Följer

Populära lag

Populära spelare

Populära ligor

Björkegren förklarar plötsliga MFF-avskedet: "Jag måste få gasa och göra min grej"

Elitettan

Kim Björkegren lämnade jobbet i Malmö FF:s hårdsatsande damlag efter några månader.
Nu förklarar tränaren uppbrottet.
- Jag har blivit framgångsrik med att köra på mitt sätt, och kände väl inte riktigt att jag hade utrymme att göra det, säger han till Fotbollskanalen.  

Foto: Bildbyrån.

I november 2023 anställdes Kim Björkegren som chefstränare för Malmö FF:s damlag, efter att de vunnit sin division ett-serie i förkrossande stil. Den 42-årige tränaren kom närmast från Racing Louisville i amerikanska National Women’s Soccer League, med ett tungt cv. 

Björkegren hade lett Linköping FC till SM-guld och även tränat i Kina och på Cypern. Men under torsdagen meddelade MFF att han lämnar klubben efter bara några månader. Detta med en dryg vecka till topptippade MFF:s seriepremiär i elitettan.  

Björkegren förklarar sitt beslut för Fotbollskanalen.  

- Jag har blivit framgångsrik med att köra på mitt sätt, och kände väl inte riktigt att jag hade utrymme att göra det. Det är väl där det skiljer lite, att vi inte hittat en gemensam väg i helhet, hur vi ska bedriva verksamheten, säger tränaren och fortsätter:  

Annons

- Och jag har känt att antingen får man köra på mitt sätt eller på deras - och då kände jag att det är bättre att någon annan tar över, som vill göra det med ny energi och hela den biten. För jag kände själv att ta ett steg iväg från det här. 

Har det krockat på planen eller med den sportsliga ledningen?  
- Det är inte någon jätteinfekterad grej, och det är inte en specifik sak. Det är väldigt odramatiskt egentligen. Lite dåligt nyhetsvärde för dig kanske, men det är en helhetsgrej som vi inte har riktig samsyn i. Det är inte svårare än så. Då kände jag att det var bättre att kliva av innan säsongen tar fart på allvar, det blir nog bäst för alla parter. 

Vad säger du om tajmingen för det här?  
- Det är väl alltid så - en skilsmässa, kommer den någonsin lägligt? Det är klart att den kunde kommit en vecka tidigare, annars hade man kunnat kriga på i några veckor till. Men som jag ser så hade det inte blivit det bästa för laget och inte för mig själv heller. Då tyckte jag att det var bättre att kapa det nu.  

Annons

Björkegren fortsätter:  

- Men det är en dialog som vi har haft under en längre period, jag och klubben, så det är som sagt inget som är så drastiskt i det. Jag vet att de kommer vara förberedda och bra för elitettan ändå, och de har en trupp som kommer vara väldigt vägvinnande. Jag tror att de kommer vinna den serien. 

Det låter som att det blivit något missförstånd på vägen, eller tolkar jag det fel?  
- Det är väl per definitionsfråga. Jag har varit utomlands i många år, kom exempelvis från en av världens bästa ligor i USA. Det är klart att jag arbetat på ett sätt som kanske blivit mycket “icke-försvenskat”, eller förändrat lite om man säger så.  

- Så kommer man in i en svensk, klassisk förening i den aspekten. Som jag sa, antingen känner jag att jag måste få gasa och göra min grej - för det är det som har gjort mig framgångsrik - och känner jag inte det helt hundra så är det bättre att någon annan tar vid. Det är som sagt rätt odramatiskt. 

Annons

Förra säsongens tränare Maxim Khalil - assisterande sportchef sedan i vintras till Daniel Andersson - kommer att stötta Jonas Valfridsson, som tar över damlaget nu. Gällande sin framtid vet Björkegren inte vad som kommer ske. 

Tränaren tror inte att han kommer skriva på någon ny klubb i morgon, men “det finns någon förfrågan”. Dock är ett klubbyte är inte grundanledningen till avskedet, menar han. På frågan om han kommer stanna i Sverige eller återvända utomlands svarar Björkegren:  

- Det är utomlands i sådana fall, där förfrågan kommit i alla fall. Men mycket talar väl för att jag, tillfälligt i varje fall, stannar i Sverige under en period och är med familj och vänner. 

Publicerad 2024-04-04 kl 16:32

Kommentarer

Visa kommentarer
ANNONS
next recommended article
Nästa
ANNONS
fotbollskanalen

Skapa ett gratis konto eller logga in för att få en anpassad nyhets- och matchupplevelse av Fotbollskanalen. Följ dina favoriter:

Spelare
Lag
Ligor & turneringar
Bloggar & poddar
Samma konto på Fotbollskanalen, C More och TV4 Play.
Skapa konto