Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Fostrad i Kina – nu rycker USA:s landslag i svenske talangen: "Hade varit en stor ära"

Superliga

Han är svensken vars fotbollskarriär startade i Kina.
Nu drar USA:s landslag i Midtjylland-talangen Jens Cajuste – som aldrig hört något från SvFF.
- Att få representera ett av mina länder är en dröm, säger 19-åringen i en intervju med Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

I somras tog Jens Cajuste steget från Öis och superettan till den danska toppklubben Midtjylland. Ett steg som många svenska talanger tidigare har tagit. Men den här 19-åringen har en fotbollsbakgrund som skiljer sig från mängden.

***

Som sexåring kom Jens Cajuste, eller Jens-Lys Michel Cajuste som är hans fulla namn, och hans familj till Kina 2005. Hans pappa Frantz-Lys hade fått ett jobb och Luoyang blev familjens nya hemstad.

- En liten stad, säger Jens Cajuste.

- Eller liten med typ elva miljoner invånare… Det var väldigt annorlunda från Göteborg, och speciellt Herning där jag bor nu. Kulturen, människorna, allting. Jag tror att jag har lärt mig väldigt mycket från de åren jag var där och det har verkligen påverkat mig till den jag är i dag. Man kan minst sagt säga att det var väldigt lärorikt.

ANNONS

Efter ett år i Luoyang flyttade familjen Cajuste till Peking. Där inleddes fotbollskarriären för Jens i Sports Beijing, och senare i Yu Ye Beijing. Efter totalt fyra år i Kina så återvände familjen till Göteborg.

Efter ett år i Guldhedens IK kom Cajuste till Örgryte 2010, där stannade han till i somras då mittfältaren lämnade för Midtjylland. Efter några månader i Danmark ser Cajuste väldigt positivt på sin nya miljö.

- Det har varit riktigt bra. Det har varit en omställning såklart när man har gått upp på en mycket högre nivå. Det har tagit lite tid att anpassa sig men jag tycker att det har varit riktigt, riktigt bra.

19-åringen tror att anpassningen till sin nya klubb har gått snabbare tack vare sina tidigare erfarenheter i livet.

- Det tror jag. Det är inte lika svårt att anpassa sig i Danmark som i Kina, så är det såklart. Jag tror att jag har tagit hjälp av det, säger Cajuste.

ANNONS

- Midtjylland som klubb är också väldigt välkomnande. Och de har hjälpt mig riktigt, riktigt bra för att komma in i laget.

Säsongen 2014/2015 vann Midtjylland sin första titel i den danska ligan. Och den förra säsongen vann man ligan igen. Klubben har byggt sin framgång delvis på att ha en av Skandinaviens bästa talangakademier.

- Det är en storklubb. Man ser det på resurserna de har, träningsanläggningen och tränarstaben. Det märks absolut av, säger Jens Cajuste.

Vad var det som fick dig att känna att Midtjylland var rätt steg för dig att ta i det här läget av din karriär?
- Just att de tror mycket på att utveckla unga spelare och har väldigt bra resurser för att göra det. Och jag tror på det konceptet som de har.

I slutet på augusti debuterade Cajuste för Midtjylland med ett sent inhopp mot Randers. Mittfältaren hoppas på att speltiden ska bli större och större, men känner oavsett det att han utvecklas.

ANNONS

- Det som gäller för mig är att bara fortsätta och förhoppningsvis kunna göra fler matcher under säsongen. Men också såklart att bara utvecklas som fotbollsspelare, det är ändå prioritet ett för mig, att bli bättre och ta vara på det jag får lära av tränarna och de bra spelarna i laget.

Hur mycket speltid väntar du dig den här säsongen?
- Det vet jag faktiskt inte. Det är helt upp till tränarna, men jag hoppas såklart på att få göra fler matcher.

Under sina år i Öis har Jens Cajuste fått mycket fina vitsord av tränare och andra ledare. Trots det har det aldrig varit aktuellt med något P-landslag. Nu kan 19-åringen istället välja bort Sverige. Pappa Frantz-Lys är från USA, och Jens har dubbelt medborgarskap. USA:s fotbollsförbund rycker nu i 19-åringen och vill att Cajuste ska komma över Atlanten på träningsläger med U20-landslaget.

ANNONS

- Det har varit lite prat om det. Men jag har låtit min brorsa hantera allt sånt, säger Cajuste.

- Detaljerna är jag inte helt insatt i. Men det har varit snack om något U-lag i USA. Min brorsa håller på att kolla läget där, men det har varit tal om U20.

Mittfältaren håller själv låg profil kring intresset, men är öppen för att välja spel med USA.

- Att få representera ett av mina länder i fotboll är en dröm.

Hur mycket amerikan känner du dig som?
- Det är klart att jag känner att jag är amerikan liksom. Min familj på min pappas sida bor där och mina två syskon bor där nu.

- Jag har varit där varje sommar de flesta år när jag var yngre. Men det har varit lite svårare att få ihop det nu.

Hur ser du på att du aldrig har fått chansen i något svenskt P-landslag eller hört något från SvFF?
- Det är inte så mycket att säga tycker jag, det är som det är. 

ANNONS

Men att spela för Sverige skulle också vara aktuellt om det kom en fråga?
- Som sagt, att få representera ett av mina två landslag hade varit en stor ära. Så absolut.

Oavsett eventuella landslagsval så trivs Jens Cajuste med fotbollslivet. I Midtjylland ser 19-åringen att han utvecklas dagligen.

- Man ser hur många bra spelare det är på träningarna och nivån är så hög, så man längtar till träningarna.

Publicerad 2018-09-29 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto