Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
DAMALLSVENSKAN

SvFF tvekar om planskandalen: "Inte straffat sådant förut

Nästa

Avbryt
Försök igen

Grässkandalen i Kristianstad är den första inom svensk damfotboll. Ingen förening har straffats tidigare för att spelplanen varit undermålig.
- Vi måste fördjupa oss kring reglerna och återkomma, säger Khennet Tallinger.

Besvikelsen var påtaglig under tisdagskvällen efter att domaren fattat beslut om att skjuta upp matchen mellan Kristianstads DFF och Kif Örebro i damallsvenskan. En okulär besiktning av naturgräset på arenan visade att underlaget inte var i speldugligt skick och att skaderisken hade gjort det riskabelt att genomföra en tävlingsmatch där.

Bakgrunden var att det dräneringssystem som kommunen låtit installera tidigare i somras lämnat efter sig stora gropiga rännor, täckta av sand, där inget nytt gräs lyckats få fäste i marken. Domaren Annika Andric hänvisade till säkerhetsskäl och meddelade att det inte skulle bli någon avspark.

- Det är en stor skandal. Det känns som att det inte är så noga med damfotbollen. Det här är gjort i somras och man kommer på det 90 minuter före match, så det är en skandal, sade matchdelegaten Janne Lundgren till Fotbollskanalen.

Frågan är dock vilket straff som kan komma att delas ut från förbundets sida. När Fotbollskanalen talar med Khennet Tallinger, ordförande i disciplinnämnden, betonar han att en arrangerande förening (i det här fallet Kristianstad) är skyldig att tillhandahålla en hemmaplan som uppfyller arenakraven, men att det, honom veterligen, inte står särskilt reglerat vad som gäller just vid bristande planskötsel.

- Det här är en speciell händelse som vi inte tagit ställning kring tidigare. Jag har själv gått och funderat på det under morgonen och sanningen är att jag inte kan ge något klart svar i dagsläget. Tidigare har vi haft att hantera avbrutna matcher på grund av väderförhållanden eller supportrars beteende. Men det här är nytt, säger Tallinger.

- Vi måste titta närmare på detta och får helt enkelt återkomma i frågan. Vi räknar med att få in en anmälan från domaren idag eller imorgon.

I svenska fotbollförbundets tävlingsbestämmelser finns bland annat krav på att arenan i samband med match ska vara "säker för alla närvarande personer" och om så inte är fallet kan den beläggas med spelförbud. Varje säsong görs en omfattande kvalitetskontroll även av gräsunderlaget, men detta sker inför seriestarten under våren.

I tävlingsbestämmelserna står det också:

"Beslut att i samband med matchtillfället skjuta upp eller avbryta match på grund av väder- och/eller planförhållanden ska fattas av domare. Utgångspunkten för domarens beslut, som fattas med hänsyn till omständigheterna i samband med matchtillfället, ska vara att matchen spelas eller återupptas så snart som möjligt samma dag."

Publicerad 2015-08-19 kl 11:05
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons