Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Alms statistik-utspel: "Det är som att dricka sprit med 95 procent alkohol i"

Superliga

xG-hysterin inom fotbollen ger inte Andreas Alm mycket för.
Den svenske Odense-tränaren slaktar nu fenomenet.
- Att titta på xG är som att dricka sprit med 95 procent alkohol i, säger han i podcasten Stemmer Fra Ådalen.

16:25
Nästa

Avbryt
Försök igen

Se en förklaring av xG i spelaren ovan.

Odense inledde den pågående säsongen svagt. På de fem första omgångarna i ligan plockade man en poäng. Men nu har Andreas Alms mannar ryckt upp sig och inför VM-uppehållet hade laget klättrat hela vägen upp till femteplatsen i danska högstaligan.

Nu utvärderar Alm den första delen av säsongen i podcasten Stemmer Fra Ådalen och i intervjun uttrycker han glädje över den nuvarande tabellplaceringen med anledning av den tuffa starten.

- På det sättet är det en smått euforisk känsla att vi fortfarande kan vara med i topp sex-diskussionen, säger Alm.

Topp sex-lagen spelar efter grundseriens slut en mästerskapsserie. Lagen på nedre halvan av tabellen får i sin tur slåss för att undvika nedflyttning.

ANNONS

I podcastavsnittet ger Alm också sin syn på begreppet xG (expected goals, förväntade mål utifrån lägen som skapats under en match). Han tycker inte att det är ett heltäckande verktyg när det kommer till att utvärdera insatser.

Den svenske Odense-tränaren är kritisk till folk i fotbllsbranschen som lägger stor vikt vid xG.

- Det är många som är fast i det och de kommer aldrig komma ur det. De kommer till sin sista dag i livet vara "xG-junkies". För mig är xG som att dricka sprit med 95 procent alkohol i. Man blir blind för många andra saker. 

- Det (xG) är bara ett svar på en sak. 

Alm tycker helt enkelt att frågan om en prestation är för komplex för att man ska kunna koka ner den till ett xG-tal. Han tar i Stemmer Fra Ådalen upp ett exempel på en match som han tycker visar på att xG inte behöver berätta hela sanningen. Den vann Odense med 3-0 men enligt xG-statistik "borde" laget ha förlorat. Alm påpekar bland annat att de stora målchanserna som motståndarna skapade kom först när Odense redan ledde med 2-0.

ANNONS
Publicerad 2022-12-01 kl 15:39

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto