Tamminen historisk – trots Hammarbys förlust mot Kristianstad

Damallsvenskan

STOCKHOLM. Anna Tamminen är den som hållit nollan längst i damallsvenskan.
Den sviten spräckte Kristianstad när man vann med 2-1.

Hammarby hade chansen att göra ett litet ryck i tabellen och skapa sig en lucka till tabelltvåan BK Häcken som under fredagen såg ut att få med sig tre poäng mot Vittsjö – vars målvakt kvitterade i den allra sista minuten.

Men så blev det inte trots att man skapade sig en hel del chanser och hade tryck på gästerna från Skåne. Men Elísabet Gunnarsdóttirs gäng växte in i matchen och var allra närmast att spräcka målnollan.

I den 23:e minuten drog Carly Wickenheiser till med ett distansskott, en Anna Tamminen som till viss del var skymd lyckades dock plocka bollen.

Det var ett böljande spel för även Hammarby hade sina chanser – dels spelade Madelen Janogy in bollen till Vilde Hasund vars nick räddades och gick ut till hörna. Trots chanser åt båda hållen blev den första halvleken mållös.

Efter 47 minuter annonserade speakern ut att Hammarbykeepern, Anna Tamminen, är historisk då hon är den som hållit nollan längst i damallsvenskan genom tiderna. Det var dock till liten tröst.

Drygt tio minuter senare gav Hlin Eiriksdottir gästerna ledningen efter att ha böjt in bollen vid den första stolpen.

Hammarby försökte trycka på och var nära flera gånger om. Men det blev inget av det. I stället löste Tabby Tindell straff till gästerna med tio minuter kvar av ordinarie speltid, efter att Eva Nyström haft ner henne.

Straffen som Therese Ivarsson gick i ribban och nyinbytta Sheila van den Bulk nickade in returen.

Därefter kunde förvisso inhopparen Sara Kanutte Fornes reducera för hemmlaget. Men målet, som kom i den fjärde tilläggsminuten, hjälpte föga och slutresultatet skrevs till 2-1 i Kristianstads favör.

För Kristianstad innebär vinsten att hoppet om Champions League fortsatt lever. För Hammarby var det dystrare miner då man inte tog chansen att göra ett litet ryck i tabellen, förlusten innebär att man halkar ner till en andra plats.

Hammarby: Tamminen - Nyström, Gibson, Carlsson – Andersson, Vinberg, Roddar, Westin, Sörbo – Janogy. Hasund.

Kristianstads DFF: Olsson – Carlsson, Harrysson, Brewster, Nilsson, Persson – Tindell, Alanen, Wickenheiser, Sayer – Eiriksdottir.

Publicerad 2023-10-07 kl 16:51