Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Svenskarnas känslofyllda reaktioner: "Vi vill vinna guldet för Olsson"

Superliga

HERNING. FC Midtjylland besegrade FC Köpenhamn i ett toppmöte.
En match som mer än något annat handlade om FCM:s Kristoffer Olsson.
Svenskarna beskriva den svåra veckan efter hans sjukdomsbesked. 
- Det är mycket tankar och känslor, säger lagkamraten Joel Andersson. 

Foto: Bildbyrån/TT.

Danska FC Midtjylland spelade under fredagskvällen match för första gången sedan Kristoffer Olssons sjukdomstillstånd blev känt för allmänheten. Den 28-årige mittfältaren kollapsade i sitt hem den 20 februari och drabbades av en hjärnrelaterad sjukdom.  

Olsson ligger kvar i respirator på universitetssjukhuset i Århus och har ännu inte varit vid medvetande. Midtjyllands vd Claus Steinlein meddelade dock under fredagskvällen att spelarens tillstånd är allvarligt men att vitala organ fungerar och att läkarna ser små förbättringar. 

Under den åttonde matchminuten - efter Olssons tröjnummer - stoppades spelet och spelarna hyllande landslagsmannen till stående ovantioner. Hemmaklacken stod för tifo tillägnat Olsson på en MCH Arena där nytt publikrekord (knappt 12 000) slogs i matchen mot FC Köpenhamn. Samtliga svenskar i båda lagen fick speltid, däribland FCK-kaptenen Viktor Claesson.  

Annons

Claesson, som spelat tillsammans med Olsson i båda A-landslaget och ryska FK Krasnodar, säger följande om matchen: 

- Det var speciellt, självklart när man spelar i Midtjylland, med tanke på det som har hänt. Det var heller inte första matchen som man vetat om detta, men det är klart att det blir extra påtagligt när det är i Midtjylland. Det blev fint där i minut åtta, när vi alla stod tillsammans, säger Viktor Claesson.  

- Vi har spelat i Krasnodar, träffats mycket. Bott nära varandra i Krasnodar och träffats mycket även i landslaget. Vi är konkurrenter i klubbarna här. Men det är klart att man fortfarande är goda vänner, även när man spelar i konkurrerande klubbar. 

Den 21-årige Armin Gigovic har spelat många matcher ihop med Olsson på Midtjylland-mittfältet och tidigare prisat samarbetet med den sju år äldre lagkamraten. Men det dröjde ett par dagar innan personal i klubben fick reda om Olssons kollaps i förra veckan.  

Annons

- Det var så klart jobbigt när jag fick höra nyheterna. Jag vet inte vad jag ska säga, det är ett känsligt ämne att snacka om just nu, för Kristoffer betyder jättemycket för mig. Jag skulle säga att han betyder mer än som en vän, för han tog han om mig första dagen jag kom hit och jag ser upp till honom väldigt mycket, säger Armin Gigovic  

U21-landslagets lagkapten stod för 90 starka minuter när FCM tog en meriterande 2-0-seger. 

- Han är som en storebror här skulle jag säga och när jag fick höra det blev jag i chock. Det är jättetråkigt, men jag vill inte snacka så mycket om det i dag. Det här i dag visade att det var för honom. 

Midtjyllands högerback Joel Andersson står med blanka ögon efter matchen och försöker hitta orden.  

Hur var det att spela den här matchen?  

Annons
- Det blir en svår fråga. Det är alltid roligt att spela fotboll, men det är mycket tankar och känslor ändå. 

Vad tänkte du i den åttonde minuten till att börja med?  
- Jag tänkte på “Koffe” och hans familj så klart.  

Hur svår har den senaste veckan varit?  
- Väldigt svår. Vi alla tycker om Kristoffer och han är en viktig person på planen, i omklädningsrummet, på bortamatcher, på hotellen... Det har varit jobbigt. 

Andersson beskriver Olsson som en älskad person i klubben. En vän som han själv delar rum med under träningsläger. Själv vill 27-åringen lämna Olssons familj i fred och inte uppdatera sig så mycket om lagkamratens tillstånd, men han menar att laget inte får så ingående information om sjukdomsläget. 

Utöver kvällens seger vann Midtjylland även föregående match mot AGF Århus. Med två spelare utvisade vann de ändå tack vare ett slutminutsmål, och Andersson svarar på hur laget lyckas vinna i denna svåra period.  

Annons

- Vi gör det vi kan. Vi vill vinna guldet och då är det viktigt att vinna matcher, säger Joel Andersson. 

Spelar ni extra för honom?  
- Ja. Det gör man så klart. 

Tack vare vinsten gick FC Midtjylland om både FCK och Brøndby och upp i serieledning efter 20 spelade matcher. FCM-vd:n Claus Steinlein pratade efter matchen om att Kristoffer Olssons största önskan vore att se laget överst i tabellen när han vaknar upp.  

- Det hade varit fint. Det är det vi kan göra egentligen. Jag sa det till radio tidigare, att jag tror att “Koffe” är vår största fajter på planen och vår största vinnarskalle. Jag tror att är det något han kan önska sig av oss så är det nog att vi tar våra poäng, avslutar Joel Andersson. 

Publicerad 2024-03-01 kl 23:22

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto