Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

Annons
DAMALLSVENSKAN

Vittsjö kan tvingas dra sig ur damallsvenskan: "Det är allvarligt och tragiskt"

Foto: Bildbyrån

SvFF har avslagit Vittsjös dispensansökan och bedömer inte klubbens arena som en godkänd allsvensk arena 2017. Vittsjö kan därför tvingas dra sig ur serien.
- Jag ser det allvarligt och jag ser det tragiskt, säger klubbens ordförande Sigvard Gustavsson till Fotbollskanalen.

Damallsvenska Vittsjö har haft dispens för sin hemmaarena Vittsjö IP. I SvFF:s tävlingsbestämmelser finns det ett krav på klubbarna i damallsvenskan att ha minst 800 sittplatser under tak. På Vittsjö IP finns det i dagsläget 640 stycken. Klubben ansökte om dispens även över säsongen 2017, för att sedan sätta igång med ett nytt läktarbygge. Men under tisdagen meddelade SvFF sitt beslut att avslå ansökan.

- Jag ser det allvarligt och jag ser det tragiskt, säger Vittsjös ordförande Sigvard Gustavsson till Fotbollskanalen.

- Då ska man veta att de kräver att vi har 800 platser under tak, och vi är en ort som har runt 2000 invånare. Det innebär att vi ska alltså bygga platser under tak till mellan en tredjedel och hälften av de som bor i orten. Och vi hade ett publiksnitt på strax under 500 förra säsongen.

Vittsjö har varit pressat ekonomiskt. Därför tycker Sigvard Gustavsson att det Svenska Fotbollförbundet borde visa förståelse vad gäller att vänta ett år till.

- Vi har haft en dispens och vi har varit fullt medvetna om att den var slut. Men om vi då därtill lägger ett förlorat tv-avtal under föregående säsong, som gjorde att vi med näbbar och klor fick ihop ekonomin för 2016. Och vi har dragit hårt i budgeten inför detta året och så kände vi att vi klarar inte det till säsongsstart. Och begärde, vilket jag tycker var rätt så rimligt, att vi skulle få säsongen på oss. Vi har redan träffat en arkitekt som har kommit med sina idéer och sen håller vi på att ta in kostnadsförslag kring de olika idéerna. Men det är omöjligt att ha någonting klart till mitten av april. Och då vädjar vi att vi skulle få säsongen på oss att projektera och finansiera. Och sen att vi skulle sätta spaden i marken efter sista hemmamatchen på säsongen och ha det löst till 2018, säger Sigvardsson.

SvFF kräver nu att Vittsjö senast den 1 mars inkommer med vilken annan ordinarie arena man avser att spela säsongen 2017 på. Men det är ingen enkel fråga att lösa för klubben.

- Vi kommer att träffas i kväll eller i morgon kväll och titta på vad det finns för alternativ. Om jag är rätt informerad så har vi ingen i kommunen som är godkänd. Utan då pratar vi att vi får ta oss en bit iväg och då har vi ungefär lika långt till Helsingborg som till Halmstad, säger Sigvard Gustavsson.

Ser du det som rimligt rent kostnadsmässigt att åka till Helsingborg eller Halmstad?
- Nej, det gör jag inte. Men jag vet å andra sidan inte vad kostnaden är. Det måste man ju kolla innan man säger om det är rimligt eller ej. Men spontant känns det inte rimligt.

- Jag tycker att det är tragiskt. Jag tycker det är tråkigt för damfotbollen i stort. Nu lägger man tydligt att det ska vi ha storstäderna. Vi ska inte ha småorter som har lag i allsvenskan, och det tycker jag är tråkigt. Vi har ändå varit med nu några år och lyckats bevisa att vi har klarat det även om vi hela tiden jobbat hårt med ett enormt engagemang i hela byn kring det här laget. Som jobbar åtskilliga timmar helt ideellt för att det ska gå. Men en läktare kan ju inte byggas ideellt. Det kostar pengar hur man än gör. Sen har vi då det publiksnittet vi har. Och det är klart att det känns rätt jobbigt.

- En sak som kanske är lite annorlunda mot andra lag är att vi äger vår anläggning själv. Så vi får direkt kostnaderna. Vi kan inte gå till kommunen och säga att ni måste fixa till er anläggning så vi kan spela. Utan det är vi själva som äger anläggning. Och det är kanske relativt ovanligt. Men det är svårt att gå till en sponsor och säga; 'kan ni bygga lite tomma stolar vi ska ha här i kanten'.

Vittsjö har möjlighet att överklaga beslutet fram till den 27 februari.

- Jag har inte slängt in handuken. Utan här är ett engagemang i byn. Vi får se om vi lyckas hitta lösningar, säger Sigvard Gustavsson.

Om Vittsjö tvingas dra sig ur damallsvenskan 2017 går frågan till trean i elitettan förra säsongen, sedan fyran och så vidare. Trea förra säsongen blev Växjö DFF.

Läs hela SvFF:s beslut här.

Publicerad 2017-02-14 kl 13:15
Annons
Annons

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER
Annons