Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Hammarbys damlag sparkar Unogård - går hårt åt tränaren: "Jag har gjort mig obekväm"

Damallsvenskan

Hammarbys damlag meddelar i kväll att man sparkar tränare och sportchef Olof Unogård - och går samtidigt hårt åt honom.
"Han har vid upprepade tillfällen överskridit sina befogenheter, åsidosatt fastlagda rutiner samt avsiktligt brutit mot givna instruktioner", skriver Hammarby på sin hemsida.
- Jag har gått ganska hårt fram och gjort mig obekväm, säger Unogård till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Olof Unogård har lett Hammarbys damlag under de två senaste säsongerna, men får nu sparken från sitt uppdrag som tränare och sportchef för damlaget.

- Jag fick beskedet i eftermiddags. Men jag har haft det på känn ett tag. Både ledare och spelare har underrättats under kvällen innan pressmeddelandet kom ut, säger Unogård till Fotbollskanalen.

Hammarby meddelar samtidigt att Ann-Helén Grahm tar över som ny huvudtränare för damlaget med ett kontrakt över säsongen 2019. I kommunikén på Hammarbys hemsida där Grahm presenteras går man hårt åt Unogård.

"Orsaken till detta (att han avskedas) är att styrelsen förlorat sitt förtroende för Unogård sedan denne vid upprepade tillfällen överskridit sina befogenheter, åsidosatt fastlagda rutiner samt avsiktligt brutit mot givna instruktioner", skriver man.

ANNONS

- Det är hårda ord. Jag har varit medveten om att de tycker att jag har överskridit mina befogenheter gällande spelarbudgeten. Det är framför allt i min sportchefsroll som vi har haft oenigheter. Där har vi varit oense på vägen framåt kortsiktigt, säger Unogård.

På vilket sätt då?
- Jag har försökt vara tydlig med att budgeten vi har haft inte räcker till i damallsvenskan och att vi behöver höja den. Där har vi helt enkelt inte varit överens om vägen framåt. Jag har gått ganska hårt fram och gjort mig obekväm.

Hammarbys damlag har under den senaste tiden haft det tufft ekonomiskt. Klubben har budgeterat för ett underskott för 2018 och nyligen uttryckte en spelare i laget missnöje över resurserna i en sluten grupp på Facebook, vilket Aftonbladet rapporterat om. "Som det ser ut nu har vi 14 kontrakterade spelare för säsongen 2018. Vår budget är alldeles för liten för att ha en konkurrenskraftig trupp för damallsvenskan och styrelsen har därmed sagt att de inte ser något problem med att vi åker ur allsvenskan i år. Vi behöver er hjälp. Jag har svårt att säga exakt hur mycket pengar det handlar om men alla bäckar små, som det brukar heta", skrev spelaren enligt tidningen. I januari startade bloggen Årstakex även en insamling för att dra in pengar till damlaget, en insamling som slutade med att man drog in över 419 000 kronor.

ANNONS

Hur ser du på klubbens besked att avskeda dig?
- Att de skiljer mig från sportchefsuppdraget kan jag förstå. Jag är medveten om att jag har gått hårt fram och tänjt på gränserna. Men sedan hade jag hoppats få vara kvar som tränare, och det var jag tydlig med att jag ville. Vi har nått väldigt bra resultat under mina två år. Jag hoppades på att klubben skulle kunna skilja på de rollerna. Men de anser tydligen att förtroendet är helt förbrukat. Det är synd, säger Unogård.

- Jag kommer förmodligen gå ut och berätta min version av det här längre fram. Hur och när har jag inte riktigt beslutat mig om. Det är inte så att jag har övertrasserat någon budget, jag har bara flaggat för att budgeten inte räcker till. Vi ser helt enkelt olika på förfarandet också. Men mer än så vet jag inte om jag ska säga i det här läget. Vi är inne i en juridisk process nu också när vi skiljs åt.

ANNONS

Vad händer nu för dig?
- Det får vi se. Jag har precis startat sista tränarsteget med Uefa Pro, och den tar ganska mycket tid. Jag kommer fokusera på att ta den. Sedan får vi se om det blir något fotbollsuppdrag det här året eller om jag tar ett sabbatsår och fokuserar på 2019.

Så här säger Hammarby Fotbolls ordförande Richard von Yxkull till Fotbollskanalen om beskedet att sparka Unogård:

- Det är ungefär som det står på hemsidan. Han har begått vissa tjänstefel och har gått utanför sina befogenheter, vilket gjort att vi beslutat att avskeda honom.

Det är rätt hårda ord ni använder på hemsidan. Är det så grova fel som ni anser att han har gjort som gör att ni känner att ni måste skriva så?
- Ja, annars hade vi inte avskedat honom. Sedan finns det vissa ord formaliteter när man avskedar någon där man behöver använda rätt vokabulär. Men det är ungefär det som står på hemsidan.

ANNONS

Hur ser du på Unegårds syn på budgeten och att den inte varit tillräcklig?
- Jag kan inte gå in i exakt detalj kring budgeten, men det är klart att det är en subjektiv bedömning om den ska anses som liten eller inte. Han har fått en budget att förhålla sig till och det är förutsättningarna. Det är de ramar som vi har gett honom.

Von Yxkull säger att han är nöjd med att Ann-Helén Grahm ersätter på tränarsidan efter Unogård.

- Det är en fantastiskt kompetent tränare som är oerhört meriterad. Hon har jobbat både i Sverige och internationellt. Hon har ett fantastiskt kontaktnät. Vi har fått otroliga referenser på henne och hon verkar vara en fantastisk tränare. Jag tror jättemycket på henne. Hon har varit många år i Skottland och har innan dess varit assisterande förbundskapten med Thomas Dennerby. Vi känner henne väl. Det är ett fantastiskt namn. Vi är otorligt glada över att vi lyckades knyta henne till oss, säger von Yxkull.

ANNONS

Så här säger Ann-Helén Grahm om sitt nya uppdrag till Hammarbys hemsida:

- Jag är mycket glad, hedrad och tacksam över möjligheten att få leda och träna Hammarbys damer. Förutom det faktum att Hammarby har en omfattande historia med många stolta traditioner att förvalta så känner jag att det finns såväl kvalitet som potential och framåtanda i föreningen, bland supportrar och inte minst bland spelarna. Jag ser verkligen fram emot att få börja jobba med en mycket ambitiös spelar- och ledargrupp.

Publicerad 2018-02-12 kl 20:55

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto