Stor dramatik – Djurgården säkrade nytt kontrakt i damallsvenskan

Damallsvenskan

Stor dramatik utspelade sig när bottenstriden i damallsvenskan avgjordes under lördagen.
Förlust för såväl Djurgården som Limhamn Bunkeflo gör att LB07 trillar ur damallsvenskan – på sämre målskillnad.

Limhamn Bunkeflo-Kopparbergs/Göteborg 0-2
Den första halvleken i mötet mellan LB07 och de redan Champions League-klara Kopparbergs/Göteborg var en tajt historia där det bjöds på mycket kamp lagen emellan.

I den mållösa första akten var bortalaget från Göteborg närmast att spräcka nollan. Det var i samband med en hörna som gästernas Beata Kollmats var nära att nicka in bollen, men nicken styrdes utanför.

I den andra halvleken stod hemmalaget länge emot och kunde hålla 0-0 men i den 70:e minuten sprack nollan. Pauline Hammarlund antecknades i målprotokollet efter att hon knoppat in öppningsmålet.

I slutskedet gjorde även Leach gästernas andra mål och slutresultatet skrevs till 0-2.

Limhamn Bunkeflo: Bednar – Møller Thomsen, Björklund, Hoff Persson, Kander, Sundqvist, Ahtinen, Gunther, Lang Nilsson, Persson, Lilja

Kopparbergs/Göteborg: Geurts – Kollmats, Leach, Koivisto, Böe Risa, Curmark, Hammarlund, Kuikka, Zigiotti Olme, Andersson, Blomqvist

Vittsjö-Djurgården 2-0
Även det andra mötets första halvlek, som präglades av bottendramat i och med Djurgårdens närvaro, slutade oavgjort.

På lilla Vittsjö IP var det däremot hemmalaget, till skillnad från ovanstående drabbning, som hade flest chanser och var närmast att spräcka nollan. En spelare som var framme och hotade bortaförsvaret flera gånger om var Clara Markstedts anfallskollega – 23-åringen Tove Almqvist.

När hemmalaget i den andra halvleken gjorde 1-0 var det dock inte Almqvist som satte fullträffen utan målsprutan Markstedt. Efter ett fint inlägg kunde anfallaren skarva in ledningsmålet – och i och med det var Djurgården under nedflyttningsstrecket (ovanstående möte stod nämligen 0-0 vid denna tidpunkt).

Därefter kunde samme Clara Markstedt utöka ledningen och mötet slutade i en säker hemmaseger med slutsiffrorna 2-0.

Trots förlusten säkrade Djurgården alltså nytt kontrakt i damallsvenskan.

- Jag har inga ord. Så här direkt efter är det en lättnad. Den poängen vi vann senast var nyttig i dag, säger Mia Jalkerud till SVT och fortsätter:

- När de (LB07) gjorde 2-0 fick vi även reda på det, av vår tränare och i högtalarna. Då försökte vi ligga kompakt, så det inte skulle dra iväg för Vittsjös skull. Det känns helt otroligt.

Vittsjö: D’Angelo – Bott, Markstedt, Benediktsson, Klinga, Andersson, Almqvist, Persson, De Jongh, Adolfsson, Hed

Djurgården: Pelley – Sigurdardottir, Diaz Pettersson, Jalkerud, Lindwall, Folkesson, Chukwudi, Lindberg, Boakye, Schough, Ekroth