Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Sadiku om beslutet att lämna United: ”Min hälsa går först”

Damallsvenskan

Elena Sadiku slutar som tränare för Eskilstuna United.
För Fotbollskanalen berättar hon om beslutet som växt fram under hösten.
- Det var tufft. Jag kämpade hela hösten och kan lämna med känslan att jag gjort allt, säger hon.

Foto: Bildbyrån.

För drygt en vecka sedan tog Eskilstuna United en första kontakt med Vaila Barsley. Sedan dess har parterna träffats flera gånger och under tisdagen presenterades den tidigare United-försvararen som huvudtränare för krisklubben.

United har under hösten tampats med ekonomiska problem, den damallsvenska klubben klarade inte av elitlicensen och kommer att tvångsnedflyttas till elitettan.  Mitt i allt lämnade Fredrik Bernhardsson och bakom kulisserna hade Elena Sadiku redan lämnat in sin uppsägning i augusti.

- Vi har haft det väldigt tufft, så det var ingen chock när Fredrik sa upp sig. Det vi gått igenom i år är inget en tränare eller spelare ska gå igenom. Det är en bra erfarenhet men vi har inte kunnat kontrollera något alls, allt runt omkring hamnade bara på vårt bort. Att vara fystränare, analytiker och sedan försöka sälja spelare är alldeles för mycket, säger Sadiku till Fotbollskanalen och fortsätter:

ANNONS

- Jag vill ha de bästa förutsättningarna för att vara den bästa tränaren jag kan vara, men det blev för mycket och alldeles för många miljoner saknades, så kände inte att det kommer att bli bättre inför nästa säsong, det kommer vara samma förutsättningar och då vill jag inte göra om det. Pär (Eriksson, vice ordförande, reds. anm.) och Lina (Bertilsson, ordförande, reds. anm) sa att de inte ville att jag skulle sluta. De bad mig att känna efter under de nästkommande månaderna och vänta på förutsättningarna inför hur 2023. Jag gick med på att vara öppen för dialog om förutsättningarna skulle förbättras men att uppsägningen kvarstod.

Vad kände du kring att de presenterade en tränare innan man har kommunicerade ut att du slutat?
- Jag är en ganska enkel människa och när jag representerar något så representerar jag hela klubben. Jag vill ha en bra relation till dem jag jobbar med, och någonstans känner jag att det de gör nu visar hur de fungerar. Jag vet inte vad jag känner, om de vill göra det så får de göra så, men det är inte jag.

ANNONS

Med en uppsägningstid på fyra månader har Sadiku innan kontraktet helt löpt ut bokat in träningsmatcher, planerat in träningsstart och gjort klart med planering kring Svenska Cupen.

29-åringen vittnar om en tid som tärt på den mentala hälsan, Sadiku som vanligtvis är energifylld har känt att hon inte riktigt haft med sig energin och om nätterna har det varit svårt att sova.

- Jag kände att min hälsa någonstans går först. Och jag kämpade hösten ut för klubben och spelarna och då kan jag också lämna med känslan av att jag gjort allt jag kan, säger hon.

Hur mår du nu?
- Jag känner mig återhämtat på det sättet att jag har mer energi och jag sover bättre om nätterna och jag försöker koppla av så mycket jag som möjligt. Men när jag har varit helt off i någon vecka känner jag också att jag saknar att vara på plan och coacha för att det är det jag älskar.

ANNONS

Vad väntar dig härnäst?
- Jag ska prata med mina agenter för att hitta den bästa lösningen för mig. Mitt mål är att bli världens bästa fotbollstränare, jag vill utveckla spelare och jag står för en miljö som är utveckling och utveckling av individen och kollektivet. Jag känner att det är det jag vill göra, sen vart det är får man se vad som är bäst för mig. Det kommer genom att prata med en organisation och vad ens roll är för att inte överarbeta sig. Jag har inte bråttom, mitt beslut måste bara bli rätt.

Men det är inte klart med någon klubb ännu.

- Jag har inte haft fokus där, utan jag har haft fokus på att återhämta mig. Men nu känner jag mig mer öppen för att prata med de som tagit kontakt, avslutar Sadiku.

Publicerad 2022-12-13 kl 16:01

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto