Hej, du har en äldre version av webbläsare

För en bättre upplevelse på fotbollskanalen, vänligen byt till senare version

chrome
safari
ie
firefox
Fortsätt ändå

POPULÄRA LAG

POPULÄRA SPELARE

DIVISION 1
47v

Öster kan nå eliten igen: "Skulle kännas bra i hjärtat"

Foto: Scanpix

Mario Vasilj har spelat i Öster i tio år.
Under lördagen kan kaptenen vara med och spela upp klubben i superettan igen.
- Det skulle kännas bra i hjärtat, att återställa lite, säger Vasilj till Fotbollskanalen.

2006 kom Mario Vasilj till Öster. Då låg klubben i allsvenskan och därefter har han varit med om att åka ner till division 1, gå upp till allsvenskan och sedan åka ner till division 1 igen. En hel del har hänt under den 32-årige mittbackens tid i Växjö-klubben, helt enkelt.

Under lördagen kan den klassiska föreningen, som vunnit SM-guld fyra gånger, återigen ta klivet in i eliten igen. En seger mot Prespa Birlik i den näst sista omgången av division 1 södra innebär att superettan-platsen 2017 är säkrad.

Ett viktigt avgörande på serien väntar alltså för Öster och Mario Vasilj.

- Vi är medvetna om att det här betyder oerhört mycket för föreningen, för en själv och för laget. Det känns som att det är lugnet före stormen just nu, men det är inget man jagar upp sig över. Ju mer stressad man är inför, desto värre brukar det bli. Det känns bra i hela laget, det är inte för uppjagat, säger Vasilj.

Östers lagkapten menar att han med åren lärt sig att hantera de avgörande matcherna på ett bättre sätt.

- Man blir lite lugnare med åren. Men man är ju en lika dålig förlorare om det går dåligt (skratt).

Inför de två sista omgångarna leder Öster sin division 1-serie med fyra poäng före Norrby.

- På de flesta positionerna har vi de bästa spelarna. Sen är det här andra året som de flesta i laget spelar ihop, det tar ju lite tid att bygga ett lag. Man kan inte förvänta sig att det ska funka på ett halvår eller ett år. Det var rätt mycket som raserade när vi åkte ur superettan. Nu har vi fått kontinuitet och det finns en positivitet runt klubben. Organisationsmässigt har det styrts upp och det brukar spegla av sig på planen, förklarar Vasilj Östers framgångar i år.

Vad skulle det betyda för klubben att gå upp till superettan igen, tror du?
- Det skulle vara oerhört stort. Bara en sådan sak som att unga spelare får möjlighet att spela här i området, just den chansen har varit lite passé de här åren. Går vi upp kanske vi kan locka lite yngre talanger, för vi har alla möjligheter här när det gäller faciliteter och så vidare. Grunderna finns för att bli en stark klubb först i superettan och sedan även i allsvenskan förhoppningsvis. Sen är Växjö en sportstad och jag tror verkligen att alla skulle bli glada om vi går upp.

Vasilj resonerar vidare:

- Det viktiga är att föreningen mår bra, organisatoriskt. Vår bit handlar ju om att få in rätt spelare framöver. Jag menar inte att man ska ta in hur många som helst, men att man ska veta vad man ska ta in. Det tror jag är nyckeln för framgång.

Det blir upp till nye sportchefen Matias Concha att leverera då?
- Ja, det är en jäkla press på honom nu. Snackar man så mycket får man leverera också (skratt). Nej då, men han är en bra kille och jag tror att det kan vara bra för klubben att få in en blick utifrån.

För dig personligen då, vad betyder den här avslutningen på säsongen för dig?
- Jag känner att det hade varit riktigt skönt för hjärtat att kunna återställa lite, i och med att man var med och körde ur Öster också. Det är den känslan man har, att man vill återställa lite av det som var.

Det låter ångestfyllt...
- Jo, men det beror på hur man ser på det. Jag är inte så orolig, jag tror det kommer gå bra. Det är därför man kan tala ur hjärtat också, när man nämner det. Det skulle bara kännas bra för hjärtat om vi går upp.

Publicerad 2016-10-29 kl 08:30
DIVISION 1

KOMMENTARER

SE KOMMENTARER