ta vara på chanserna man hade, för det var ett par väldigt vassa lägen.

Hade varit ett rån om det inte blivit mål - nu blev det nytt misstag som sänkte Vittsjö
Frida Maanum slog en hörna som gick direkt i mål. Ett misstag som man inte brukar se av vanligtvis skickliga målvakten Sabrina d’Angelo. Men domaren Lovisa Johansson valde första att döma bort målet, vilket kändes orimlighet eftersom det inte var någon kontakt på Sabrina d’Angelo. Efter en del protester tog Lovisa Johansson ett samtal med en av sina assisterande och sedan ändrade hon sitt beslut och dömde mål. Det var helt rätt beslut att det blev mål. Men oerhört tungt för Vittsjö som nu har förlorat två matcher i rad efter misstag. Mot Rosengård gjorde Kajsa Lind självmål i slutet och nu var det alltså Sabrina d’Angelo som missade.

Det går bättre för Linköping än för spelarna som lämnade
2-1 borta mot fjolårstrean Vittsjö är starkt och nu har Linköping två raka segrar. Petra Johansson och Olga Ahtinen visade mot Vittsjö att det är kloka värvningar. Säkert extra skönt med tanke på allt negativt snack som har varit. Inför säsongen lämnade flera spelare, någon bråkade sig bort, någon annan sa att en flytt var ett måste för utvecklingen. Av det som gick att se i 2-1-segern mot Vittsjö så syntes inga tecken på dålig stämning utan det var snarare bra moral att vända på 0-1-underläge och vinna. Av spelarna som har lämnat Linköping så har Stina Blackstenius varit bänkad i Göteborgs två första matcher och väntar på sitt första mål. Mimmi Larsson har startat för Rosengård men väntar också på sitt första mål. Emma Holmgren vaktar Uppsalas mål och vann senast med 3-2 mot Djurgården och spelade innan det 1-1 mot Växjö (som Linköping besegrade med 3-0). Filippa Angeldahl har startat i Göteborgs båda matcher, 5-1 mot Kristianstad och 1-1 mot Eskilstuna.

Publicerad 2020-07-05 kl 18:21