Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Succé i Danmark - nu vill Carlgren tillbaka till Blågult: "Tycker själv att jag förtjänar en plats"

Sverige (herr)

Patrik Carlgren, 30, presterar bäst av alla i Danmark.
Nu berättar förre AIK-målvakten om succén i Randers, drömmen om toppligorna och landslagsmålet.
- Jag hoppas att de ser mina prestationer, säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån

Janne Andersson och Patrik Carlgren.

Given i månadens lag, både i juli och augusti. Hela danska högstaligans bästa spelare i augusti. Bäst räddningsprocent, flest räddningar och flest hållna nollor av alla målvakter. 

Ja, statistiken talar sitt tydliga språk: Patrik Carlgren gör succé med Randers för tillfället. Fotbollslivet leker, med andra ord.

- Ja, det måste man säga. Men det går bra för laget också. Vi är obesegrade i ligan och ligger på andra plats bakom Nordsjælland. Så det är jäkla roligt att spela just nu. Vi trivs bra tillsammans och det är en härlig stämning i laget, säger 30-åringen till Fotbollskanalen.

Alla utmärkelser och all statistik. Vad gör det med dig?

ANNONS
- Det betyder jättemycket för mig personligen. Det är dels ett tecken på att man gör det bra, dels att andra uppskattar det jag gör och presterar. Men det som betyder mest är våra prestationer, det är trots allt en lagsport och det handlar om att leverera resultat - vilket vi har gjort. 

Du blev utsedd till årets Randers-spelare i fjol, så du har ju uppmärksammats tidigare för vad du presterat. Men vad är det som ligger bakom årets fullträff så här långt?
- Jag vet inte riktigt, faktiskt. Som du säger har jag gjort det bra under en lång tid. Jag spelade inte så mycket innan jag kom hit för fyra år sedan, men därefter har jag fått spela match efter match och fått stort förtroende från tränarstaben. Och de som tog hit mig har gett mig en stark tro på mig själv. Förtroendet kombinerat med att få spela matcher betyder jättemycket, och då kommer även prestationerna och resultaten.  

ANNONS

Han fortsätter:

- Sen måste man vara en duktig fotbollsspelare också, så klart. Men man måste få förtroende från tränaren, grabbarna i laget och folk runt omkring för att prestera. 

För drygt två veckor sedan hamnade Patrik Carlgren i blickfånget. Förre AIK-målvakten anklagades för att ha fejkat en skada för att få ett avbrott i spelet, något som danska experter kallade för "osportsligt".

Carlgren själv menar dock att hela saken är uppförstorad. 

- Det var ingen större grej och det var absolut ingen fejkad skada! Det var alldeles för tidigt i matchen för att göra det. Jag hade ont i ena hälsenan och hade fått behandling för den innan. Sen skulle jag sparka en boll och dessförinnan hade jag flugit in i stolpen och landat snett. Så det var tre situationer som gjorde att jag kände påfrestning i hälsenan till slut.

ANNONS

- Det var ingenting mer med det, och det blev inte större än så. Det enda var att jag fick gå ut och förklara vad som hade hänt.

Jag gissar att någon i laget snappade upp det.
- Haha, ja… Någon liten gliring blev det. Det vara bara att ta. 

2016 spelade Patrik Carlgren sin hittills enda landskamp i karriär. I tuff konkurrens har 30-åringen varit utanför den svenska landslagstruppen senaste tiden, men hoppet om att få representera Blågult igen finns kvar. 

Randers-målvakten anser att han har förtjänat chansen med anledning av sina framgångar i Danmark.

- Jag har presterat bra och spelar i en respekterad liga. Vi ligger tvåa och jag har bäst statistik i ligan. Så klart drömmer jag om att vara med i landslaget igen och jag hoppas att de (landslagsledningen) ser mina prestationer, säger han och fortsätter:

ANNONS

- Jag tycker själv att jag förtjänar en plats i landslaget och jag vill vara med där. Sen är det upp till Janne (Andersson, förbundskapten) och Peter (Wettergren, assisterande förbundskapten) som tar ut truppen. Jag vet att det är hård konkurrens och att vi har många bra målvakter. Men jag tycker att jag har presterat så pass bra att jag förtjänar att få chansen att visa hur mycket jag har utvecklats senaste åren.

Efter att ha lämnat AIK i början av 2017 blev det spel i både Nordsjælland och turkiska Konyaspor innan han gick till Randers sommaren 2018. Carlgren har två år kvar på kontraktet med den danska klubben, men det är osäkert om han kommer spela kvar tills dess.

30-åringen berättar att det inte har saknats intresse för hans tjänster. Lockar ett nytt äventyr ute i Europa?

- Jag har inte det i tankarna. Jag vill bli så bra som möjligt och nå så långt som möjligt. Det var mycket intresse i somras på olika fronter, men det fanns inget som jag kände klickade utifrån min magkänsla. Så jag valde att tacka nej. Jag vill spela matcher och utvecklas vilket jag tycker att jag gör här. Så jag kör bara på och gör min grej. Ska jag lämna ska det vara ett bra helhetspaket.

ANNONS

Var kom intresset ifrån?
- Det var från lite olika länder och ligor, men det vill jag egentligen inte gå in på. 

Ett helhetspaket, nämner du. Vad skulle kunna locka dig?
- Jag har familj med fru och två barn. Det ska fungera för familjen och det ska vara bra fotbollsmässigt. Men som sagt, jag kör på och just nu fokuserar jag inte på vad som händer härnäst. Det kanske låter tråkigt men det viktigaste är nästa träning och nästa match. Jag lägger allt fokus på det så får jag ta resten när det kommer. 

Carlgren avslutar:

- Sen är det klart att jag har siktet inställt på de bästa ligorna. Man vill ju komma dit. Men det enda jag kan göra just nu är att fortsätta prestera bra i Danmark, sen får vi se vad som händer. 

Publicerad 2022-09-08 kl 12:00

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto