Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Landslagsspelare inom både fotboll och bandy: "För mig är det naturligt"

Damallsvenskan

Hon har tagit VM-guld i bandy och spelar med U23-landslaget i fotboll.
Matilda Plan är stjärna i dubbla idrotter.
- 'Ska du inte sluta snart?' har man fått höra. Men jag har gått min egen väg och fortsatt med båda och jag är glad att jag har stått fast vid det, säger 21-åringen till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Eskilstuna Uniteds Matilda Plan är nyss hemkommen från Marbella där hon varit med det svenska U23-landslaget. Backen har spelat dubbla kryssmatcher mot Ryssland, och gjorde Sveriges enda mål under de två matcherna. På fredag gör Eskilstuna sin sista träning för året, men för Matilda Plan blir det ingen semester. Under onsdagen är det dags för seriepremiär - med VSK Bandy.

- Jag har tränat ett och ett halvt ispass ungefär, och sedan ska jag spela i morgon. Så det är bara att köra, man har tyvärr ingen vila. Men det ingår, säger Plan till Fotbollskanalen.

21-åringen kombinerar elitkarriärer inom både fotboll och bandy. Hon har vunnit VM-guld, World Cup och SM-guld inom bandy. Inom fotbollen är hon U23-landslagsspelare, given i Eskilstuna United och var nominerad till Årets genombrott på Fotbollsgalan.

ANNONS

Plan är unik i Sverige i modern tid. Men för henne själv är det inte en stor grej att kombinera två elitsatsningar.

- För mig är det naturligt, det har alltid varit så för mig och jag har alltid stått fast vid att jag kommer att fortsätta med båda. Så för mig är det mer naturligt faktiskt.

Det kan dock bli jobbigt i perioder, i övergången mellan de olika säsongerna så blir det många träningar och matcher.

- Nu i höstas har jag tränat bara fotboll och inte någon bandy om jag ska vara ärlig. Jag har tränat något ispass bara. Jag har haft problem med min rygg så jag har tagit det lite lugnt där. Men på försäsongen för fotbollen, när det är vinter, då tränar jag två pass bandy och minst två pass fotboll och sedan något gympass på det. Så det blir ju en hel del när det är försäsong i det ena och säsong i det andra. Men på sommaren tränar jag bara fotboll. Och nu när fotbollen tar slut, vi tränar det sista passet på fredag, så blir det bara bandy fram till att fotbollen drar igång i januari, säger Plan.

ANNONS

Hur är det rent fysiskt, kan man bygga en kropp som passar för både fotboll och bandy?
- Jag tycker att det är relativt lika faktiskt. Man får lite mer överkropp när man tränar bandy och får väl lite mer styrka i bandyspelandet än fotbollsspelandet. Men jag ska vara ärlig och säga att jag skulle behöva gymma lite mer än vad jag gör nu, men det är för att det är lite mycket att hinna med.

Den 26 oktober gjorde Eskilstuna sin sista match i damallsvenskan när man spelade 1-1 mot Växjö borta, med avsparkstid 15.30. Efter matchen var det fotbollsskor och benskydd av för Matilda Plan. Några timmar senare, 22.00, stod hon med skridskor och klubba när avslaget gick i World Cup-matchen mot Skutskär i Ale Arena utanför Göteborg.

- Det är klart att det var lite tufft den dagen. Samtidigt hade bandylaget spelat två-tre matcher innan jag kom dit, så de hade lite mer i benen än mig. Så jag ska inte klaga. Men man är lite ovan med klubba och boll, och det var väl det man märkte. Annars är det inte så svårt att komma in i det. Det är ganska likt fotbollen ändå, så jag tycker att det fungerar bra, säger Plan, som dagen efter sköt World Cup-titeln till Västerås med två mål och en assist.

ANNONS

Hur är det att på några timmar ställa om från att ha en boll vid fötterna till att snöra på sig skridskor och spela med klubba?
- Det är klart att det är annorlunda. Det är annorlunda att springa mot att åka skridskor, det är mycket jobbigare att åka skridskor. Så det är en stor skillnad. Sedan spelade jag inte jättemycket i den matchen, jag försökte mest att komma igång med skridskoåkandet och känna lite på bollen och bara försökte komma in i matchspelet inför slutspelet som var dagen efter där. Så det var mest för att jag skulle komma igång, inte för att jag skulle köra 100 procent fullt.

Hur lång tid tar det annars att vänja sig vid den sporten du håller på med för tillfället, att komma in i det?
- Det tar väl ett par veckor. Jag behöver några träningspass och någon match kanske så är man inne i det. Det tar inte så lång tid. Jag kände redan nu i cupen att skridskoåkningen sitter där den ska, så det är bara klubba och boll jag ska bli lite vän med.

ANNONS

Att Plan valt att fortsätta med bandyn är något som väckt reaktioner inom fotbollen.

- Bandyn har väl inte haft några krav överhuvudtaget, de tycker bara att det är kul att jag fortsätter. Det är väl mer fotbollen som kan lägga lite såna kommentar, både spelare och tränare. 'Ska du inte sluta snart?' och så. Men jag har gått min egen väg och fortsatt med båda, och jag tycker att det har gått väldigt bra. Så jag är glad att jag har stått fast vid det.

Hur kan det låta när spelare eller tränare ger dig kommentarer om det?
- De brukar väl mer skoja om det, att 'är det inte dags att sluta snart?' och såna saker. Och det skrattar jag bara åt.

- Jag tycker att jag har bevisat att jag kan dubbelidrotta och att det fungerar väldigt bra. Och visat att när det är fotboll så är det fotboll som gäller och när det är bandy så är det bandy. Och inte så att jag är inne på fotbollen när jag är på bandyträning, utan då är det verkligen bandy. Jag tycker inte att det är så många som har synpunkter på det.

ANNONS

Finns det något inom bandyn som du kan dra nytta av inom fotbollen, och tvärtom?
- Jag tycker att spelförståelsen är densamma i båda. Planen är typ lika stor och det är ungefär samma regler och så. Det går snabbare i bandyn så man lär sig ganska mycket därifrån, att ta snabba beslut och så. Så jag tycker att jag har nytta från båda egentligen. Sedan har jag lite olika positioner så det blir lite annorlunda ändå.

Plan har inte upplevt några problem med att kombinera fotboll och bandy. Men nu har 21-åringen ändå kommit fram till att det blir ett uppehåll från bandyn efter säsongen som inleds under onsdagen.

- Jag tänker att jag ska spela bandy i vinter och sedan ska jag ta en paus från det och se hur långt jag kan ta mig inom fotbollen och ge det en 100 procent ärlig chans. Sedan kan jag alltid komma tillbaka till bandyn senare om jag känner så. Men jag ska ge fotbollen ett ärligt försök, säger bandymittfältaren.

ANNONS

Vad är det som har lett fram till det beslutet?
- Jag tycker att i år har jag tagit väldigt stora kliv framåt i min utveckling och tagit en plats i U23-landslaget och en plats i startelvan i Eskilstuna och jag känner att jag har utvecklats jättemycket det här året och det går framåt. Så det känns som att ska jag ta det klivet så är det nu. Jag är ändå 21 år och det känns som att det är dags nu.

Är det givet att det är fotbollen som är nummer ett för dig?
- Ja, jag känner att jag har mycket kvar att nå inom fotbollen. I bandyn har jag väl redan vunnit allt nästan. Så det är naturligt så.

Har något eller någon påverkat dig i det här beslutet eller har du kommit fram till det helt själv?
- Det har jag kommit fram till helt själv. Det är väl bara nu den senaste tiden som jag ens har sagt det högt. Jag har tänkt på det ett tag, hela fotbollssäsongen nu. Och speciellt när jag har haft ont i ryggen nu så känner jag att det är läge för det.

ANNONS

Matilda Plan släpper dock inte bandyn helt, och tror att det kan bli en comeback i framtiden.

- Absolut, det tänker jag verkligen att jag kommer att göra. Det tror jag!

Publicerad 2019-11-13 kl 07:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto