Hammarby besegrade Häcken - har vittring på SM-guld

Damallsvenskan

STOCKHOLM. Hammarby tog emot Häcken i seriefinalen av damallsvenskan.
Vid seger skulle Häcken bli svenska mästare.
Det satte Hammarby stopp för och har via 3-2 segern drömläge inför den sista omgången.
- Jag är väldigt stolt över sättet vi genomför matchen på, säger Hammarby-tränaren Pablo Piñones Arce till Viaplay.

3:23

Avbryt
Försök igen

Hammarby mötte Häcken inför ett kokande Tele2-arena i seriefinalen av damallsvenskan. En seriefinal där Häcken-seger skulle innebära att laget blev svenska mästare. Hammarby ville annat och vann matchen med 3-2.

Matchen rivstartade redan i den andra minuten när Hammarbys Madelen Janogy bröt igenom och blev neddragen i straffområdet av Häckens Marika Bergman Lundin. Domaren tvekade inte och pekade direkt på straffpunkten. Straffen slogs bergsäkert i mål av Eva Nyström och vilt jubel bröt ut på Bajen-läktaren.

Häckens och landslagets Elin Rubensson troddes vara tillbaka från skada och redo för spel till matchen. När startelvorna väl släpptes en timme innan matchstart, fanns dock inte Rubensson med i matchtruppen.

Det syntes tydligt i matchens inledning att Häcken saknade sin mittfältsmotor. Gång efter annan kunde Hammarby spela sig igenom centralt och skapa ordentligt tryck på bortalaget.

Bajen radade även upp hörnor under matchens inledning och i den 18:e minuten skulle också en hörna ge utdelning. En tilltrasslad situation i Häckens straffområde ledde till att bollen landade till slut framför Madelen Janogy som drog till med vänstern och kunde sätta dit Hammarbys andra mål för kvällen och hennes tionde fullträff för säsongen.

Hammarby fortsatte sedan att fullständigt skölja över Häcken. I den 23:e minuten serverade Ellen Wangerheim en helt fristående Jonna Andersson till vänster i straffområdet. Landslagsbacken gjorde inget misstag och satte ditt 3-0.

Häcken-spelarna samlade ihop sig i en ring efter chockstarten för ett ordentligt snack. Laget gjorde även ett tidigt byte för att försöka få till en förändring. Katarina Kosola fick kliva av och ersattes av Elma Juntilla Nelhage.

Snacket och bytet gav omedelbar effekt.

I den 38:e minuten fick Hanna Wijk bollen en bit in i straffområdet. Ytterbacken tryckte dit bollen och gav Häcken en gnutta hopp med en reducering till 3-1. Strax före pausvilan hade även Rosa Kafaji ett rungande skott i stolpen och en glimt av hopp hade plötsligt tänts i Häcken när domaren blåste av för halvtid.

Efter paus märktes matchens betydelse. Ett ställningskrig med närkamper präglade den något krampaktiga matchbilden. Häcken flyttade upp folk och tryckte på för en reducering. I den 87:e minuten kom också reduceringsmålet när Aisha Masaka nickade in ett inlägg som gav spänning mot slutet.

Närmre än så kom dock aldrig Häcken. Hammarby kunde stå emot och motta publikens jubel.

Hammarby klev i och med segern förbi Häcken i tabellen på målskillnad. De bägge lagen har 56 poäng men Hammarby har fyra plusmål till godo. Bakom skuggar Linköping med 55 poäng. Nästa lördag avgörs allt i damallasvenkans sista omgång.

- Jag tycker att vi går ut med ett stort självförtroende, mod i vårt spel och spelar en väldigt bra fotboll. Vi har kontroll över matchen. 3-0 ger en massa tankar i huvudet, vi jobbar med människor, och sedan tappar vi modet lite i det vi gör, säger Hammarby-tränaren Pablo Piñones Arce till Viaplay och fortsätter:

- Vi möter ett väldigt bra lag. De biter sig fast i matchen och får till två reduceringsmål. Däremot, återigen, måste jag lyfta spelarna. De ska ha all kredd. Vilka fantastiska spelare som spelar i den här klubben. Jag är otroligt stolt över sättet vi genomför matchen på och krigar hela vägen in i slutet.

Hammarby: Tamminen - Carlsson, Boye Sörensen, Nyström - Vallotto, Roddar, Vinberg, Westin, Andersson - Wangerheim, Janogy.

Häcken: Falk - Wijk, Rybrink, Luik, Sandberg - Bergman Lundin, Curmark - Kosola, Kafaji, Anvegård - Schröder.

Publicerad 2023-11-05 kl 20:02