Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Marklund: Hyperintressant Stockholmsderby väntar

Damallsvenskan

Olivia Schough visar OS-form, Frida Maanum är dominant i Linköping - och årets första Stockholmsderby står på glänt.
Här är Hanna Marklunds spaningar från helgen som gått och helgen som kommer.

Foto: Bildbyrån

Se höjdpunkterna från Rosengårds möte med Hammarby i spelaren. Bilder från Sportbladet Play.

Schough med två klassmål inför OS  
Olivia Schough visar klass med två mål. Det är två klassmål också, hon petar inte in bollen direkt, utan det är ju bra avslut. Det är ganska typiskt henne, att skära in för egna avslut, eller att komma på inspel. Det är viktigt för Rosengård att få igång fler målskyttar, det är inte alltid de gör många mål trots övertag i matcherna. Det är också hennes möjlighet att komma med i OS-truppen, att hon har en bra vår i Rosengård. I slutet i fjol var hon bra, men jag tycker inte hon utmärkt sig så mycket i år, varken i klubb- eller landslag. Det blir jätteviktigt för henne att producera poäng i vår för att bli en del av OS-truppen, där det också är färre platser än i VM och EM (18 i stället för 23). 

ANNONS

Covidutbrott i Piteå
När man såg Piteå före matchen tänkte man ”herregud vad jobbigt de får”. Sedan fick man sin förklaring. Piteå får en tuff start på säsongen med noll poäng och så covidfall i truppen. Nu blir det ännu tajtare spelschema, vilket inte gör det lättare för dem. Men det är klart de ska skjuta på matchen mot Linköping nu i helgen. De får titta upp Eskilstuna också, så ingen av deras spelare blivit smittad. Piteå såg trötta ut, det syntes på något sätt. De såg inte ut att vara på gång. De brukar ha mycket energi, så man undrar ju när de har hemmamatch och ligger under 0-1 varför de inte har någon energi. De är ofta jobbiga att möta med mycket löpningar och energi. 

Hur länge får Linköping behålla Frida Maanum?  
Hon var inte briljant mot AIK, men det är ändå mycket i Linköping som går genom henne. Hon är väldigt central i deras offensiva spel och har en helt annan touch och blick för spelet än andra i damallsvenskan. Hon kan se andra saker än vad andra gör och har bra tajming i det hon gör, med inspel, touch, blick för spelet och så vidare. Hon är så viktig för LFC:s offensiv och sticker ut i damallsvenskan. Det är ett frågetecken hur länge Linköping får behålla henne. Det lär finnas intresse både i Sverige och utomlands. Hon har många bra egenskaper. 

ANNONS

Blackstenius och Falk viktiga för Häcken
Häcken såg inte så bra ut i premiären mot Hammarby. Det såg bättre ut nu mot Växjö i anfallsspelet och Stina Blackstenius är på en uppåtgående kurva. Pauline Hammarlund är inte lika involverad i anfallsspelet i år som hon var i fjol, men nu assisterade de varandra till målen mot Växjö. Samarbetet mellan de två blir viktigt för Häcken. 

Samtidigt är Häcken extremt offensivt balanserat i år, så målvakten Jennifer Falk blir jätteviktig. Hon är ofta långt ute och styr spelet med fötterna, så hon blir inte helt sysslolös i matcherna.

Hyperintressant Stockholmsderby - här är spelarna att hålla koll på
Det är jätteroligt med derbyn. Det blir lite mer uppmärksammat och det är som att det gäller ännu mer för spelarna. Poängen är viktigast för de här lagen som förväntas vara i botten, men det blir lite mer prestige som spelar roll. Det kommer bli en hyperintressant och spännande match, där Djurgården ser lite vassare ut enligt mig. 

ANNONS

AIK:s japanska Honoka Hayashi är väldigt skicklig med bollen. Hon kommer kunna spela en avgörande roll. Hon hamnade lite lågt ner i planen mot Linköping, långt ner på egen planhalva. Kan de etablera mer spel högre upp har hon mycket boll i sig. 

I Djurgården är Portia Boakye en viktig och riktigt bra försvarsspelare. Det blir också intressant att se om Elizabeth Addo är med i truppen på söndag för nu ska hon ha anlänt till Sverige. Det är en kvalitativ offensiv spelare när hon kommer i gång.

Publicerad 2021-04-29 kl 18:28

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto