Lagkaptenens mål förvånar: "Lika oväntat för mig"

Damallsvenskan

STOCKHOLM. Alice Carlsson, lagkapten och mittback i Hammarby, klev fram och gjorde mål i derbyt mot Djurgården.
Det förvånade tränare Martin Sjögren, lagkamraterna och henne själv.
- Det var väl kanske inte det målet jag såg framför mig att vi skulle göra i dag, säger Sjögren.

Efter en bra period av Djurgården i inledningen av derbyt mot Hammarby lyckades Hammarby vända matchen och vinna med 4-1.

Lagkapten Alice Carlsson stod för 2-1-målet när hon läste ett uppspel från Djurgården, bröt passningen och satte fart framåt. Något förvånande för de flesta eftersom hon spelar mittback.

-Det var väl kanske inte det målet jag såg framför mig att vi skulle göra i dag. Hon följer upp sin egen brytning. Det är oftast ganska svårt när innebackarna fullföljer i sådana här lägen, ofta blir det att man tappar bort den. Det såg ut som att hon hade gjort det där flera gånger, även om vi kanske inte har sett det så mycket förut, säger huvudtränare Martin Sjögren till Fotbollskanalen.

Var du nervös när hon började kliva?
-Nej, det kan jag inte påstå att jag var. Men det målet kommer i en period när vi, även om det var kvitterat, inte hade vår starkaste period så det var oerhört viktigt, säger Sjögren.

Målvakten Moa Edrud:

- Jag tänkte bara att de skulle passa henne bollen. När hon tog fart kände jag bara att får hon bollen kommer hon trycka in den. Jag var aldrig orolig, mest positivt överraskad, säger hon.

Efter matchen visade det sig att även huvudpersonen själv var överraskad.

-Det var lika oväntat för mig egentligen. Men jätteskönt när man kan bidra och i dag var det med ett mål, säger hon.

Lagkaptenen utvecklar:

-Jag spelar ett aggressivt försvarsspel och då läser jag att de tänker spela in centralt ganska tidigt. Då är det bara att kliva. Jag hittar “Valle” (Smilla Vallotto) och det öppnar upp sig i backlinjen. Då är det bara att fortsätta. Sedan är det en fantastisk passning av “Valle” och då är det bara att ta med sig bollen och lägga in den, säger Carlsson.

Med en kvart kvar av första halvlek hade Hammarby tagit ledningen inför knappt sex tusen på Tele2 Arena. Det var tryck i Carlssons avslut som satt rakt i nätet.

-För att vara mittback är det fan bra skulle jag ga, säger hon och skrattar.

Efter en jämn första halvlek tycktes Hammarby lägga i ytterligare en växel i den andra halvan, samtidigt som Djurgårdenspelarna blev allt tröttare.

-Det är inte så mycket taktiska förändringar egentligen utan vi vet om att vi inte var nöjda med första halvlek. Det var alldeles för mycket bolltapp och de tar sig in för enkelt i vår sista tredjedel. Då pratade vi i halvtid om att gå tillbaka till det vi är bra på och göra det vi gör riktigt bra och noga. Det tycker jag att vi höjer i andra halvlek, säger Carlsson.

När matchen var över stod det klart att Hammarby hade vunnit med 4-1 efter två sena mål av Anna Jøsendal.

-Vi har alltid haft svårt mot Djurgården. Förra året vann vi med 1-0 här på Tele2 efter ett självmål så det är tufft att möta Djurgården. Men i dag, och i år, tycker jag att de är ett bättre lag. Det känns som att de har fått ihop det mer och fått in bättre spelare. Djurgården kommer bli bra, men inte bättre än oss, avslutar Alice Carlsson.

Publicerad 2024-05-05 kl 14:47