Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

ANNONS

Tidigare landslagsback sadlar om - öppen för sportchefsroll i framtiden: "Det administrativa är jätteroligt"

Superliga

Mikael Antonsson var i fjol spelande assisterande tränare i FC Köpenhamn - men fick i år en ny roll i den danska storklubben. 
Nu jobbar han mer administriativt och vill sadla om. 
- Jag planerar att ta fler kurser som rör mer administrativt och åt en roll som sportchef , säger han till Fotbollskanalen.

Foto: Bildbyrån.

Tidigare svenske landslagsbacken Mikael Antonsson gjorde förra säsongen sin sista säsong som spelare i FC Köpenhamn. Mittbacken led med skadeproblem och blev i september i fjol assisterande tränare till Ståle Solbakken i klubben. Han funderade redan då på vad som skulle hända efter karriären, även om spelarkontraktet gick ut först efter säsongen.

I slutändan blev det ingen fortsättning som assisterande tränare, i stället i en ny roll som "Football Operations Manager", lite längre från planen, med fler administrativa uppgifter.

- Det var när vi satte oss ner efter säsongens slut som Ståle (Solbakken) frågade mig vad jag ville göra och vad jag ville förbättra i FCK. Vi kom gemensamt fram till att integrationen av nya spelare gick för långsamt. Jag jobbar numera ihop med en tjej som heter Carina Danielsson. Hon hjälper mig att komma in i allting och har alltid ett svar. Vi tar hand om integrationen med nya spelare för att de ska komma in i samhället. Det kan vara att se till att de får sina lägenheter, bilar och allt annat man behöver när man flyttar hit, säger han till Fotbollskanalen.

ANNONS

Dessutom har han även ansvar för att saker och ting fungerar på FCK:s träningsanläggning "Nummer 10". Det innebär att han även fortfarande har en liten närhet till fotbollsplanen, omklädningsrummet och spelarna. Det gör saknaden mindre.  

- Jag har fått ett kontor, så att jag kan sitta där och titta ut över planen. Jag är samtidigt dagligen på "Nummer 10" och sköter allting där, samtidigt som jag är i omklädningsrummet och träffar spelarna. Om man hade fått ett abrupt slut, så hade man nog saknat det väldigt mycket mer. Jag tycker att det var rätt beslut för mig att börja på något nytt. Det är en chans att vara i den här miljön, men genom att hjälpa till på ett annat sätt. Jag är glad och säker på att jag tog rätt beslut.

Vidare berättar Antonsson att han även framför ser sig själv i en mer administrativ roll i en fotbollsklubb, mer åt att bli sportchef än tränare.  

ANNONS

- Jag har haft ett sådant liv väldigt länge som fotbollsspelare och lärde mig även under min korta tid som tränare att det finns minst lika mycket att tänka på för tränarna som för spelarna. För spelarna är det bara att gå ut, träna och spela, medan tränarna lägger ner mer tid än så. När man levt det livet i så många år, så är det kanske dags att sadla om. Jag tycker att det här är jätteroligt, att kunna utveckla träningsanläggningen och se till att vi ligger i framkant även i utvecklingen av det.

Antonsson planerar även att bredda sin kunskap genom utbildning. Han inledde nyligen SvFF:s tränarkurs i steg UEFA B/A för före detta elitspelare. Det är ett första steg för att få mer erfarenhet, även om han möjligen inte vill arbeta i just en tränarroll.  

- Jag började precis på CBA Elit (arbetsnamnet för kursen) hos Svenska Fotbollförbundet. Det är mer inriktat mot att bli tränare. Det är nu livet efter fotbollen börjar och jag planerar även att ta fler kurser som rör mer administrativt och åt en roll som sportchef med mer om ekonomi och sådant. Jag tycker just nu att det administrativa är jätteroligt och det fungerar jättebra här. Jag vill bygga vidare på det.

ANNONS

Hur ser du på att få utvecklas och samla erfarenhet i Skandinaviens kanske största klubb?
- Ja, det är väl en sådan chans man hade hoppats på att få efter karriären. Jag är glad och stolt att Ståle frågade vad jag ville göra och om jag kunde tänka mig att stanna kvar i Danmark. Jag hade tankar på att flytta hem, men jag och min familj trivs väldigt bra i Köpenhamn. Vi har bra jobb här, samtidigt som min dotter börjar i skolan nästa år. Dessutom fick jag chansen att jobba på den här nivån i en storklubb som Köpenhamn. Jag är jätteglad och stolt.

Publicerad 2018-09-21 kl 15:35

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto