GFC visade styrka - vann övertygande mot Rosengård

Damallsvenskan

Fjolårstvåan mot regerande mästarna.
Då spände Kopparbergs/Göteborg musklerna och vann torsdagens träningsmatch mot Rosengård med 2-0.

Kopparbergs/Göteborg fick en kanonstart när Pauline Hammarlund skickade in 1-0 redan efter två minuters spel. Målet tillkom efter ett fint passningssammarbete där bollen till slut landade hos Hammarlund som satte bollen i nät från nära håll. Framspelningen stod Emma Koivisto för och Zećira Mušović i Rosengårds mål kunde inte göra så mycket åt saken.

Svartklädda Göteborg skapade betydligt mer än vitklädda Rosengård, som saknade både lagkaptenen Caroline Seger och supertalangen Hanna Bennison i dagens träningsmatch. Någon fara för premiären skall det dock inte vara för Rosengårdsdoun.

Rosengård hade faktiskt knappt ett avslut på mål under den första halvleken och när Jennifer Falk i Göteborgsmålet plockade ner ett felslaget inlägg i den 32:a minuten var det ett av hennes få ingripanden i första halvlek.

Hemmalaget Göteborg skapade ett par, tre chanser att utöka sin tidiga ledning. Bland annat hade Rebecka Blomqvist ett avslut där Rosengårdmålvakten Mušović fick paradrädda i den 24:e minuten.

1-0 stod sig halvleken ut.

Göteborgs spelmässiga övertag fortsatte i den andra halvleken. Hammarlund fortsatte testa Mušović ett par gånger, bland annat tvingade hon landslagsmålvakten till en jätteräddning i den 55:e minuten.

I den 62:a minuten kom så 2-0. Emma Kullberg, som värvades från KIF Örebro inför säsongen, bröt ett Rosengård-uppspel och lyfte upp bollen och sprang med upp i anfallet, för att sedan få tillbaka bollen - i ett senare skede av anfallet - från Rebecka Blomqvist och avslutet hittade nätsmaskorna.

Göteborg fortsatte skapa en del chanser i den andra halvleken och ser verkligen ut att vara redo för seriestarten om en dryg vecka när man möter Kristianstad på hemmaplan. Framför allt ser Pauline Hammarlund spelsugen ut och testade Mušović i bortamålet gång på gång. I den 73:e minuten tvingade hon landslagsmålvakten till ännu en jätteräddning.

Den andra halvleken följde samma mönster som den första även för gästande Rosengård. Man rullade boll bra på halvplan men i den sista tredjedelen finns en del att jobba på för titelförsvararna från Malmö. Gång på gång kom man igenom bara för att fastna i Göteborgsförsvaret.

Faktum är att mästarna knappt testade Jennifer Falk i Göteborgsmålet. Falk är precis som Mušović landslagsmålvakt och hade säkert velat testas mer inför säsongen som bultar på dörren.

Men i den 82:e minuten fick Falk visa sin klass när nigerianska anfallaren Anam Imo snappade upp en rensning och avslutade snabbt längs marken. Falk sträckte ut och hennes nolla stod sig därmed matchen ut.

2-0 till GFC alltså.

- Alla var redo för premiär i april, sen sköts det upp lite och sådär. Men vi är mer redo nu, säger målskytten Emma Kullberg till GP-sporten efter matchen.

Rosengård å andra sidan får vända hem mot Malmö och gnugga på det offensiva spelet under veckan som återstår tills man möter Vittsjö hemma i premiären av damallsvenskan.

- Vi mötte ett starkt Göteborg och vi kommer inte riktigt upp i vad vi kan och ska göra. Då får man stryk mot ett så bra motstånd som Göteborg, säger en besviken Mimmi Larsson.

Publicerad 2020-06-18 kl 18:45