Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Många spelare ratar damallsvenskan - oro för att proffsklubbar ska sno talangerna: "Vill vi undvika"

Damallsvenskan

Fler och fler spelare lämnar damallsvenskan.
Nu växer en oro för att utländska klubbar ska plocka unga talanger.
- Det vill vi undvika. Men klubbarna kommer att börja se ett större värde i ju yngre desto intressantare, säger Christian Lundström, fotbolls- och utbildningsansvarig i Häcken.

Foto: Bildbyrån.

Under vintern har 23 spelare lämnat damallsvenskan för att spela utomlands. 

Topplagen Häcken och Kristianstad har tappat flest spelare. Häcken har tappat fem och Kristianstad sex.

Trenden att allt fler spelare lämnar Sverige för spel utomlands är något som har slagit hårt på just Häcken. Säsongen 2020 tog laget SM-guld, när man då hette Kopparberg/Göteborg, sedan valde klubbledningen först att upplösa elitverksamheten och den 28 januari 2021 gick man över och blev Häcken. Nu, ett år senare, finns det inte mycket kvar av guldlaget. Av startspelarna finns det bara tre stycken kvar, och av truppspelarna är sju kvar.

Annons

I Fifas Global Transfer Report går det att se att ingen annan klubb i hela världen hade fler spelare än Häcken vad gäller spelare som lämnade i internationella övergångar under 2021.

Elva spelare lämnade och flyttade utomlands, och det var Natalia Kuikka, Emma Koivisto, Rebecka Blomqvist, Julia Roddar, Emily Sonnett, Vilde Böe Risa, Brianne Folds, Filippa Angeldahl, Emma Kullberg, Julia Zigiotti Olme och Dylan Holmes. Och i förra veckan lämnade ännu en spelare, Stina Blackstenius.

- Damfotbollen har utvecklats och växer, det finns en större möjlighet att gå utomlands och det finns bättre pengar nu. Den här förändringen har gjorts på herrsidan också, men då får man gå tillbaka till 90-talet och kolla. Då var det fler landslagsspelare som höll till i den inhemska ligan. På damsidan ser vi förändringen nu och vi kommer ha svårt att stå emot att de bästa sticker. Att många andra också väljer att flytta utomlands beror ju på en öppning som har skett och att det finns en möjlighet att göra det, säger Christian Lundström, fotbolls- och utbildningsansvarig i Häcken.

Annons

- För oss i Häcken så tror jag att vi har en nivå som är bra i jämförelse med de europeiska klubbarna och också kvaliteten i hur vi utvecklar spelare, och där kan man också lägga till våra faciliteter. Allt detta håller en hög europeisk nivå. Men så småningom blir det svårt att stå emot det ekonomiska mot de största ligorna.

För Häcken är det nu viktigt med ungdomsdelen, att utbilda och utveckla unga spelare och sedan släppa fram i A-laget.

- Det är viktigt för oss att hitta sätt där vi har spelare som är bra och att vi har bra kvalitet och utvecklar spelare. Nu kommer det en yngre generation som är duktiga och som vi tror mycket på, så vi vill ju utveckla de här spelarna innan man sticker ut, säger Lundström.

Finns det någon oro över att de här unga talangerna ska lämna Sverige?
- Det är det man har sett på herrsidan, att spelare går i tidig ålder. Det vill vi undvika. Vi vill fostra våra spelare. Det är klart att när klubbarna börjar dra på de yngsta så är det viktigt att vi kontrakterar spelarna. Helst ska vi ha kontrakt om spelarna vill sticka. Då kan vi ta betalt, säger Christian Lundström och syftar på att det inom damfotbollen är vanligare att spelare lämnar när kontakten har gått ut än att det görs affärer mellan klubbar.

Annons

Han fortsätter:

- Det har inte varit någon tradition att betala så mycket för spelarna på damsidan. Så klubbarna är inte vana vid det. Men det kommer också att svänga nu, att marknadspriserna går upp och att det blir ett värde i att utveckla spelare. Innan har det ju varit mycket korta kontrakt på spelarna.

På herrsidan tittar klubbar gärna på ålder och talang när man scoutar och värvar spelare. På damsidan ser det inte riktigt ut på samma sätt än. Men även där tror Christian Lundström att vi kommer att få se en förändring.

- Definitivt. Nu kollar klubbarna på meriter, om det är landslagsspelare och så vidare. Det är ju bara att kolla på de elva-tolv spelarna som har lämnat oss senaste året och som gjort att vi är i topp på den där Fifa-listan. Men helt klart kommer klubbarna att börja se ett större värde i ju yngre desto intressantare. Det är bara att gå till oss själva i Häcken. Om vi ser talang som har potential så ser vi ett värde i det, säger han.

Annons

Hur ska ni göra så att spelare hellre vill vara hos er än i utländska klubbar, förutom att skriva längre kontrakt?
- Vi hoppas att vissa ser en möjlighet och fördel i att vara hos oss. Kanske spelare där det inte funkade helt utomlands och att man därför vill komma hem för att få ny fart. Och att spelare kommer hem och fortfarande har mycket kvar att ge, jag tror att det kan bli en styrka i damallsvenskan, att man får hem hemvändare. Då gäller det att vi kan ta hand om hemvändarna, säger han.

- Vi har ju förstått att den här tendensen kommer att komma. Det är intressant för många att blicka utanför Sverige. Men det är faktiskt inte många klubbar där det är bättre än vad det är i Sverige.

I takt med att damfotbollen växer och att det blir mer pengar och övergångar så blir det också fler agenter. Med det så ökar chansen för spelare att komma utomlands.

Annons

- Det är klart att när du har agent så öppnas det upp och det blir mycket enklare att få erbjudande, och agenter säljer ju in spelare i klubbar. Det gör ju skillnad. Agenter vill ju såklart göra transfers. Men när damfotbollen har satt fart så som den har gjort så behövs agenter för att få till affärer, säger han.

Fakta

Här är spelarna som lämnat damallsvenskan

Hammarby
Jonna Andersson (Limassol)Berglind Björg Thorvaldsdóttir (Brann), Hanna Lundkvist (Atletico Madrid)

Häcken
Dylan Holmes (Adelaide United)Julia Zigiotti Olme (Brighton), Emma Kullberg (Brighton), Stina Blackstenius (Arsenal), Beata Kollmats (Roma)

Jitex
Emma Lind (Roma)  

Kif Örebro
Cecilía Rán Rúnarsdóttir (Everton)

Kristianstad
Anna Welin (Bröndby), Eveliina Summanen (Tottenham), Sveindis Jane Jonsdottir (Wolfsburg, har varit på lån), Sif Atladottir (Selfoss), Therese Sessy Åsland (Brann), Amanda Edgren (har inte blivit officiellt än)

Linköping
Ronja Aronsson (Fiorentina), Uchenna Kanu (CF Tigres)

Rosengård
Sanne Troelsgaard (Reading), Matilda Kristell (lån till Bröndby)

Vittsjö
Ebba Hed (Madrid CFF), Michelle De Jongh (Madrid CFF)

Växjö
Amanada Johansson Haahr (OH Leuven)

Publicerad 2022-01-17 kl 18:43

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto