Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Selmani om Israel och kriget - hade en bunker i lägenheten: "Bomblarmet gick och så hörde man tre-fyra smällar"

Superliga

LAGOS. Astrit Selmani har skrivit på för Midtjylland och flyttat till Danmark.
Efter ett speciellt halvår i Israel.
- När bomblarmen gick fick vi ställa oss vid vägkanten och gömma oss, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån/TT.

I somras lämnade Astrit Selmani Hammarby och skrev på för Hapoel Be'er Sheva. Flytten bar till staden Be'er Sheva i södra Israel, sju mil söder om Jerusalem och fyra mil öster om Gazaremsan.

När Fotbollskanalen träffar Selmani berättar han om hur han hörde hur det pågick ett krig inte så långt ifrån där han bodde.

- Det var en sjuk upplevelse, säger han.

Be'er Sheva är vanligtvis inte i centrum för konflikten mellan Israel och Palestina, men den har blivit mer framträdande under de senaste månaderna på grund av spänningar kring ägandet av närliggande mark.

Konflikten handlar i grunden om två folk som gör anspråk på samma landområden och den har pågått sedan 1948. Flera krig har utkämpats och en ständig konfrontation pågår på Västbanken och i Gaza. Då och då avfyras raketer, vilket ibland besvaras med flyganfall.

Annons

- Det är ett helt annat liv där. Första veckan jag var där så fick man plötsligt höra flyglarm, att det var bomblarm, och det är man inte van med i Sverige. Man fick komma in i det, att det kan ske, det här orosmomentet som finns där nere. Men så fort man kunde släppa det så funkade det, säger Selmani.

Var det något som hände?
- Det var larm och sedan hörde man tre-fyra smällar. Men sen fortsatte livet igen. Det var inget mer med det. En gång när vi sov kom flyglarmen och då gick vi in i en bunker, alla lägenheter har en bunker. Då gick vi in där och stängde dörren. Sedan när det var slut så gick vi ut igen.

Ska man gå in i bunkern varje gång som larmet går?
- Ja, om man har möjlighet till det. Men varje gång vi var på vägen och körde bil och larmet gick på, då fick vi gå ur bilen och ställa oss vid vägkanten och gömma oss. Man ställde sig nära någon vägg eller skylt eller något som fanns där… inte för att det skulle hjälpa så mycket om bomben skulle falla där. Det hände två gånger under tiden jag var där.

Annons

- Så det var lite sådana saker som var lite jobbigt i början. Det var klart att det kom som en chock när man kom dit, att man fick vara med om det.

Hade du med familjen?
- Frun var med. Det var en chock för henne också. Det var jobbigt för henne, men det var tur att vi hade varandra där, det hade varit ännu jobbigare att vara själv.

- Så det var lite jobbigt den första tiden där. Men sen acklimatiserade jag mig ganska bra och trivdes bra i staden och i klubben. Jag kom ändå in i det bra i fotbollen och fick spela en del i början.

På fotbollsplanen gick det till en början bra. Selmani fick en hel del speltid och gjorde i sin tredje match mål och assist i 3-2-segern mot Hapoel Tel Aviv.

Men efter ett tag blev det inte lika mycket speltid.

- Då pratade jag med tränaren men hans filosofi var att alla fem anfallarna skulle rotera och få spela ungefär lika mycket. Det får man köpa. Men jag ville såklart spela. Sedan blev det mindre och mindre hela tiden. Ibland fick man spela två matcher och sedan fick man sitta på bänken i två matcher. Man kom aldrig in i tempot, säger han.

Annons

Efter fyra av fem matcher utanför startelvan i januari så såg Midtjylland sin chans att locka till sig Selmani. Hapoel Be'er Sheva gick med på att låna ut honom - och nu är anfallaren med på den danska klubbens träningsläger i Algarve.

- Det var en riktigt bra möjlighet som jag fick. Jag kände att det här kan vara ett riktigt bra steg för min karriär. Att komma hit och visa dansk fotboll och ta det steget jag vill. Jag är väldigt glad över att vara i Midtjylland och tror att det kan bli en bra period här.

Vad lockade?
- Europa League mot Sporting Lissabon blir jättehäftigt. Det blir en rolig upplevelse. Och med tanke på att jag är här så höjs chansen till att få vara med i Kosovos landslag. Så det var många sådana kriterier jag kollade på innan jag kom hit. Det som lockade mig mest var nivån, att spela i Europa League och landslagsspelet

Annons
Publicerad 2023-02-12 kl 09:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto