Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Tung kritik mot SvFF: "En stor skandal, var finns pamparna när man behöver hjälp?"

Damallsvenskan

Eskilstuna nekades elitlicens och flera andra klubbars ekonomi blöder också.
Nu skickar IFK Kalmars sportchef Tommy Nyberg stark kritik till SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.
- Var finns pamparna i Svenska Fotbollförbundet när man verkligen behöver hjälp? Där är den stora, stora, stora skandalen, säger han till Barometern.
"Varje förening har ansvar för att ha en ekonomi i balans", svarar Sjöstrand i ett mejl till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Tidigare i veckan gav Svenska Fotbollförbundets licensnämnd besked om att Eskilstuna United, som haft ekonomiska problem under en längre tid, inte beviljats elitlicens för 2023 med följden att klubben tvingas spela i elitettan nästa år. 

Eskilstuna är inte ensam om att kämpa med sin ekonomi. Flera andra klubbar, som bland annat IFK Kalmar och Umeå, blöder också, och har till exempel fått hjälp med bidrag för att överleva.

Nu ger IFK Kalmars sportchef Tommy Nyberg stark kritik till Svenska Fotbollförbundet.

- Var finns Svenska Fotbollförbundet i detta? Var finns de indignerade rösterna på att förutsättningarna inom damallsvenskan är som de är? Var finns de som står på barrikaderna och skriker att "så här ska vi inte ha det", och "nu måste vi börja jobba för förutsättningar som innebär att damallsvenskan är på samma nivå som vårt landslag". Där är den stora, stora, stora skandalen, säger han i en intervju med Barometern.

Annons

När tidningen frågar honom om han kan utveckla "den stora, stora skandalen" så säger han att generalsekreterare Håkan Sjöstrand borde göra mer och att SvFF har så mycket pengar att man borde hjälpa till.

- Vi har människor som när det handlar om strålkastarljus jättegärna ställer sig upp och vill visa upp sig i samband med det. Dam-VM, stora matcher på Friends arena och Gamla Ullevi med 30 000 åskådare på läktaren. Men var finns de när allsvenskan spelar? Och när det inte fungerar och när människor inte kommer dit? Och när Eskilstuna tidigt deklarerar stora problem, när Umeå står och skriker och ber om hjälp för att klara av sin verksamhet? Var finns förbundsmänniskorna då?

- Vi får hjälp av EFD (Elitfotboll Dam), och de är medvetna om problematiken. Men de är få och helt beroende av storebror. Var finns pamparna i Svenska Fotbollförbundet när man verkligen behöver hjälp? De är helt osynliga. Har ni sett dem? Har ni hört dem stå och beklaga att Eskilstuna inte får elitlicens?

Annons

Håkan Sjöstrand har svårt att köpa kritiken från IFK Kalmars sportchef och menar att det inte är SvFF:s roll att hjälpa vissa klubbar.

"Många föreningar har det tufft och kämpar med sin ekonomi. Det är naturligtvis både allvarligt och tråkigt. Jag har stor förståelse för den frustration man upplever", skriver han via mejl.

Hur ser du på kritiken från IFK Kalmar som kallar det för en skandal och efterlyser mer hjälp från SvFF?
"Man behöver förstå rollfördelningen i svensk fotboll. Elitklubbarnas kommersiella rättigheter - och därmed ansvaret att utveckla ligorna kommersiellt - ligger hos intresseorganisationerna EFD och SEF. Svenska Fotbollförbundet och intresseorganisationerna har en löpande, konstruktiv dialog, och det råder absolut samsyn om vilka roller och ansvar som gäller. Dessutom har ju varje enskild förening ansvar för att ha en ekonomi i balans, och för att anpassa sin verksamhet utifrån sina ekonomiska förutsättningar och begränsningar".

Annons

"Jag förstår som sagt frustrationen hos klubbarna - och önskar också att de ekonomiska förutsättningarna var bättre - men vi har cirka 3 000 fotbollsföreningar i Sverige, SvFF kan inte och ska inte rikta enskilda ekonomiska stöd direkt till några få utvalda elitklubbar bland dessa".

Vad kan SvFF göra för att hjälpa klubbarna?
"Vi har initierat flera projekt för att stärka damfotbollen på elitnivå under senare år, bland annat projekten Världsklass och Semiprofessionell Verksamhet, totalt cirka 13 miljoner kronor sedan 2018. Nästa år tillkommer dessutom 4,7 miljoner kronor i en satsning som går under namnet Elitprojektet.  Dessa initiativ har till stor del finansierats av de överskott som uppstått när herrarna deltagit i mästerskapsslutspel".

Publicerad 2022-12-08 kl 11:02

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto