Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Marklund: Rosengård rycker - men får de behålla sina spelare?

Damallsvenskan

Självförtroendeboost i Hammarby efter derbyseger, oväntad poäng för AIK, transferrykten i Rosengård och korsbandsskada på Pauline Hammarlund.
Här är Hanna Marklunds fem spaningar från omgången som gått och omgången som kommer.

Foto: Bildbyrån/CMore

Viktig derbyseger för Hammarby - tungt för Djurgården
Det var starkt av Hammarby, som tappat matcher sent innan, att avgöra sent mot Djurgården. Det gör otroligt mycket för självförtroendet att göra det. Den här derbysegern kommer betyda mycket för dem och de tar dessutom kliv uppåt i tabellen. Jag har haft lite högre förväntningar på Hammarby än vanliga nykomlingar, men då behöver man vinna de här matcherna också för att undvika bottenstriden. Hammarby imponerar i sitt anfallsspel, de har gjort 12 mål vilket är mest av alla i damallsvenskan.

Samtidigt är det jättetungt för Djurgården med den här förlusten. Det ser ganska tufft ut för dem, precis som för Växjö och Piteå som har det jobbigt. Det är bara ett lag som åker ur serien i år och det blir kanske inget lag som hängs av tidigt, om nu inte Växjö gör det. Det är så jobbigt att ligga nere i botten och kämpa. Resultaten blir jätteavgörande och det tar mycket på krafterna.

ANNONS

AIK tog oväntad poäng - Kristianstad halkar efter
Det var lite överraskande att AIK tog poäng av Kristianstad. Chans- och spelmässigt var det Kristianstad som drev matchen och hade fler lägen, men starkt av AIK att ta tillvara på sina chanser, göra mål och ta poäng (1-1). Det är oerhört viktigt för varje poäng AIK tar, för de kommer ligga där nere. Men ska Kristianstad utmana i toppen kan man inte tappa mot AIK. Det var absolut en missräkning, för detta är en match de ska vinna.

Amanda Edgren var bra mot AIK och blir ännu viktigare i Kristianstads offensiv när Sveindis Jonsdottir är skadad och de har färre offensiva alternativ. Det var ingen korsbandsskada, men de räknar inte med henne förrän efter OS-uppehållet i juli/augusti.

Rosengård imponerar - men får de behålla sina spelare?
Sex raka vinster och 11-1 i målskillnad. Rosengård har varit väldigt bra defensivt och släpper till extremt få chanser. Det känns väldigt fokuserat. När bottennappen kom i fjol kändes det som att de inte var påkopplade, men de ser mycket mer fokuserade ut nu.

ANNONS

Frågan är vad som händer i sommar. Hanna Bennison, Nathalie Björn och Anna Anvegård har ju ryktats bort till bland annat Everton. Rosengård har klarat sig bra utan de spelarna hittills, då ingen av dem har spelat särskilt mycket. Men någon ersättare behöver man ta in om en eller flera spelare lämnar. De har ingen jättestor trupp. Även om den här trion inte haft hundra procent speltid på grund av skador och annat, får Rosengård ändå en mycket svagare trupp om de lämnar. Klubben kommer behöva jobba intensivt med att kolla runt efter tänkbara ersättare, kanske se om någon från de yngre leden kan plockas upp i A-laget.

Hammarlund korsbandsskadad - kännbart tapp för Häcken
Det är alltid extremt tråkigt med skador och speciellt när det är korsband. Hon har haft allvarliga knäskador tidigare också. Det är jobbigt för henne personligen, hon missar resten av säsongen, och för Häckens del är det också väldigt betydande. Hon var ju deras bästa offensiva spelare i fjol. Nu har hon inte visat samma form i år, då har Stina Blackstenius varit bättre, men just bland renodlade forwards är de väldigt tunna bortsett från Blackstenius. Man hade precis börjat se att de två hade börjat hitta varandra också.

ANNONS

Nu behöver Häcken titta efter en ny nia. På kort sikt har de spelare som kan ersätta Hammarlund i form av offensiva mittfältare som är mer rörliga i ytan mellan mittfält och anfall än henne. Men med henne tappar man ett jätteoffensivt hot. Hon är tuff i boxen, bra i presspelet, kan göra mål med huvudet och fötterna och är alltid jobbig att möta.

Mycket på spel mellan Piteå och Djurgården
Två lag som kommer från jobbiga resultat, ligger dåligt till och har haft det svårt att fungera. Piteå har haft covid-utfallet, vilket ledde till täta matcher, och de såg ganska trötta och slitna ut. För dem är det viktigt att komma tillbaka och börja producera poäng. Nu har de en veckas vila och då kanske vi får se ett energifyllt Piteå igen. Det är viktiga grunder i deras spel att de orkar löpa och jobba hårt. De kan kanske inte vila med bollen och spela sig igenom på det sättet och då blir det ännu viktigare med orken och energin.

ANNONS

För Djurgården blir det lite samma. De hade det tufft innan serien startade och så har det fortsatt. De har inte riktigt fått ihop det. De blandar lite grann. Man kan se sekvenser där det ser ganska bra ut, men sedan kommer delar av matcherna där de inte alls håller ihop. De behöver hitta jämnhet och stabilitet.

Publicerad 2021-05-26 kl 21:01

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto