Hammarby vände Stockholmsderbyt - Jøsendal tvåmålsskytt: "Kör verkligen över dem"

STOCKHOLM. Hammarby gick segrande ur Stockholmsderbyt mot Djurgården på Tele2 Arena.
Matchen slutade 4-1.
- Vi ligger där uppe i toppen och kör verkligen över dem, säger Ellen Wangerheim till Fotbollskanalen.

På lördagen tog Hammarby emot Djurgården för Stockholmsderby på ett soligt Tele2 Arena.

Hemmalaget fick klara sig utan målvakten Anna Tamminen som stod över på grund av en fotskada. I stället var det Moa Edrud som vaktade Hammarbys mål. Men samtidigt var Ellen Wangerheim tillbaka från start, för första gången den här säsongen.

I Djurgården spelade nyförvärvet Ana Teles från start, liksom senaste matchen mot Kif Örebro.

Hammarby kom till ett par potentiellt heta chanser i inledningen av den första halvleken. När kvarten hade passerat hittade Jonna Andersson in till Ellen Wangerheim i boxen. Men anfallaren fick inte till något ordentligt avslut och bollen hamnade rakt i famnen på Elvira Björklund.

Men Djurgården var långt ifrån chanslöst. Tove Almqvist var inblandad i mycket. Först och främst en straffsituation där hon upplever att hon blir fasthållen av Anna Jøsendal.

Det skulle ju varit straff. Jag minns bara att jag bröt in vänster och sedan tror jag att jag tunnlar henne. Jag försökte ändå komma först till bollen men blir fasthållen. Sedan tycker jag att det är synd att man ska behöva lägga sig. Jag kommer ingenstans så jag upplevde att det var straff, jag har dock inte sett om situationen, säger hon till Fotbollskanalen.

Drygt 20 minuter in ställde Tove Almqvist om till anfall och hade stora delar av laget med sig. Det blev rörigt i Bajen-boxen men till slut hamnade bollen hos Shinomi Koyama som försökte avsluta. Det gick inte för Djurgården den gången, men bara minuten senare slog man till på riktigt. Almqvist, som var inblandad även i det första anfallet, kunde den här gången avsluta på egen hand. Ett välplacerat skott till höger om Edrud gav gästerna 1-0.

Jag har känt att jag nio av tio gånger går till höger och jag har blivit för lättläst i det. Sedan några veckor tillbaka har jag tränat lite vänsterskott och det känns bra att få utdelning för det, säger Almqvist.

Det svängde ordentligt och ett tag avlöste anfallen varandra. Hammarby var en målvaktsräddning från att kvittera, men Björklund stod för två avgörande räddningar. Djurgården svarade direkt med ett anfall från Koyama som Edrud kunde rädda.

Men sedan kom kvitteringen. Det var Smilla Vallotto som hittade fram till Wangerheim som hittade en lucka i Djurgårdens försvar och kunde peta in 1-0.

Jag har pratat mycket om att jag klickar bra med "Valle" i spelet och gillar att spela med henne. Hon vet var jag vill ha passningarna. Jag tror nästan att jag har ryggen mot henne och får passningen, hon vet att jag vill ha den. Sedan är det en mot en och jag får in den till slut, säger Wangerheim.

Innan halvtidsvilan skulle hemmalaget även hinna utöka. Det var något oväntat Hammarbys mittback och lagkapten som läste spelet, bröt en passning på Djurgårdens planhalva och ställde om. Bollen gick sedan via Emilie Joramo och Smilla Vallotto innan kaptenen fick tillbaka den och kunde trycka dit 2-1.

Djurgården fortsatte trycka på och hade bland annat ett ribbskott. Efter 45 minuter var ställningen 2-1.

I den andra halvleken var det mycket Hammarby. Men Djurgården växte in i det. Gästerna hade det dock svårare att få till det kollektiva. Men med det sagt var det flera individuella prestationer som gjorde det svårt för Hammarby.

Hammarby hade flera anfall som kunde blivit farliga. Inte minst ett avslut från Smilla Vallotto och ett från Julie Blakstad.

Men i matchminut 78 klev Anna Jøsendal fram ordentligt. Hon fick en passning från Wangerheim och tog med sig bollen på vänsterkanten. Efter en tvåfotare var hon förbi Björklund och kunde dundra in 3-1 i öppet mål.

Med fem minuter kvar av ordinarie tid slog Jøsendal till på nytt. Även den här gången tog hon sig runt på vänsterkanten innan hon kunde avsluta i nättaket.

Många pratade om att det här skulle vara ett tidigt toppmöte och det är ganska skönt att gå ut och köra över Djurgården och visa att det inte är det. Vi ligger där uppe i toppen och kör verkligen över dem, säger Wangerheim till Fotbollskanalen.

Hammarby: Edrud – Lennartsson, Carlsson, Nyström, Andersson – Roddar, JoramoBlakstad, Vallotto, Jøsendal - Wangerheim

Djurgården: Björklund - Lobanova, Plan, Kollmats, Hed - Åsland, Lilja – Almqvist, Koyama, Teles - Brochmann

Publicerad 2024-05-04 kl 17:02